Bebeklikte Beslenme Kuralları ile Çocuğunuz Sağlıklı Büyüsün!

Fiziki gelişim açısından en kritik dönemler içerisinde yer aldığından dolayı bebeklikte beslenme oldukça önemlidir.

Her insanın dünyaya geldiği andan itibaren tüm gelişiminin ilk adımlarını ve belki de en önemli adımlarını attığı bebeklik dönemi, oldukça önem içeren bir dönemdir. Özellikle bebeklikte beslenme kavramı, tüm vücudun organ ve sitemlerinin gelişebilmesi için temek kural niteliğindedir. Dünyaya geldiği andan itibaren bebekler, büyük hassasiyet taşır. Bu süreçte dengeli ve yeterli beslenme onlara hayat boyu eşlik edecektir. İskelet sisteminden bağışıklık sistemine birçok uzuv ve hücre, gelişimine bebeklik döneminde başlar.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (2)
Bebeklikte Beslenme Kuralları ile Çocuğunuz Sağlıklı Büyüsün!

İlerleyen zamanlarda meydana gelme ihtimali olan birçok sorunu engellemek bebeklikte beslenme üzerine şekillenir. Bebeklik, yetişkinliğe yatırım konumundadır. Çeşitli alerjik hastalıklar veya daha birçok farklı hastalığın oluşumunda en büyük rollerden biri bebeklik döneminde gerçekleşecek beslenme şekline aittir. Bebeklerin besinlere karşı kazandığı bağışıklık ya da alerjenlik sağlıksız beslenmenin bir ürünü olabilmektedir. Yanlış beslenme, beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Bunun olmaması adına anne adaylarının bu konuya ek bir parantez açmaları gerekmektedir.  

Bebeklikte Beslenme Nasıl Olmadır ? 

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (11)
Bebeklikte Beslenme Kuralları ile Çocuğunuz Sağlıklı Büyüsün!

Gebelik döneminin sonlarına doğru gelirken anne adaylarının kafasında bebeklik döneminde beslenme nasıl olmalıdır, şeklinde soruların yer alması oldukça doğaldır. Çünkü her bebek özeldir ve genellemeler her bebek için aynı geçerliliği sağlamaz. Özellikle 0-2 yaş grubu bebeklerde durum ekstra hassasiyet taşımaktadır. Bu dönemin gidişatının, ilerleyen dönemleri belirleyici etkisi olmasından dolayı anne adayları bu konuya oldukça hassas yaklaşmalıdırlar.

0-6 Ay Bebek Beslenmesi – 0-6 Ay Bebek Beslenme Tablosu

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (12)

Sindiriminin kolay oluşu, enfeksiyon benzeri durumlara karşı kalkan oluşturması ve tüm besin değerlerini içermesi, anne sütünün başlıca özelliklerindendir. Bu özelliklerinden dolayı ilk 6 ay sağlıklı beslenme bakımından en uygun besin anne sütü olmaktadır. Bundan dolayı ‘anne sütüne gerek yoktur’ tarzında bir gerçeklik payı olmayan bilgiler çöpe atılmalı ve ilk 6 ay anne sütü mutlaka temel besin olmalıdır. Bebekler ilk 6 aylık süreçte tüm verimi anne sütünden alır. Çocuğum çabuk büyüsün, hemen yemeyi öğrensin vs. gibi düşüncelerle bebeğe kesinlikle katı yiyecekler verilmemelidir.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (13)

Zaten bebeğin gelişimsel özelliklerine en uygun olan şey, uzmanların da üzerinde ittifak ettiği bir konu olan, ilk 6 ayda anne sütü tüketimidir. Dolayısıyla 0-6 ay bebeğin beslenme tablosunu tamamen anne sütü oluşturmalıdır. Bununla beraber bebeğin sağlığı için doktor ile sürekli iletişim halinde olunmalı ve mahalle bilgileri ile hareket edilmemelidir.

Yeni Doğan Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun

Bebeklikte beslenme konusunun en kritik olduğu dönem, bebeğin yeni doğduğu zamanlardır. Bundan dolayı annelerin en çok üzerinde durması gereken konuların başında, beslenme konusu gelmelidir. Öncelikle bilinmesi gereken şey, ek gıda dönemine 6 aydan önce kesinlikle başlanmaması gerektiğidir. Bu dönemde sağlıklı bir beslenme, yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde görülmektedir.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (14)

Tek başına bir besin deposu olan anne sütü, bebeğin tüm gelişimine gereken katkıyı fazlasıyla sağlayacaktır. Zaten yapılan çalışmalar bu dönemde anne sütü alan bebeklerin, sağlık açısından oldukça iyi olduklarını ortaya koymuştu.) 6 ay minimum süredir. Bebeklikte beslenme dönemi için bu sürenin ne kadar devam edeceğini anne-bebek ilişkisi belirleyecektir.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (15)

Genel öneriler 2 yaşına kadar olması yönündedir. Aradaki bu süreyi iyi korumak gerekir. Ek gıdalar için düşünülen aralık ise 6-12 ay arasında yer almalıdır. 6 aylık bir bebeğin gelişimi artık sindirimini kolaylaştıracaktır. Ayrıca 6 ay sonrası bebeklerin besin ihtiyaçlarına karşılık anne sütü tam anlamıyla yeterli gelmemeye başlayacaktır. İşte tam bu aylardan sonra anne sütünden başka yiyeceklere başvurulabilir.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (6)

Bu arada yeni doğan bebeğin beslenmesi kadar, bu dönemin hemen öncesi olan gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin gelişiminin en önemli olduğu dönemlerden birisi de anne karnında geçirdiği dönemdir. Dolayısıyla gebelikte beslenme ipuçları her anne tarafından bilinmesi gerekmektedir.

Bebeklikte Anne Sütünün Önemi Nedir ?

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (7)

Bebeklikte anne sütünün önemi, tüm gereksinimlerden daha üst seviyededir. Bu dönemde bebeğin faydalanabileceği en temel besin kaynağı olan anne sütü sayısız özelliğe sahiptir.  

  • Bebeğin gelişimi için gerekli olan mineral ve vitaminler anne sütünde yeterli oranlarda bulunmaktadır. 
  • Büyük önem taşıyan demir, anne sütünde bulunan bir diğer sağlıklı elementtir.  
  • Tüm besin kaynakları (protein, yağ, karbonhidrat vb.) anne sütünde bebek için yeterli olacak miktarda bulunmaktadır.  
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için anne sütünün koruyucu kalkanı bebeği koruyacaktır.  

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (16)

  • Anne-bebek ilişkisini geliştirir ve aidiyet duygusu kazandırır. 
  • Orta kulak iltihabı gibi bazı enfeksiyonel hastalıkların risk oranını azaltır.  
  • Her insanın edinmesi gereken hormonları anne sütü aşılamaya başlar. 
  • Hem bebeğin hem de annenin genel sağlık durumunu korur ve gelişimine katkı sağlar. 
  • Tabi bu süreçte doktorla görüşülüp çocuk için yeni bir süt olsn inek sütü ile beslenmeye de geçilebilir. Ancak doktora danışılmadan bu yola başvurulmamalıdır.

9 Aylık Bebek Ne Kadar Anne Sütü Almalı ?

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (10)

Bebeklik döneminde anne sütü her ne kadar önemli olsa da, bebeğin süte bağımlılığı her geçen zaman diliminde azaltılması gerekmektedir. Bu dönemde ilk altı ayın kritik olduğu bilinip, anne sütünün bu dönemde yeterli miktarda çocuğa verilmesi sağlandığı takdirde, sonraki dönemlerde çocuğun süte ne kadar süre daha devam edeceği, doktora danışıldıktan sonra uygulanabilir.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (17)

Bebeklikte beslenme başta olmak üzere, çocuğun hangi dönemde ne kadar süt alacağı, sütün azaltılıp azaltılmayacağı, hangi besinlerin ne miktarlarda tüketileceği gibi konular, doktora danışılıp yapılmalıdır. Sağlık açısından en doğru yol bu şekildedir. Dolaysıyla 9 aylık bir bebeğin ne kadar anne sütü alacağına doktor karar vermelidir. Her bebek için sabit bir miktar yoktur çünkü, gelişimin en temel ilkelerinden bir tanesi, gelişimde bireysel farklılıkların olduğudur.

Bebeklikte Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalıdır – Bebeklikte Beslenme

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (18)

Bebeklikte ek gıdaya geçiş ilk 6 aydan sonra, anne sütünün veriminin azaldığı dönemde gerçekleşmelidir. Gereken besin takviyesi bebeğin sindirim sistemini zora sokmayacak şekilde kazandırılmalıdır. Bebeklikte beslenme adı altında tamamlayıcı beslenme olarak nitelendirilen bu dönem, bebeğin gelişiminin tamamlanması için bir diğer önemli adımdır.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (5)

Bu besin takviyeleri yapılırken hijyen en üst seviyede olmalıdır. Her ne kadar anne sütü koruyucu nitelikte olsa da dış etkenlerden korumaya tam anlamıyla yetmeyebilir. Verilecek besinler uygun koşullarda temiz tutulmalıdır. Bununla beraber ilk 12 aylık süreçte şu maddelerdeki bilgilere dikkat edilmelidir:

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (9)

  • 6. ayın sonunda anne sütüyle birlikte yavaş yavaş yoğurt, meyve suyu, sebze püresi, pekmez, pirinç unu ve süt karışımı belirli aralıklarla bebeğe verilmeye başlanabilir. 1 aylık bir süreçte bu ürünleri tekrarlatmak daha uygun olacaktır. Sürekli farklı tatlar denetmek bebek için tat algılamada zorluk yaşatabilir.  
  • 7-8 ay aralığında anne sütü desteğiyle önceki besinlere ek olarak sebze çorbaları, ufak parçalar halinde kırmızı et, tavuk ya da balık takviye olarak kullanılmalıdır. 

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (3)

  • 8-12 ay aralığında ise yumurta, iyice dövülmüş kıymalı ve sebzeli yemekler, peynir türevi ürünler ve tahıl ürünleri küçük porsiyonlar halinde verilmelidir. 12 ay sonrasındaki süreç anne sütüyle birlikte attırılarak ilerletilmeli ve doktor kontrolünde tutulmalıdır.

kolay-diyet-listesi_bebeklikte-beslenme-kurallari-ile-cocugunuz-saglikli-buyusun (8)


İlginizi Çekebilir: Doğum sonrası anne sütünün ne kadar önemli olduğunu yazımızda açıkladık. Ancak kimi durumlarda doğum sonrası bazı annelerde süt gelmemektedir. Bundan dolayı anneler bebeği emzirmemektedir. Fakat uzmanlar süt gelmese bile bebeği emzirmenin oldukça önemli olduğunu belirtmektedirler. Konunun devamı hakkında bilgi almak için anne sütü doğumdan sonra hemen gelmeyebilir. emzirmeye devam edilmeli, başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. İyi okumalar😊


 

Yoruma kapalı.