4 Adımda Crohn Hastalığı Diyeti Nasıl Uygulanır?

Crohn Hastalığı Diyeti Esnasında Yenmemesi Gerekenler

Crohn hastalığı diyeti, bahsedilen bu hastalıktan mustarip olan hastaların uygulaması gereken diyettir. Bu alışılmış olan diyetlerden farklı olarak bir tedavi yöntemi olarak da uygulanmaktadır.

Bilinen birçok diyet kilo vermek amacıyla gerçekleşmektedir. Halbuki crohn hastalığı nedir, crohn diyeti olarak bakarsanız amacının farklı olduğunu anlayabilirsiniz.

Diyetler aksine daha sağlıklı olabilmek amacıyla da yapılabilir. Crohn hastalığı diyeti de bu diyetler için birer örnektir. Diyetisyenler aracılığıyla yapacağınız bu diyet ile hastalığınızı hafifletebilirsiniz.

1- Crohn Hastalığı Nedir?

crohn-hastaligi-diyeti

Crohn hastalığı ağızdan başlayarak ince bağırsak, kalın bağırsak, mide ve anüse varana dek oluşan bir hastalıktır. Özellikle bağırsaklarda oluşan bir kalınlaşma söz konusudur. İltihaplanmalar oluşur ve anüsten sızıntılar da meydana gelir.

Hastalık kapsamında farklı belirtiler de meydana çıkabilmektedir. Nadirde olsun kabız olma daha çok ishal durumunu yaşama görülmektedir. Mide de yanmalar, karın ağrısı, ağız çevresinde yara çıktığı da görülür. Bununla kalmayarak ağız içinde de aftlar oluşur.

Bahsedilen bu hastalığın tedavisinde Crohn hastalığı diyeti uygulanır. Peki nedir bu diyet?

2- Crohn Hastalığı Diyeti Nasıl Yapılır? Crohn Hastaları Nasıl Beslenir?

Bugüne kadar crohn hastalığı nedenleri konusunda net bir bilgi ortaya koyulamamıştır. Birden fazla sebep gösterilmektedir. Ancak crohn hastalığı belirtileri azaltmak ve bir anlamda bağırsak hastalığı önlemek adına diyet listeleri uygulanmaktadır.

Balık yağı, Omega-3, kapsamında gerekli yağları alabileceği ve çoğunlukla katı gıdadan uzak durulabilecek ürünler tüketilmelidir.

Crohn Hastalığı Yasak Yiyecekler Hangileri? Crohn Hastalığı Ne Yememeli?

Uygulanacak Crohn hastalığı diyeti kapsamında ilgi çeken temel durumlardan birisi yasaklı listesidir. Bahsedilen gıdaları tüketmemek mide ve bağırsaklarınıza yardım edecek daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır. Yasaklı gıda listesinde:

  • Alkol ve sigara,
  • Gaz içeren içecekler,
  • Mayonez,
  • Margarin – tereyağı ve yağlar,
  • Kahve ve çay,
  • Süt ürünleri,

crohn-hastaligi-diyeti

  • Kızartılmış besinler,
  • Lif oranı yüksek gıdalar,
  • Mercimek, fasulye ve baklagiller,
  • Lahana, brokoli ve soğan gibi sebzeler,
  • Kuruyemişlerin tamamı,
  • Kırmızı et,
  • Çiğ et ve meyveler,
  • Tam tahıl ve kepekli ürünler bulunuyor.

Yalnız hastanın bulunduğu durum, hastalığı ne derece yaşadığı ve kontrol edebilme durumuna bağlı olarak farklı şekillerde diyet uygulanabilir. Doktor tarafından kişiye özel yani hastaya özel diyet listeleri oluşturulur.

3- Crohn Hastalığı Beslenme Tedavisi Kesin Sonuç Verir mi?

crohn-hastaligi-diyeti
Crohn Hastalığı Diyeti

Doğru bir şekilde uygulanacak uzman tarafından hazırlanmış bir diyet genel olarak barsak hastalığı konusunda kişilere yardımcı olmaktadır.

Fakat crohn hastalığının herhangi bir şekilde ortadan tamamen kalkması mümkün değildir. Crohn hastalığı olan kişilerin daha çok belirtileri sık sık yaşamasının önüne geçilmesinde diyet yardımcı olabilir.

Erken keşfedilmiş ve tanılanmış hastalarda düzgün yemek düzeni ile sindirim sitemi kontrol altında tutulabilmektedir. Böylece genel olarak daha rahat bir yaşam mümkün olmaktadır.

4- Crohn Hastaları Yorumları Neler?

Crohn hastalığı diyeti uygulayan hastaların yorumları elbette her zaman olumlu değildir. Olumlu olmamasının temel sebebi ise uygulamasının zorluğundan kaynaklanır.

Çünkü hastalığın kaynaklandığı sindirim sistemi ve boşaltım sistemi üzerindeki etkisinden dolayı çoğu zaman sıvı ağırlıklı diyet uygulanır.

Sıvıların oluşturduğu bu diyetler genellik yüksek kalorili olsa da katı gıdaya oluşan alışkanlık ve toplumsal olarak da alışkanlıklardan ötürü zorlanma meydana gelebilir.

Ancak hastaların uzman gözetiminde uyguladığı diyet sayesinde çoğu zaman hastalıklarını kontrol altına aldığı ve beslenme sonrası rahatsızlık yaşamadığı görülür.

YouTube video

Crohn Hastalığı Yoğurt Yemeye Uygun mu?

Yoğurt çoğu zaman mideye rahat gelen bir gıda olarak bulunur. Fakat yoğurdun sindirilmesi her barsak tarafından rahat olmaz. Aksine Türk toplumu arasında laktoza karşı olan hassasiyet üst düzeydedir. Bu hassasiyet yoğurt gibi bir besini yedikten sonra zorluk yaşanmasına neden olur.

Crohn Hastaları Nasıl Ekmek Yemeli?

Ekmek tüketimi Crohn hastalığı diyeti kapsamında çoğu zaman tercih edilmez. Ekmek tüketimi aşaması kolay olsa da midede enzimlerle parçalanması, ince bağırsak tarafından sindirilmesi çok zor olacaktır. Ekmek tüketmek isteyenlerin asla tam buğdaylı ekmek tüketmemesi gerekir.

Crohn Hastaları Hangi Meyveleri Yemeli?

Kesinlikle muz tüketilmeli. Bu hastaların ishal gibi ciddi bir belirtisi ve sorunları bulunur. Muz hem sindirimi kolay hem de ishali kontrol altında tutabilmek için uygundur. Muz dışında kavun, avokado ve mango gibi meyveleri tüketebilir.

Crohn Hastaları Süt İçebilir mi?

Crohn hastalığı diyeti sırasında süt tüketimi kolay kolay önerilmez. Çünkü normal şartlarda bu hastalığı olmayan kişiler bile süt sindirimi sırasında sorun yaşamaktadır. Hastalık tanısı alanların süt ve süt ürünlerinden mümkün mertebe uzak durması gerekir.

Crohn Hastaları Kefir İçebilir mi?

Hayır. Normal şartlarda kefirin değerleri çok yüksektir ve faydalarıdır. Ancak Crohn hastalığı tanısı almışların kefir gibi bir içeceği tüketim sonrası yaşayacakları problemleri oldukça fazladır. Sindirimi zordur vücut bununla uğraştıkça sıkıntıları beraberinde getirir.

Crohn Hastaları Kahve İçebilir mi?

Kahve tüketimi yasaktır. Kahvenin Crohn hastalığı diyeti kapsamında olmaması mideye vereceği zararı önlemek içindir. Kahvenin sindirimi süt ürünlerinin sindirimine nazaran kolay olsa da mideye vereceği doğrudan zararlar fazladır. Bu yüzden tüketilmemesi gerekir. Çay da buraya dahildir.

Yeşil Çay Crohn Hastalığı Diyeti Listesinde Bulunur mu?

Çay tüketimi alışık olunan siyah çaydan kasıt ise listede bulunmaz. Fakat yeşil çaylardan bazıları tüketim için doktor tarafından uygun görülebilir. Yeşil çaylar genelde ‘iyi ve faydalı’ olarak duyurulsa da Crohn gibi bir hastalığa sahip kişilerin doktor gözetiminde karar vermesi gerekir.

Yoruma kapalı.