Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ne İşe Yarar?

Günümüzün en popüler üniversite bölümlerinden biri de beslenme ve diyetetik bölümüdür. Öğrencilere sunulan 4 yıllık eğitimin içerisinde, pratik bilgilerin yanı sıra teorik bilgilerde verilmektedir.

YouTube video

Bölümünü başarı ile bitiren ve staj dönemini tamamlayan öğrenciler, diyetisyenlik unvanına erişebilmektedir. Peki oldukça geniş iş yelpazesine sahip bu bölümün amacı nedir? Üniversite öğrencileri ve aileleri tarafından oldukça merak edilen bu sorunun cevabını gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.İyi bir diyetisyen olmak için bölüm hakkında bilgi almamız gereken hususlara bakalım.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tanımı Nedir?

Beslenme ve diyetetik bölümü nedir sorusu günümüzde oldukça merak edilmektedir. Bir diğer adı diyetisyenlik olan bu bölüm, insanların beslenme konusunda bilinçlendirilmesini sağlamakta ve kişiye uygun sağlık diyet seçeneklerini sunmaktadır. Ülkemizde bulunan üniversitelerin birçoğunda bulunan bu bölüm, geniş iş yelpazesi nedeniyle oldukça tercih edilmektedir. Kaliteli beslenme konusunda insanları yönlendirerek sağlıklı yaşamı anlatan kişilerdir aynı zamanda.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hangi Üniversitelerde Bulunur?

Beslenme ve Diyetetik bölümü hangi üniversitelerde bulunur sorusu, tercih dönemlerinde öğrenciler ve aileleri tarafından oldukça merak edilmektedir. Devlet üniversiteleri içerisinde yer alan Beslenme ve Diyetetik bölümü şu şekildedir:

Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile;

beslenme-ve-diyetetik-bolumu-hakkinda-bilinmesi-gereken-hususlar

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi.

Beslenme ve Diyetetik bölümü olan vakıf üniversiteleri ise şu şekildedir;  Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Ankara Medipol Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Demiroğlu Bilim Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile;

İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Okan Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Sanko Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi. Devlet ve Vakıf Üniversitesi eğitim 4 yıl olarak belirlenmiştir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dersleri

Ülkemizde son dönede oldukça popüler olan Beslenme ve Diyetetik bölümü hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde yer almaktadır. 4 Yıllık eğitimin yanı sıra 1 yıllık stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler diyetisyen unvanını alabilmektedir. Üniversitede okuyan öğrenciler genellikle insan anatomosiyle birlikte fizyoloji derslerini görmektedir.

beslenme-ve-diyetetik-bolumu-hakkinda-bilinmesi-gereken-hususlar
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar

Ek olarak beslenme ve diyet tedavisi, toplum beslenmesinin yanı sıra diyetle ilgili farklı birtakım dersleri de görmektedir. Özellikle besin grupları dersi ile öğrenciler hangi besinin kaç kalori olacağını detaylı bir şekilde öğrenebilmektedir. Oldukça sıkı çalışılması gereken bu bölümün iş yelpazesi ise oldukça geniştir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü İş Olanakları

Üniversitelerin ilgili bölümünü başarı ile bitiren ve stajını tamamlayan öğrenciler, 4 yılın sonunda diyetisyen unvanına kavuşmaktadır. İş yelpazesi oldukça geniş olan bu bölümü bitiren öğrenciler, devlet hastaneleri ile özel hastanelerde diyetisyen olarak çalışabilmektedir. Ayrıca fabrikalar, huzur evleri, kreşler, oteller ile sağlık merkezlerinde çalışabilmektedir. Devlet veya özel hastanelerde çalışmak istemeyen kişiler ise, özel olarak kendi muayenehanesini açabilmektedir.

beslenme-ve-diyetetik-bolumu-hakkinda-bilinmesi-gereken-hususlar

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri olan diyetisyenliğin maaşları ise oldukça yüksektir. Devlet bünyesinde çalışan diyetisyen ortalama 4,000 TL ile 6,000 TL maaş alabilirken, özel sektör içerisinde çalışan diyetisyenlerin maaşı ise ortalama 3,000 TL ile 9,000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü İçin Sahip Olunması Gereken Başlıca Özellikler

Beslenme ve Diyetetik bölümünde başarılı olabilmek ve diyetisyen unvanına sahip olabilmek birtakım özelliklere de sahip olmak gereklidir. Öncelikle öğrenciler detaylı araştırma yapabilme özelliğine sahip olması ve iyi bir dinleyici olması aranan en önemli iki kriterden biridir.

YouTube video

Diyetisyen unvanına sahip ve herhangi bir yerde çalışan bireyler ise ikna kabiliyetine sahip olması gerekmektedir. Söz konusu ikna kabiliyeti ile hastalara sabırla ve detaylı bir şekilde bilgiler vermek aranan diğer özelliklerden biri olarak bilinmektedir. Bu bölümde başarı sağlayabilmek için bireylerin, mutlaka kendilerini güncellemeleri ve gelişmeleri düzenli olarak takip etmesi ve planlı çalışmak son derece önem arz etmektedir.

Diyetisyenlik günümüzde birçok üniversite sunulan lisans programlarından sadece birisidir. Sayısal bölüm üzerinden tercih yapılan bu alanda milyonlarca öğrenci vardır. Aynı zamanda hedefi bu bölüm olan kişilerin de araştırmalar yaptığı bilinir. Diyetisyen Olmak için Ne Yapmalıyız yazımıza bakarak farklı bilgiler öğrenebilirsiniz.

 

 

 

Yoruma kapalı.