Son 5 Kilo Neden Gitmiyor? Dirençli Kilolar Neden Verilmez?

Sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin yolları

Kış boyunca aldığınız kiloları vermeye çalışırken çok yoruldunuz değil mi? Soğuk havalarda aldığınız kilolarınızdan kurtulmanız için gereken tüm çabayı sarf ettiniz, aldığınız kiloları verirken birçok fedakarlıkta bulundunuz.

Sizin için oldukça önemli günlerde dahi çok yağlı ya da şekerli yiyeceklerden uzak durmayı başardınız. Fakat aldığınız kilolardan hala sizde var olan miktardan mutlu değilsiniz. İstediğiniz kilo kaybı hedefine ulaşmaya az kaldı fakat belirli bir kiloya geldiniz ve devam edemiyorsunuz.

Ne kadar düşük kalorili yiyecekler tüketirseniz tüketin, düşük kalorili diyetler uygularsanız uygulayın son 5 kilo hala sizde. Telaşlanmayın. Çünkü anormallik sizde değil. Bu durumun bir ismi var: kalori direnci.

Kalori Direnci Nedir?

Kalori direnci, kilo verme sürecinde ortalama 2 ta da 3 ay sonra kilo verme hızının düşmesi ve neredeyse durması durumuna denir. Bu durumun temel nedeni ise sindirim sisteminin vücudun beslenme alışkanlığına alışarak kendisini ortalamasıdır.

Yani, vücut diyete başlandığı ilk anda şok yaşayarak, depolarını yakarken; kalori direnci noktasına kilo vermek çok daha zor olacaktır.

Peki, son 5 kaloriyi yani dirençli kalori vermek neden zordur?

Kalori Direnci Neden Zor Aşılır? Direnç Kiloları Nasıl Kırılır?

Kilo Direnci Nedir?

Her bireyin belirli bir noktada kiloları direnç göstermektedir. Ancak bu direnci kırabilir, dikkat edeceğiniz 2 – 3 nokta sayesinde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. İşte son 5 kilo için yapılması gerekenler:

Kalori Azaltma Yöntemi

Belirli bir kiloya geldim ve şu an kilo veremiyorum mu diyorsunuz? Bu noktada kilo verdikçe, günlük aldığınız kalori miktarını azaltmanız gerekiyor. O kadar kilolar verdiniz. Ancak 80 kiloyken yediğinizi 60 kilo olduğunuzda da yemeye devam ediyorsanız büyük hata yapıyorsunuz.

Çünkü bu şekilde yemeye devam etmek verdiğiniz kiloları almanıza sebep olacaktır. Bu durum diyet yapmama ile aynı şekilde değerlendiriliyor. Kilo verdikçe günlük aldığınız kalori miktarını azaltmanız gerekmektedir.

Daha Fazla Kalori Yakmak

Kilo verme süreci durduğu bu noktada aynı beslenme düzenine devam etmek veya zamanla diyeti hafifletmek yeniden kilo almaya neden olur.

Genellikle kilo vermek isteyenler pazartesi günlerini başlangıç olarak kabul ederler. İlk zamanlar büyük bir disiplinle diyete başlanır. Ancak zaman geçtikçe diyet genişleyebilir ya da disiplin kaybedilebilir.

Bu da kiloların verilmesini daha da zorlaştırabilir. Çevreden gelen uyarıları kulak arkası yapmayı öğrenmeniz bu süreçte büyük rol oynuyor.

Program Değişikliği

Diyet programınız artık yeterli gelmiyor ve kilo vermenize yardımcı olmuyorsa önce bir düşünmelisiniz. Sonra kendinizi değerlendirerek, nerede yanlış yaptığınızı bulmanı ve uyguladığınız diyet programı üzerinde değişikliklere gitmelisiniz.

Sürekli aynı programı uygulamak beslenmeniz açısından sizi sıkıntıya sokabilir. Aynı şeyleri denemek ne yazık ki bir süre sonra kilo vermenizi engelleyebilir. Akşam yemeklerini erken yiyebilir sabahları yulaf tüketebilirsiniz. Meyve suyu yerine sadece meyve yiyerek de kalori miktarını azaltabilirsiniz.

Ara Vermek

Belirli bir süre sonra diyete ara vermelisiniz. Ne kadar denerseniz deneyin kilo veremediğinizi düşünüyorsanız belirli bir süre diyete ara vermeniz gerekebilir. Özellikle 3 aydan fazla süren diyet programları vücudun zorlanmasına sebep olabilir.

Vücut kendini diyete karşı koruma altına alır ve daha dirayetli olacaktır. Biraz ara verdikten sonra yeniden diyete başladığınızda son kilolarınızdan da kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Motivasyon

Diyet uygulama sürecinde en önemli etkenlerin başında motivasyon gelmektedir. Motivasyon, diyet yapma ve sağlıklı kilo verme sürecini olumlu yönde etkileyen bir tutumdur. İlk etapta çok hızlı kilo vermek her zaman sağlıklı olan değildir. Aynı zamanda ilerleyen aylarda bu hızın düşmesi sizin moralinizi düşürmemeli.

Moralinizi yüksek tutun. Gitmeyen son kiloların can sıkıcı olduğunu tahmin edebiliyoruz. Ancak bu dönemdeki moral bozukluğu kilo vermenizi engelleyebilir.

Bunun için moralinizi daima yüksek tutmalı ve hedefinize odaklanmalısınız. Bu dönemde bol bol su içmeli vücudunuzu asla aç bırakmamalısınız. Bu şekilde hareket ederseniz verdiğiniz kiloları kısa süre içerisinde geri alabilirsiniz.

Dirençli Kilolar İçin Diyet Nasıl Yapılmalıdır?

Kilo vermek için tüketebileceğiniz bazı önemli besinler bulunuyor. Bu besinler kilo vermeyi desteklediği gibi, tüketildiğinde de kil aldırmıyor. İşte tüketilmesi önerilen besinler:

Yumurta

Kilo direnci yaşayan kişiler düzenli olarak belirli miktarda yumurta tüketmelidir. Yumurta protein açısından oldukça zengin bir besindir. Sabah kahvaltılarında yerini alan yumurta tüketildiğinde kişiyi uzun süre tok tutmaktadır. Ancak her gün tüketildiğinde yeterli spor yapılmazsa vücutta alerji oluşabilir.

Yeşil Çay

Kil vermek denilince herkesin aklına yeşil çay geliyor. Yeşil çay, günlük olarak doğru bir şekilde tüketildiğinde vücuttaki ödemi attığı gibi yağ yakımını da hızlandırıyor.

Zeytinyağı

Burada bahsedilen zeytinyağı, orijinal zeytinyağıdır. Salatalarınızda kullanabileceğiniz gibi, her gün aç karnına da bir kaşık içebilirsiniz. Hem kilo vermenize yardımcı olur, hem de bağırsak hareketlerinizi hızlandırarak sindirimi hızlandırır.

Brokoli

Brokoli ve brokoli diyeti birçok hastalığın tedavisinde kullanılan yönlere sahiptir. Karaciğere iyi gelen brokoliyi tüketebileceğiniz pek çok yol bulunuyor.

Salata, çorba ya da yemeğini pişirebilirsiniz. Çok sağlıklı olan bu besin, lif ve C vitamini açısından son derece zengin.  Ayrıca Brokoli suyu diyeti ile hızlı ve sağlıklı kilo verebilir ve doğal yollarla enerjinizi artırabilirsiniz.

Yoğurt

Evde kendinizin de hazırlayabileceği yoğurdu bütün öğünlerinizde kullanabilirsiniz. Günde 3 öğün yoğurt tüketenler, istedikleri kiloya daha hızlı ulaşabiliyor. Ana öğünlerinizin yanında yardımcı olarak tüketebileceğiniz gibi, ara öğün olarak da kullanabilirsiniz.

Yulaf

Kilo vermek isteyenlerin vazgeçemediği besinlerin başında yulaf gelmektedir. Tokluk hissinin vermesinin dışında vücudunuzdaki suyu da tutma konusunda oldukça başarılı. Sabah kahvaltılarında sade olarak tüketmiyorsanız içerisinde meyve ya da tarçın ekleyerek, yulafı tatlandırabilirsiniz.

Sizlere sunduğumuz diyet tavsiyelerinin tüm hakları kolaydiyetlistesi ekibine ait olup, bilgiler kopyalanarak başka yerde yayınlanamaz.

Kilo Verme Durunca Ne Yapmalı

Kilo verme durunca ne yapmalı sorusunun en önemli cevabı ” inatçı olmak” şeklindedir. Yani, kilo direnci yaşadığınız o anda aylarca kilo veremediğinizin farkına vardığınızda pes etmeyin. Tam bu noktada yenilgiye düşmeyin. Yapmanız gereken kilo direnci hesaplama yöntemlerini öğrenmek için bir diyetisyen ile görüşmek ve yeniden bir diyet programı hazırlamak.

Diyet yaparken direnç kırma yöntemlerini öğrenirken aynı zamanda dirençli kilolar için diyet yapmayı bırakmayın. Yani, kilo verme süreciniz sürekliliğe bağlanmıyorsa, diyette 2 hafta boyunca kilo veremiyorsanız, yukarıdaki diyet listesi üzerinden bir daha geçmelisiniz. Unutmayınız ki, kendi kilolarınızı vermek sizin elinizde. Bu noktada sağlıklı kilo verme yöntemlerinden vazgeçmemelisiniz.

3 aydan fazla süren diyet programlarıbrokoli suyu diyetiDirenç Kiloları Nasıl Kırılırdirençli kaloridirençli kalori vermekdirençli kilolar için diyetdiyet programıDiyet yaparken direnç kırmadiyette 2 haftakalori direnciKalori Direnci Neden Zor AşılırKalori Direnci Nedirkilo direnci hesaplamaKilo Verme Durunca Ne YapmalıKilo Vermek