Haftada 4 Kilo Verdiren Ornish Diyeti ile Hızlı Zayıflama

Düşük yağlı diyetlerin kaşlarını çattığı bir çağda, Ornish Diet’in bu kadar özel kılan şeylere bir göz atalım.

Ornish Diyet Nedir?

California, San Francisco Üniversitesi’nde klinik profesörü ve kar amacı gütmeyen Önleyici Tıp Araştırma Enstitüsü kurucusu olan Dean Ornish, 1990’ların başında Ornish Diet’i yarattı.

1995 tarihli kitabı olan Dr. Dean Ornish’in Kalp Hastalığını Tersine Çevirme Programı’na dayanan Ornish Diet, tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve sınırlı rafine karbonhidratlar, hayvansal proteinler ve yağ içeren vejetaryen bir beslenme planını vurgulamaktadır. Diyet, kalp hastalıklarını önleme ve tersine çevirme iddialarıyla bilinir. Aslında, Akdeniz diyetinin en iyi yeri olan 2019’un en iyi kalp sağlığı diyeti olarak bağlı.

Diğer diyetler ve orada kilo verme planlarından farklı olarak, Ornish Diet ayrıca stres yönetimi tekniklerini kullanarak kilo vermenin zihinsel yüzüne de odaklanıyor. Stres azalması Dr. Ornish’in programının temel bir unsurudur ve derin nefes almayı, yoga ve meditasyon yapmayı önerir.

Dr. Ornish ayrıca direnç antrenmanı, germe ve aerobik antrenmanları dahil olmak üzere çeşitli egzersizler yapmanızı önerir. Aileniz ve arkadaşlarınızla ilişkilerinizi derinleştirmek ve toplumdan destek oluşturmak da önemlidir, çünkü sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirler.

Ornish Diet çalışıyor mu?

Ornish Diet’in ardından meyve, sebze ve lif tüketiminin artması ve rafine karbonhidrat, sodyum ve alkol alımının azalması gibi bazı olumlu sonuçlara yol açabilir. Beslenme, durumlarını iyileştirmek ve potansiyel olarak tersine çevirmek isteyen kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklarla yaşayan insanlar için mükemmeldir. Egzersiz, stres azaltma ve sosyal destek konularına daha fazla odaklandığından, Ornish Diet, genel sağlıklarını iyileştirmek isteyen insanlar için iyi olabilir.

Dr. Ornish, Ornish Diet’in kalp hastalığı, prostat kanseri ve diyabet, ayrıca kilo kaybı ve depresyon gibi çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için etkinliği hakkında çok sayıda araştırma yaptı.

En çığır açan çalışmalardan biri olan Lifestyle Heart Trial, kalp hastalığını ilaç veya ameliyat olmadan geri döndürmeyi amaçlayan ilk randomize klinik çalışmadır. Altı yıllık bir süre içinde ciddi koroner kalp hastalığı olan 48 hastayı takip eden çalışma, Ornish Diet’te belirtilen önerilere benzer şekilde, sağlıklı bir yaşam tarzına uyanların beş yıl sonra kardiyovasküler hastalıklarda daha fazla azalma olduğu sonucuna varmıştır. Öte yandan, yaşam biçimindeki değişime uymayanlar kalp hastalığının ilerleyişini yaşamaya devam etti.

Ornish Diyete Nasıl başlanır?

Her iki diyet tayfı da hayvansal proteinleri sınırlandırmayı içerdiğinden, soya fasulyesi, fasulye, mercimek veya tempe gibi bitki bazlı proteinler için tavuk ve sığır eti değiştirerek başlayın. Flexitarian Diet’e benzer şekilde, Ornish Diet, öğün ve atıştırma zamanlarında meyve, sebze ve tam tahıl alımınızı artırmanızı teşvik eder.

Bazı sağlıklı yağlara izin veren önleme diyet planını izliyorsanız, çok fazla kalori almadığınızdan emin olmak için porsiyon kontrolü, fındık, avokado ve zeytinyağı ile egzersiz yaptığınızdan emin olun. Ve ters diyet planını izliyorsanız, her gün yeterince kalori ve yeterli miktarda besin tükettiğinizden emin olmak için Ornish Diet’e aşina olan kayıtlı bir diyetisyenle birlikte çalışın.

dean ornish diyetiornish diyetiornish diyeti listesi