Geçmiş Olsun Türkiye!

Geçmiş Olsun Türkiye!

Moda Özeti ailesi olarak, binlerce gönüllü gençten oluşan Açık Yazılımcı Ağı’nı maddi ve her türlü manevi anlamda destekliyoruz. Açık Yazılımcı Ağı, kar amacı olmayan bir topluluktur. Aynı zamanda sadece gönüllülük esasına dayalı olarak teknoloji alanında bir çatı altında bir araya gelen yazılımcılardan oluşmaktadır.

Oluşan yıkıcı depremden sonra deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın belirlenmesi ve aynı zamanda; su, ısınma ve barınma gibi ihtiyaçların saptanması ve giderilmesi için adına birtakım siteler geliştirildi. Gönüllü yazılımcı gençler tarafından geliştirilen bu sitelerin temel amacı deprem bölgesindeki kişilerin hızlı bir aksiyonla belirlenmesi ve aynı zamanda ihtiyaçlarının giderilmesidir.

Elde edilen tüm teyitli bilgilerin AFAD ve AKUT başta olmak üzere resmi yardım kuruluşlarına iletilmesi adına web siteleri kuruldu. Bahsedilen web siteleri şu şekildedir:

1 –  Deprem.io: Sarsıntı sonrası enkaz altında kalan vatandaşların saptanması ve bölgede var olan arama kurtarma ekiplerine yardımcı olması amacıyla kurulmuştur. Var olan tüm enkaz kaldırma ihtiyaçlarının tek bir adreste toplanması amaçlanmıştır.

2 – Afet Harita (afetharita.com): Özellikle sosyal medyada çok sık sayıda görüntülenen paylaşımların ve kişisel yardım çağrılarının veri haline dönüştürülmesi için kurulmuştur. Elde edilen anlamlı verilen resmi yardım kuruluşlarına aktarılmaktadır.

3 – Ben İyiyim (beniyiyim.com): Deprem bölgesinde oluşan iletişim ve irtibat kesintisinden doğan sorunları gidermek için oluşturulmuştur. Bölgede yer olup sevdiklerine ulaşamayan afetzedelerin iyi haberlerini gerekli kişilere ileterek irtibat kurulması adına geliştirilmiştir.

4- Afet Bilgi (afetbilgi.com): Oluşan deprem sonrası insanların toplanma, barınma alanlarını; yemek dağıtılan bölgeleri ve kan bağışı alanları hakkında bilgi vermektedir. Oluşması muhtemel ihtiyaç durumlarına karşı tüm bilgilere tek link sayesinde ulaşılması hedeflenerek geliştirilmiştir.

5 – Deprem Yardım (depremyardim.com): Sarsıntı sonrası oluşan yıkım ve enkaz alanlarında doğrudan kurtarma ekibi yönlendirmek ve adres bilgisi paylaşmak için geliştirilmiştir. Deprem bölgesinde yer alan ya da o bölgedeki kişilerin adres bilgisine sahip olanlardan temin edilen veriler ile yetkili kurumlara iletim sağlanmaktadır.

En büyük temennimiz, ilerleyen günlerde ve yıllarda benzer sonuçların yaşanmaması… Fakat gerçekleşen bu olaylardan dersler çıkarmak ve aynı zamanda olası olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmak en büyük sorumluluklarımızdan birisidir. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası kurulan bu girişimcilik örneklerini ileriye taşımak için sizlerden de destek bekliyoruz.