Ev İçi Dekorasyon Yaparken Göz Önünde Bulundurulan 10 Unsur

Ev İçi Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Ev içi dekorasyon yalnızca estetik olarak bir güzellik yaratmada değil, aynı zamanda mekanlarınızı daha işlevsel, özgün ve konforlu kullanmayı da amaçlar. Bu sebeple renk tercihinden aydınlatmaya varana kadar her detay ev dekorasyonunda önemlidir. Bu yazıda ev içi dekorasyon için dikkat etmeniz gereken detaylar yer almaktadır. 

Her odanın özel ihtiyacına en uygun şekilde yapacağınız dekorasyon ile sadece görüntü olarak hoşluk sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda ruhunuzu ve tarzınızı da somutlaştırabilirsiniz. Böylece ev içi dekorasyon anlamında kurduğunuz bu denge ile kendinize ait benzersiz ev yaratma sürecini başlatmış olursunuz. Peki ev dekorasyonunda nelere dikkat etmelisiniz? 

Ev İçi Dekorasyon Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar 

Ev İçi Dekorasyon

Özellikle yeni bir eve taşındı iseniz ya da yaşam alanınızda fark istiyorsanız mutlaka aklınıza bu soru gelmiştir. Haliyle de doğru çözüm için arayış içine gireceksiniz. Doğru ev dekorasyonu için öncelikle kafanızda taslak oluşturun. Çünkü bilinçsiz yapacağınız iş baştan savma olacağı için işe yaramayabilir. Peki ev içi dekorasyon noktasında nelere dikkat etmeniz gerekir? 

Doğru Ev İçi Dekorasyonu için Dikkat Etmeniz Gerekenler 
Zevkler ve İhtiyaçlar 
Renk Tercihi 
Doğru Aydınlatma 
Mobilya Düzeni 
Duvar Dekorasyonu 
Aksesuar Tercihi 
Temizlik ve Düzen 
İşlevsellik 
Bütçe Kontrolü 
Moda Takibi

Planlı ve aşama aşama yaptıktan sonra gerek 2+1 küçük ev dekorasyonu gerek modern ev dekorasyon örnekleri noktasında amacınıza ulaşabilirsiniz. Evinizde daha huzurlu ortamlar oluşturmak adına yapmanız gerekenlere aşağıdan göz atabilirsiniz.

1 – Ev İçi Dekorasyon: Zevkler ve İhtiyaçlar

Kişisel zevk ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapacağınız ev içi dekorasyon ile görsel cazibenin de ötesinde ruh halinizi daha iyi yansıtacaksınız. Ayrıca günlük yaşamınızı pratik ev dekorasyon fikirleri sayesinde, daha kullanılır hale getireceksiniz. Bu noktada; 

  • Zevk ve ihtiyaçlar için renk seçimini tercih edebilirsiniz. 
  • Mobilya seçimi, yine aynı şekilde ihtiyacınıza ve alanınıza uygun boyutlarda olmalıdır.
  • Misafirler için küçük oturma alanları yaratmak, yine bu noktada işinize yarayabilir.
  • Kendi tarzınıza uygun ev içi dekorasyon taşları ile ruhsal anlamda rahatlık sağlayabilirsiniz. 
  • Yine aynı şekilde ev içi dekoratif sıva ile hem ekonomik hem de estetik duvarlara kavuşabilirsiniz.
  • İhtiyaçlarınızı, ucuz ev dekorasyon fikirleri kapsamında daha uyguna mal edebilirsiniz.

2 – Renk Seçimi 

Ev dekorasyonunda renk tercihi demek atmosferin bir anda değişmesi demektir. Yani evinizin genel hissini büyük oranda etkileyen bu faktör sayesinde yaratıcı ev dekorasyon fikirleri kapsamında çalışmış olursunuz. Örneğin; 

  • Evi içi dekorasyon için enerjik ve sıcak renkler arıyorsanız, kırmızı ve turuncu bu anlamda işinizi görecektir.
  • Ayrıca daha sakin ve soğuk renkler arıyorsanız mor, mavi ve yeşil değişik ev dekorasyon fikirleri olarak karşınıza çıkacaktır. 
  • Diğer yandan küçük ev dekorasyon fikirleri kapsamında küçük odaların daha aydınlık ve büyük görünmesi için açık renk kullanmaya önem verin.
  • Büyük odalarda da bu konuda daha cesur davranabilirsiniz.
  • Ayrıca ana renk ile birlikte bütünleyici yardımcı ikinci renk de modernlik bakımından daha etkili olacaktır. 
  • Diğer yandan renk seçerken bütünlüğü bozmamak adına mobilyalarınız ile uyumlu olmasına önem verin. 

3 – Ev İçi Dekorasyon: Doğru Aydınlatma 

Ev içi dekorasyon atmosferini belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesidir. Genellikle oda boyutu, kullanım amacınız ve dekoratif unsurlar eşliğinde planlamalısınız. Çoğunlukla tavan lambası, avize kullanarak bu özelliğe erişseniz de bilinenin aksine yolları da deneyebilirsiniz. Yani; 

  • Çalışma ya da oturma odalarında köşeler için lambalar ekleyebilirsiniz.
  • Doğal ışık kullanımına dikkat edin. Bu sayede hem enerji tasarrufu yapmış hem de görsel konforu sağlamış olursunuz.
  • Akıllıca yapacağınız aydınlatma ile ayrıca hem mobilyalarınızı daha canlı ve parlak göstermiş hem de ev dekorasyonu modelleri noktasında vurguyu istediğiniz yere çekmiş olursunuz. 

4 – Mobilya Düzeni

Estetik denge sağlamak ve mekanlarınızın işlevselliğini arttırmak istemez misiniz? Mobilya seçerken şunlara dikkat edin; 

                                Mobilya Düzeni için İpuçları 
Oda Boyutu  Oda boyutunu hesaba katarak seçeceğiniz mobilyalar hem ferah ortam oluşturmak için hem de genel kullanım açısından çok önemlidir.

Örneğin 3+1 ev dekorasyonu ile 1+1 ev içi dekorasyon mobilya boyutu aynı olmayacaktır. 

Mobilya Tasarımı  Zevklerinize en uygun spor, klasik, modern, bohem gibi tarzlardaki mobilyaları kullanabilirsiniz. 
Kullanım Amacı  Kullanım amacına uygun mobilya seçmelisiniz. Örneğin salon dekorasyon modelleri seçerken daha estetik ve göze çarpan mobilyalara dikkat etmelisiniz. Ayrıca odanızın geniş görünmesini istiyorsanız daha açık renkli mobilyaları seçip, odanın merkezine doğru yerleştirebilirsiniz.

5 – Duvar Dekorasyonu

Ev içi dekorasyon yaparken dikkat etmeniz gereken etkenlerden biri de duvarlarda ev içi dekoratif çizim kullanmaktır. Yani duvarları sıradanlıktan çıkarmak, boşlukları doldurmak ve odadaki genel akışı modernleştirmek için küçük dokunuşlar yapabilirsiniz. Bu noktada; 

  • Tablo
  • Duvar saati
  • Ayna
  • Sanat eserleri
  • Duvar kağıdı 
  • Çizim 
  • Çerçeve gibi Pinterest ev dekorasyon ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Bu ucuz ev dekorasyon fikirleri noktasında da işinize yarayacaktır. Büyük aynalar ortamı daha geniş gösterecek ve renkli tablolar ise atmosferi canlı tutacaktır.

6 – Aksesuar Kullanımı

Evinizde dekorasyon anlamında değişiklik yapmak istiyorsanız mutlaka aksesuar kullanmaya özen gösterin. Bu mekana kişisel dokunuş ve tarzınızı ortaya koymada kilit rol oynar. Dolayısıyla en çok kullanılan ve ev içi dekorasyon fiyatları noktasında her keseye uygun aksesuarlar şunlardır; 

    • Tablo
    • Vazo
    • Mum
    • Yastık
    • Perde
    • Halı
    • Ev içi dekoratif çıta
    • Özel tasarım objeleri vb. olabilir.

Bu aksesuarları kullanırken fazla detayda boğulmayın. Çünkü ev ortamı olduğundan karışık ve dar görüneceği için göz yoracaktır. Sade ve modern renkli ürünler ortamın havasını değiştirmek ve tarzınızı yansıtması için yeterlidir.

7 – Temizlik ve Düzen

Dekorasyon deyince aklınıza kesinlikle sadece estetik görünüm bağlamında kullanacağınız ürünler gelmesin. İyi bir dekorasyon aynı zamanda düzen ve temizlik ile mümkündür. Mobilyaların düzenli yerleştirilmesi, yerlerin temiz olması hem evinizi daha kolay kullanmanıza hem de rahat ve sakin bir yaşam noktasında mühimdir. 

Özellikle küçük evlerde depolama ve minimalist eşya kullanımı da düzen açısından işinize yarayacaktır. Bu şekilde yalnızca estetik olarak düzeni sağlamanın dışında sağlıklı yaşam alanları da oluşturmuş olursunuz. 

8 – İşlevsellik 

Eviniz hem estetik dursun hem de kullanışlı olsun istiyorsanız bazı taktiklerden yararlanabilirsiniz. Yani; 

  • Mobilya seçimi (Daha açık renkli, daha minimalist vb.)
  • Depolama tekniği (Düzen için)
  • Genel düzenleme teknikleri 

Özellikle küçük alanlarda yaşayan kişiler için çift amaca hizmet eden mobilya tercihinde bulunmak önemlidir. Yani çoklu kullanımı olan ve depolama alanları bulunan mobilyaları tercih etmelisiniz. Bunun yanında yaşadığınız odaları günlük kullanımınıza en uygun şekilde düzenlemenizde fayda vardır. Bu, günlük yaşamınızı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

9 – Bütçe Kontrolü

Hem ev içi dekorasyon yapmak hem de bunu ekonomik şekilde değerlendirmek isteyenler olacaktır. Dolayısıyla başarılı dekorasyon için pahalı mobilyaya ihtiyaç yoktur. Akıllı bir şekilde bütçe çıkarmanız bu konuda işinize yarayacaktır. 

Online internet sitesi, indirim ve kampanyalı satışlar, ikinci el siteleri ya da mağazaları ile de bu konuda destek alabilirsiniz. Bütçe kontrolü ile sınırlı kaynak içinde dahi yukarıdaki ölçütleri esas alarak özgün ve aynı zamanda yaratıcı dekorasyonlar yapabilirsiniz.

10 – Moda Takibi 

Modayı takip etmeniz farklı fikirler noktasında işinize yarayabilir. Evinize modern, çağdaş ve ayrıca güncel hava katmanın belki de en güzel yoludur. Sadece giyim dünyası ile sınırlı kalmayan moda gelişen teknoloji ile artık her alanda kendini göstermektedir. İyi bir ilham kaynağı olarak trendlere ve modaya ayak uydurmak ve bunu kendi kişisel tercihleriniz ile birleştirmek harika sonuçlar doğurabilir. 

Ancak moda takibinde bulunurken kendi tarzınızı da yabana atmayın. Çünkü her trend herkesin tarzına uygun olmayabilir. Alacağınız fikri stiliniz ile birleştirerek ancak kendiniz olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ev içi dekorasyon yapmaya çalışırken ya da yaparken, yukarıdaki başlıklara göz atmanızda fayda vardır. Bu sayede belki de kendi fikirlerinizi, duygularınızı ve düşüncelerinizi en güzel haliyle evinize yansıtma fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca dekorasyon konusunda merak ettiğiniz sorular olabilir. Aşağıdaki sorular üzerinden de destek alabilirsiniz.

1 – Ev Dekorasyonu Olmazsa Olmazları Nelerdir? 

Renk ve uyum ev dekorasyonunda en önemli iki olmazsa olmaz unsurdur. Bunun yanında; sanatsal objeler, mobilya amacı ve işlevine uygun seçim, ikinci planda kalan unsurlardır. Diğer yandan dekorasyon noktasındaki en önemli tekniklerden biri de sabit fikirli olmamaktır.

2 – Minimalist Ev Nasıl Olur?

Minimalist ev dekorasyonu, fazlalıklardan arınmış ve ayrıca düzenli ortam yaratmak amacıyla yapılmaktadır. Bu sebeple dekoratif obje ve mobilyaların düzenli olarak yerleştirilmesi, amacı olmayan her şeyin kaldırılması gerekir. 

3 – Dekorasyon Neleri Kapsar?

İnşaat sektöründe dekorasyonun anlamı bir odanın giydirilmesi demektir. İç dekorasyon olarak da isimlendirebilirsiniz. Kapsamında yüzey kaplaması, aydınlatma, mobilya estetiği, obje kullanımı vb. vardır. 

4 – Ev Dekorasyonunda Renk Uyumu Nasıl Olmalı?

Ev ya da iş yerinde oluşturacağınız dekorasyon için 60 – 30 kuralı vardır. Bu kurala göre yaşadığınız alanlarda % 60 civarında baskın renk, % 30 civarında da zıt renk uyumunu belirlemelisiniz. 

5 – Bohem Tarzı Ev Dekorasyonu Nedir?

Bohem ev eşyası zıt renklerden oluşan kombinasyonları içermektedir. Karmaşık desenlerdeki detaylar ile evinize farklı bakış açısı kazandırabilirsiniz. Ayrıca mobilyaların tamamı da bu tarzda eski zaman içerisinde toplanan ve yüzleri değiştirilen ya da restore edilen eşyalardan oluşmaktadır. Özellikle 2. el eşya kullanımı bu tarzda sıkça görülmektedir.

6 – Rustik Tarzı Ne Demek?

Köy hayatından esinlenerek naturallik baz alınarak yapılan ağaç görünümündeki mobilyaların yerine, gerçek ağaç mobilyaları tercih edilir. Bununla birlikte pürüzsüz ve cilalı yüzeyler yerine, daha girintili ve çıkıntılı, çizik, ahşabın saf halinin olduğu görünümler elde edilmeye çalışılır.