Doğum Sonrası Dönem Dikkat Edilecek Konular

Emziren anneye destek

Doğum Sonrası Döneme Dikkat

Doğum sonrası dönem, önemli biyolojik değişikliklerin yaşandığı süreç olduğu kadar, karmaşık psikolojik faktörlerin de eşlik ettiği bir dönemdir. Anne, bu dönemde bebeğine, ailedeki yeni düzene, beden imajındaki değişikliğe, hormonsal farklılıklara ve doğum sonu yaşadığı birkaç sağlık problemine uyum sağlamak zorunda olduğu için bazı güçlükler yaşayabilmektedir. Bu dönemde kadının en çokta eşinin desteğine ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

  1. Emziren anneye destek

  • Desteklenen her annenin kendine olan güveni artar. Bu durum annenin bebeğini başarıyla emzirmesine destek olur ve bebeğin sağlıklı bir biçimde emzirilmesine yardımcı olur.

  1. Anneye ne söylediğinize dikkat edin

  • Emziren annenin yanında olumsuz sözcükler kullanmamaya dikkat edilmelidir çünkü olumsuz kelimeler annenin psikolojisini etkilediği için sütünün az gelmesine neden olabilir. Anneye moral desteği vererek iyi hissetmesini sağlayın ona söyleyebileceğiniz en iyi şey şu: “Şu an zorlanıyor olabilirsin ama eminim bunu başaracaksın”. Bu kadar moral desteği bile annenin kendini iyi hissetmesine ve bebeğine etkili bakım sürdürmesine yeterli olacaktır.
  1. Lohusalık devri

  • Lohusalık devri doğumdan sonraki 6 ilk haftayı kapsar. Bu dönem de kişinin kendi evinde istirahat etmesi anlamına gelir ancak yatıp dinlenmesi diye algılanmamalıdır. İlk hafta hafif ev işleri yapılabilir. Dikişli doğumlarda annenin hemen egzersiz yapması uygun olmayıp 1 hafta sonra yapması sağlığı açısından önem arz etmektedir. Doğum dikişsiz ise şayet egzersiz yapmanın herhangi bir mahsuru yoktur.

  1. Hijyen

  • Normal doğumlarda uygulanan epizyotomi (dikişli) bu sahanın temizliği önem taşımaktadır. Doktorun önerdiği solüsyonu hazırlayınız ve her tuvaletten sonra önden arkaya olmak üzere temizliğini yapınız. Dikiş sahasında 3-4 gün içinde geçmeyen ağrı, oturma güçlüğü, kızarıklık yada iltihabi akıntı durumda hemen doktora başvurması önem taşımaktadır.
  • Doğum sonrası ilk 48-72 saat sonunda göğüslerde süt toplanması başlayabilir bu durumda bebeğinizi, her iki göğsünüzü aralıklarla emzirmenizde fayda vardır. Bebeğin yeterli emme yapmadığı durumlarda bol sütün boşaltılması için süt çekme pompası kullanılabilir.
  • Emzirme sırasında pek çok madde ve ilacın bebeğe de geçebileceği unutulmamalıdır. Özellikle gaz yapıcı gıdalardan kaçınmak gerekir ve doktor bilgisi dışında antibiyotik kullanılmaması gerekir. Ekonomik şartlar nispetinde gıdaları et, süt, balık ve protein yönünden zengin yiyecekler ve süt yapıcı sıvı gıdalardan seçilmesi uygundur. Unutulmamalıdır ki anne sütüyle beslenmek her bebeğin en doğal hakkıdır.

Yoruma kapalı.