Diş Eti Yarası Nasıl Geçer? Diş Eti Yarası Neden Oluşur?

Evde Diş Eti Yarası Tedavisi

Diş eti yarası çoğunlukla ilk etapta kızarıklık, şişlik ve kanama ile belli olur. Bu rahatsızlık kişinin yemesini içmesini ve yaranın bulunduğu bölgeye göre konuşmasını zorlaştırır. Bu sebeple diş eti yarasına sahip olan kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. Peki diş eti yarası nasıl geçer? Diş eti yarası neden oluşur? Gibi sorularınızın cevabı bu yazının devamında.

Diş Eti Yarası Neden Oluşur?

diş-eti-yarası

 

Diş eti yarası genellikle bakteri ve mikropların oluşturduğu plak isimli bir tabakadan kaynaklanır. Bu sebeple ağız ve diş temizliğine dikkat edilmelidir. Diş ipi kullanımına ve düzenli olarak günde iki kere diş fırçalamaya özen gösterilmelidir. Böylelikle dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklı olur ve diş etlerinizde yaraların çıkması ve diş eti iltihaplanmaları gibi rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimalinizi en aza indirmiş olursunuz.

Ağız içi temizliğinin aksatılmasının yanında vitamin eksikliği de diş eti yarası oluşumunda etkilidir. Özellikle B9, B12 ve demir vitaminlerinin eksikliği ağız ve diş etlerinde meydana gelebilecek yaraların oluşumunu tetiklemektedir. Bu vitaminlerin eksikliği sonucunda kişinin bağışıklık sistemi zayıflar ve buda ağız içi yara oluşumuna neden olabilir.

Diş eti yarası oluşumuna sebep olan 3 neden:

  • Diş eti yaralarına başlıca sebep olan etken ağız bakımına yeterli önemi ve özeni göstermemektir. Ağız temizliğine yeterli özen gösterilmediğine ağız içinde bakteri birikimine yol açar bu da diş etinde yaralara ve iltihaplanmalara sebep olur.
  • Çok fazla asitli içecek tüketimi dişlerinizde aşınmaya ve zedelenmeye sebep olur bununla birlikte diş eti yaraları da ortaya çıkabilir.
  • Şeker, çikolata gibi şeker oranı yüksek besinlerin kontrolsüzce tüketilmesi ve bu tarz besinlerin içinde bulunan şeker oranı dişlerdeki çürüklerin en büyük etkenidir. Bu şekerli besinler dişlerimize zarar vermekle kalmayıp diş eti yaralarına da sebep olmaktadır.

Diş Eti Yarası Nasıl İyileşir?

Tüketilen asitli ve şekerli besinler ve aksatılan ağız bakımı diş eti yarası oluşumuna sebep olur. Peki bu gibi ağız içi rahatsızlanmalarında ne gibi bitkisel tedaviler uygulanılabilir?

Adaçayı: Ada çayı kürü diş etlerinde meydana gelen yaralarda oldukça tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Tek yapmanız gereken adaçayını demleyip ılıyana kadar beklemek ve ılıyan çayı ağzınızda gargara yapmak. Bu gargarayı birkaç gün boyunca düzenli bir şekilde yapınca yaranızın iyileştiğini görebilirsiniz.

Karadut şurubu: Bu şurup özellikle ağzınızda çıkan aft isimli yaralara çok iyi gelmektedir. Aynı zamanda diş eti yaralarında da tercih edilen karadut şurubu söz konusu rahatsızlığı da tedavi etmektedir.

Nar suyu: günde bir bardak nar suyu içmek hem vücuda hem de diş etinde oluşan yaralara oldukça iyi gelmektedir.

Ayva: Ayvayı haşlayıp çıkan su ile gargara yapmak diş eti ve ağızda çıkan yarlarınızı hem tedavi eder hem de bu tür bir rahatsızlık söz konusu olmadan önce bunun önüne geçer.

Tuzlu su: tuzlu su antiseptik niteliğinden dolayı ağızda bulunan mikrop ve bakterilerin öldürülmesinde oldukça etkilidir. Bu sebeple tuzlu su ile gargara yapmak çok faydalıdır. Ağız ve diş eti yaralarının tedavisine çokça fayda sağlar. Ağzınızın içinde yara çıkmadığında dahi bu gargarayı yapabilirsiniz. Böylece ağınızda bakteri ve mikrop birikimini engellemiş olursunuz.

Papatya çayı: pataya çayı içinde bulundurduğu bileşenler sebebi ile hem antiinflamatuar hem de antiseptik görevi görür. Bu nedenle hem ağzınızı bakterilerden korumak için hem de diş etinizde meydana gelen yaraların tedavisi için kullanabilirsiniz.

Kekik çayı: Bu çay ağız içi yaralanmalarının, diş eti yarası oluşumunun ve diş eti iltihaplanmalarının iyileşmesine fazlasıyla faydası vardır. Aynı adaçayı gibi kekiği de demleyip ılıyan çay ile gargara yapmalısınız. Bu gargarayı da birkaç gün düzenli bir şekilde yaparsanız ağzınızda çıkan yaralarda iyileşme meydana geldiğini görebilirsiniz.

Aynı zamanda diş eti yarası ve ağız içinde meydana gelen aft gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için diş macunu seçimi de oldukça önemlidir. Bazı diş macunlarının içerisinde bulunan sodyum lauril sülfat bileşeninin ağızda meydana gelecek olan rahatsızlıkları tetiklediği gözlemlenmiştir. SLS isimli bu bileşen ağız dokusunda bulunan tabakayı kurutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle altta bulunan tabakanın oluşabilecek yaralara karşı savunmasız hale gelmesine neden olur. Böylece ağız ve diş eti yarası oluşumuna sebep olur.

Diş Eti İltihabı Nedir?

diş-eti-yarası
diş-eti-yarası

Diş eti iltihabı çoğunlukla bakteriyel sebepler ile enfeksiyonların neden olduğu diş kaynaklı bir rahatsızlıktır.  Genellikle yetişkin insanlarda diş kaybına neden olan diş eti iltihabı diğer ismi ile gingivitis, küçük iltihaplar şeklinde oluşur. Oluştuğu bölgeye bağlı kişiye bir rahatsızlık vermese de ortaya çıktığı bölge sebebi ile yemek yeme, konuşma gibi eylemleri gerçekleştirmenize engel de olabilir.

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş eti yarası rahatsızlığında da bahsi geçtiği gibi yetersiz beslenme, D vitamini eksikliği, ağız ve diş temizliğine yeterli önemi göstermemek gibi nedenler de diş eti iltihabına neden olabilir. Bunların yanında bazı farklı sebeplerde diş eti iltihabına neden olabilir. Bu sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Tütün veya sigara kullanımı
  • Diyabet yani şeker hastalığı
  • Gebelik
  • Bazı genetik sebepler
  • Kırılan dolgular
  • Dişlerde meydana gelen bazı yapısal bozukluklar
  • Bazı ilaçların kullanımı ( kalsiyum kanal blokerları, oral kontraseptifler, kemoterpi ilaçları, kortikosteroidler vb.)

Her ne sebeple ortaya çıkarsa çıksın varsa diş eti iltihabı Invisalign tedavisi gibi uzun süreli tedaviler öncesinde geçirilmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

Yoruma kapalı.