Ağız Kokusu Neden Oluşur? Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

0 1

Ağız kokusu insanın özgüvenini dolayısıyla hayat kalitesini etkileyen çok ciddi bir sağlık problemidir. Fakat bu problemden kurtulmanın birçok doğal yolu da bulunmaktadır. Peki, ama nasıl? Gelin, hep birlikte ağız kokusuna dair merak edilen tüm neden ve çözüm yollarına birlikte göz atalım.

Gerek ülkemizde gerek de diğer ülkelerde insanların en çok şikâyette bulunduğu sağlık sorunu hiç şüphesiz ağız kokusudur. Bu sorun hem kişiyi hem de çevresindekilerini fazlasıyla rahatsız etmekle birlikte birçok sağlık sorununun da belirtisi olabilmektedir. Farklı farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilen ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için ise problemin neyden kaynaklandığı mutlaka tespit edilmelidir.

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Tabi ki ağız kokusunun nedenin öğrenilebilmesi için de doktor muayenesi gerekir. Bunun yanı sıra; birçok kimsenin aklına Ağız kokusu doğal yollarla nasıl geçer sorusu da gelmektedir. İşte tam bu sorunun cevabı olarak binlerce yıldır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı besinlerin isimleri söylenebilir.

Ağız Kokusu Neden Oluşur?

Ağız kokusunun oluşmasına sebep olan birçok etmen bulunmaktadır. Kişinin ağız sağlığına dikkat etmemesi sonucu oluşan ağız kokusuna neden olan başlıca etmenler şu şekildedir:

  • Sarımsak ve soÄŸan gibi besinlerin çiÄŸ ve fazla tüketilmesi
  • Sigara, alkol ve diÄŸer bağımlılık yapan maddelerin kullanılması
  • Çürüyen veya yapısı bozulan diÅŸlerin tedavi edilmemesi
  • DiÅŸlerin düzenli olarak fırçalanmaması ya da diÅŸlerin yanlış diÅŸ fırçası ve macunuyla sert bir ÅŸekilde fırçalanması
  • Bademcik ve diÅŸ iltihaplanmalarının tedavi edilmemesi
  • Sindirim sistemi sorunlarının bulunması
  • Disbiyoz oluÅŸumu

Sabah Uyanınca Ağız Kokusu Nasıl Giderilir

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Sabah uyanınca ağız kokusu nasıl giderilir sorusu konu ile alakalı en çok merak edilip araştırılan sorular arasında yer almaktadır. Ağız kokusunu gidermenin elbette çeşitli yolları bulunmaktadır. Fakat asıl önemli olan ağız kokusunun oluşmasını önlemektir. Tüm çaba bu yöne doğru olmalıdır. Ağız kokusunu oluşmadan önlemenin ise hijyen ve kimyasal ürünler olmak üzere iki yolu bulunmaktadır.

1 – Ağız Hijyenini SaÄŸlamak

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Ağız hijyeni, ağız kokusu probleminin hiç oluşmaması için mutlaka insan hayatının bir parçası olmalıdır. Bu sebeple günde en az 2 en fazla 3 öğün olmak üzere dişler doğru yöntemlerle fırçalanmalıdır. Diş fırçasının ulaşamadığı yerler diş ipi kullanılarak temizlenmelidir. Bu şekilde diş ve diş etlerinde ağız kokusuna sebep verecek yemek artıkları kalamayacağından ağız kokusu önlemiş olacaktır.

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Dilin de ağız içerisinde yer aldığından ve ağız kokusuna sebebiyet verebileceğinden dolayı mutlaka temizlenerek hijyeni sağlanmalıdır. Dil temizliği, dil temizleme özelliği bulunan diş fırçalarıyla ya da dil temizleyicileriyle yapılmalıdır. Bu ürünler kullanılırken dil olabildiğince dışarı çıkartılmalıdır. Ve dil, dilin arkasından önüne doğru kazıma yöntemiyle temizlenmelidir.

2 – Kimyasal Ürünlerle Ağız TemizliÄŸi

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Günümüzde ağız kokusunun oluşmasını önleyecek pek çok ürün geliştirilmiştir. Gargaralar, spreyler, bazı sakızlar bu ürünlerdendir. Fakat bu ürünler çok kısa süreli etkiye sahiptir. Ayrıca uzun süreli kullanımları kişide ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Çünkü içerisinde sindirim sitemi üzerinde tahribata yol açacak kimyasallar barındırmaktadırlar. Bu sebeple bu ürünlerin kullanımı uzun süreli tavsiye edilmemektedir. Çok seyrek olacak şekilde yalnızca acil ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.

3 – Ağız Kokusunu Gideren DoÄŸal Yollar

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

En güzeli ağız kokusunun oluşmaması için ağız ve diş sağlığını korunması olmalıdır. Fakat ağız kokusu oluşmuş ise bu durum ağız kokusunu gideren doğal yollar ile çözüme kavuşturulabilir. İçerisinde hiçbir kimyasal ve katkı maddesi bulunmayan tedavi edici besinler şu şekildedir:

  • Elma Sirkesi: Neredeyse bütün hastalıklara derman olan elma sirkesi ağız kokusunu gideren en doÄŸal besinlerden biridir. Elma sirkesi tüketildiÄŸinde sindirim sisteminin tamamından geçer. Sindirim sisteminde bulunan tüm kötü huylu bakteriler elma sirkesiyle temas ettiÄŸinde ölür. Böylelikle ağız kokusuna sebebiyet veren bakteriler öldüğü için ağız kokusu en doÄŸal yolla giderilmiÅŸ olur.
  • Maydanoz: Maydanoz, çok yüksek miktarlarda klorofil içermektedir. Klorofil organelleri de ağız kokusunu önleyici ve giderici maddeler içermektedir. Bu sebeple ağız kokusu olan kiÅŸilerin en sık tercih ettiÄŸi besinlerdendir. Yemeklerde ve salatalarda bol bol kullanılabilen maydanoz, her öğünden sonra az bir miktar çiÄŸnenerek de kullanılabilir. Bu ağız kokusunun tamamen giderilmesine büyük katkı saÄŸlayacaktır.

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

  • YoÄŸurt: Mucizevi besinlerden biri de yoÄŸurttur. YoÄŸurt içerisinde lactobacillus adı verilen bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler ağız kokusuna sebebiyet veren kötü bakterilerle savaÅŸarak ağız kokusunu önler. 6 haftalık düzenli yoÄŸurt tüketimiyle ağız kokusu problemi %80 oranında azalmaktadır.
  • Tarçın: Bu besin antiseptik özellikler içermektedir. Antiseptik içeren tarçın ağızdaki kötü bakterilerin yayılmasını engeller. Bu yolla ağızdaki ağız kokusunun varlığı giderilmiÅŸ olur. Ağız kokusunun giderilmesini önlemek için üretilen tarçın çiÄŸneme çubukları gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

  • Siyah ve YeÅŸil Çay: Polifenolleri çok miktarda bulunduran bu çaylar sindirim sisteminde yer alan bakterilerin oluÅŸumlarını büyük ölçüde yavaÅŸlatırlar. Ağız içerisinde güçlü bir temizleyici görevi görerek ağız kokusu oluÅŸumunu engellerler.
  • Su: SaÄŸlık problemi olsun ya da olmasın günde en az 2,5 litre su tüketilmelidir. Çünkü vücudun ¾ sudur ve tüm yaÅŸamsal fonksiyonlar su aracılığıyla gerçekleÅŸir. Ayrıca su ağızda tükürük bezlerinin çalışmasını da saÄŸlar. OluÅŸan tükürük de ağızdaki bakterilerin oluÅŸumunu engelleyerek ağız kokusunu engellemiÅŸ olur.

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Unutulmamalıdır ki sürekli yaşanan ağız kokusunun varlığı çok ciddi bir sağlık problemidir ve diğer hastalıkların belirtisi olabilir. Bu sebeple vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Fakat ara sıra yaşanan ağız kokusu problemlerinde bu besinleri istediğiniz gibi tüketebilir ve bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

kolay-diyet-listesi-agiz-kokusu-neden-olusur-dogal-yollarla-nasil-gecer

Yazımızı beğendiyseniz reflü nedir konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.