Gripten Korunma Yolları Nelerdir?

Özellikle kış ayları geldiği zaman gripten korunma yolları merak edilmektedir. Gripten nasıl korunulur sorusu birçok insanın aklında olan sorudur. Bir çeşit üst solunum yolu hastalığı olan grip bağışıklığın düşmesi sonucunda ortaya çıkar. Özellikle kış aylarında daha fazla görülen grip tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir. Halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin yaşanmasına yol açan grip bağışıklığı zayıf olan genç yaşlı hemen herkeste görülebilir.

Grip virüsünün bulaşmasından sonra 1 hafta 10 gün kadar süren grip hem günlük işlerinizi yapabilmenizi engeller hem de hızla ilerleyerek zatürre ya da bronşit gibi başka hastalıklara dönüşebilir. Oldukça ciddi bir hastalık olan grip virüsünün vücuda bulaşmasını önlemek için yapılması gereken en önemli şey bağışıklığınızı güçlendirmek olmalıdır.

Gripten Korunmak İçin Ne Yapmalıyız

Gripten korunmak için neler yapmalıyız sorusunun cevabını sizler için hazırladık. Özellikle kış aylarında daha çok rastlanan bu hastalık, bağışıklık sistemi zayıf olanları daha çok etkilemektedir. Bu rahatsızlıktan korunmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

1 – Kahvaltısız Güne Başlamayın

Günün en önemli öğünü olan kahvaltı bağışıklık sistemini güçlendirerek gün boyu enerjik olmanıza yardımcı olur. Sabahları işe yetişme telaşı içinde simit poğaça gibi besin değeri düşük yiyeceklerle öğünü savuşturmak grip virüsünün vücuda daha kolay bulaşmasına neden olur. İyi bir kahvaltı için kendinize özel bir zaman dilimi ayarlayın. Kahvaltıda peynir, zeytin, bal, pekmez, yumurta, salatalık, domates, yeşil salata, limonlu çay ya da portakal suyu gibi faydalı yiyecekleri tüketin.

2 – C Vitamini Tüketin

C vitamini vücut direncini sağlayan en önemli vitaminlerden birisidir. Suda eriyen ve vücutta depolanmadığı için günlük olarak alınması gereken C vitamini en fazla turunçgillerde mevcuttur. Sağlık için bol bol gün içinde portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller tüketilmelidir. Ciddi vitamin eksikliği yaşayan kişiler ise suda eriyen C vitamini ilaçlarını kullanabilir. Ancak fazla tüketilen C vitamini idrar yolu ile vücuttan atılır. Vücutta depolanmaz. Bu nedenle bağışıklığınızın güçlenebilmesi için belirli miktarda her gün düzenli olarak tüketilmesi fayda sağlar.

3 – Prebiyotik ile Virüslerle Savaşın

Peynir, yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünlerinde bol miktarda bulunan prebiyotikler vücuda girmeye çalışan zararlı virüslere karşı direnç gösterir. Mikroplara karşı tam bir kalkan görevini üstlenen prebiyotik yiyecekler ile aynı zamanda sindirim sistemi sorunlarından da kurtulabilirsiniz.

4 – Kış Sebzelerini Sofranızdan Eksik Etmeyin

Sebze bakımından sizlere oldukça fazla çeşit sunan kış mevsimi bol bol sebze yemekleri tüketerek gripten kolayca korunabilirsiniz. Karnabahar, brokoli, pırasa, kereviz, ıspanak, pancar, lahana, yer elması, balkabağı, kestane, turp ve havuç gibi vitamin değeri yüksek besinler sizi gribe yakalanmaktan korur.

5 – Bitki Çaylarından Yararlanın

Enerjinizin düştüğü anlarda içinizi ısıtacak birbirinden farklı tatlara sahip bitki çaylarını içerek gripten korunabilirsiniz. Ihlamur, ada çayı, kekik, ekinezya, papatya, melisa, yeşil çay gribi geçirmede oldukça faydalıdır. Ayrıca kuşburnu, böğürtlen, ahududu gibi C vitamini bakımından zengin olan kırmızı meyvelerin çaylarını da tercih edebilirsiniz. İçine karanfil, çubuk tarçın, zencefil ve bal ekleyerek kendinize özgü koku ve lezzetler yaratabilirsiniz.

6 – Spor Yapın

Çoğu kişi soğuk havalarda hareket etmek istemez. Ancak bağışıklığın güçlenebilmesi için günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapılması büyük önem taşıyor.

Gripten Korunma Yolları Bitkisel

Gripten korunma yolları bitkisel en çok merak edilip araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise bitkisel yöntemlerin yan etkilerinin bulunmamasıdır. Bitkisel yöntemler şu şekildedir;

  • Ihlamur
  • Adaçayı
  • Kuşburnu meyvesi
  • Karabiber tanesi
  • Kakule – tarçın
  • Nane

Grip Korunma Yolları Maddeler Halinde

https://www.youtube.com/watch?v=2eEk2_q_cB4

Grip korunma yolları maddeler halinde şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Bol bol sıvı tüketmeye çalışın.
  • Gribe karşı korunmak için sık sık el yıkamak çok mühimdir.
  • Bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini takviyesi alınabilir.

  • Riskli grupta olanlar her yıl grip aşısı olmalıdır.
  • Açık havada yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Klimanın bakımı ihmal edilmemelidir.
  • Hasta olan kişiler ile aynı ortamdayken dikkat etmek gerekir. Hastalar maske kullanmalıdır.

Gripten Korunma İlaçları

Grip olduğumuzda ya da olmadan önce gripten korunma ilaçları kullanarak rahatsızlığımızı hafifletmeyi amaçlarız. Gribi önlemek ya da tedavi etmek amacı ile birçok ilaç bulunmaktadır. Fakat bu ilaçların tamamı yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanılabilmektedir. Uzmana danışılmadan kullanılan ilaçlar daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Gribe yakalanmamak için sık sık ellerinizi yıkayın. Bu rahatısızlığı büyük oranda engellemil olursunuz.

adaçayıgripten korunma ilaçlarıgripten korunma yollarıgripten korunma yolları bitkisel