Diyet Listeme Uyuyorum Ama Kilo Veremiyorum

Kilo problemi  genelde sürekli kilo alma ile sınırlı bir problem değildir. Bunun bir de kilo verememe kısmı bulunmaktadır. Bu durum daha can sıkıcı ve stresli bir durumdur.

İnançlı, kararlı ve disiplinli bir şekilde diyet uyguladığı halde bir türlü kilo veremeyen insanlar, bir süre sonra diyet kelimesini duymak bile istemezler.

Bu sorunun kaynağı bazen sağlık sorunları, bazen psikolojik sorunlar bazen de çevresel faktörler olarak  karşımıza çıkmaktadır.

Neden Kilo Veremiyorum?

Genel olarak diyet yapan kişiler ilk 6 ayda vücut ağırlığının yüzde 10’ unu kaybederse diyet başarılı demektir. Başarılı diyetlerde bile kilo verme bir süre sonra yavaşlamaktadır. Bu normal bir durumdur. Bunun başlıca sebebi vücudun diyete alışması ve savunma pozisyonuna geçmesidir. Kişi kilo verirken mutlu olur ancak bünye bundan pek mutlu olmaz. Çünkü verilen kiloların normal bir şekilde verilmediğini ve genetik hafızada kötü dönemler ile ilişkili olabileceği ilişkisini kurarak panik yapar. Vücut bu panik sonucu tiroid hormonu üretimini azaltarak ve metabolizmayı yavaşlamaya zorlar. Yavaşlayan metabolizma sonucu kilo verememe problemi ortaya çıkar.

İnsülin Direnci

Vücudu insüline dirençli olanlar kolay kilo alırlar ve zor kilo verme sorunu yaşarlar. Hangi sebeple olursa olsun insülin direnci kırılamazsa kilo vermek imkansız olur. Belirtileri ise; geceleri kalkıp yemek yeme,tatlı krizleri,yemekten sonra çabuk acıkma, çabuk yorulma ve terleme,yorgun uyanma,hızlı ve çabuk yeme olarak sayılabilir. Öncelikle bu direnci kıracak beslenme planı uygulanmalıdır.

Tiroid Hormonu Üretimi Yetersizliği

Hipotiroidi adı verilen rahatsızlık kilo vermeyi güçleştirmektedir.
Eğer sürekli yorgunluk, uyku hali, saç dökülmesi, unutkanlık, tırnak kırılması,cilt kuruluğu belirtileri varsa hipotiroididen şüphe etmek gereklidir.

Vitamin Eksikliği

Kilo verememenin sebeplerinden biri de vitamin eksikliğidir. Vitamin eksikliğinin ise birçok sebepleri vardır. Psikolojik sorunlar beslenmeyi etkileyebilir ve dengesiz ve düzensiz beslenme vitamin eksikliğine yol açabilir. Alkol kullanımı, kalsiyum eksikliği, az su içmek, kullanılan bazı ilaçlar, özellikle antideprasan haplar kilo vermeyi zorlaştırır.

Böbrek Üstü Bezlerinin Hiperaktif Olması

Böbrek üstü bezlerin yüksek miktarda kortizol hormonu üretmesine neden olacak bir rahatsızlık sonucu kilo verememe sorunu ortaya çıkar.Sonuç olarak ne kadar düzenli ve disiplinli bir diyet uygulanırsa uygulansın yukarıdaki sebepler kilo verememe sorununa neden olmaktadır. Diyet öncesi bir sağlık kontrolünden geçip kilo direncinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kalıcı bir kilo kaybı için  aktif bir yaşam sürdürmeli, metabolizmayı yavaşlatıcı durumlardan uzak durmak gereklidir.

1 kilo bile veremiyorumbir türlü kilo veremiyorumgliforla kilo veremiyorumhiç kilo veremiyorumkilo verdim daha fazla veremiyorumkilo veremiyorum aksine alıyorumkilo veremiyorum artıkkilo veremiyorum endokrinkilo veremiyorum insülin direncikilo veremiyorum şeker hastasıyımramazanda kilo veremiyorum