Emziren Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Emziren Anne Beslenmesi Nedir? Emziren Anne Nasıl Yemeli?

Emziren anne beslenmesi bebeği de ilgilendirdiği için çok önemlidir. Özellikle tatlı yiyecekler yiyeyim de sütüm olsun düşüncesi çok yanlıştır. Anneye gereksiz bir kilo artışı yapacak bu yöntemin bebek için de besleyici özelliği pek fazla bulunmamaktadır. Özellikle ilk 6 ay bebek sadece anne sütü ile beslenmelidir. Annenin sütünün olmadığı veya yetersiz kaldığı sürede ise formül mama haricinde bir besin verilmemelidir.

YouTube video

Anne sütü bebek için çok büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar özellikle bebeklere en az ilk 6 ay anne sütü verilmesi gerektiğini söylemektedirler. Her annenin vücut yapısının bebeğine göre süt ürettiği bilinmektedir. Fakat bazı annelerin gerek beslenme yapısı gerek dış etkenler (stres, üzüntü gibi) sebebi ile süt oranlarında azalma ve tamamıyla bitme durumu da söz konusudur. Beslenme şeklinizi değiştirerek ve emziren anne beslenmesi programı uygulayarak sütünüzün kalitesini ve miktarını arttırabilirsiniz.

Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli | Emziren Anne Beslenmesi Nasıl Uygulanmalıdır?

Emziren anne beslenmesi oldukça önemli bir konudur. Unutulmamalıdır ki emziren anne her ne yiyip içiyorsa, bebeği de dolaylı yoldan aynı şekilde beslenir. Emziren anneler için çok fazla beslenme listesi bulunmaktadır. Emziren anneler nasıl beslenmeli sorusundan önce şu konuya da değinmek gerekmektedir; emziren anneler uyku düzenine çok dikkat etmelidir, stresten mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir ve özellikle ayaklarını çok sıcak tutmaları gerekmektedir.

Emziren anne beslenme konusuna tekrar dönmek gerekirse; bu konunun ilk sırasında tartışmaya kapalı bir şekilde kesinlikle bol su tüketimi gelmektedir. Çünkü emziren anne ne kadar bol su içerse o kadar fazla süt demektir. Tabi bununla birlikte her fırsatta da bebeğinizi emzirmeniz gerekmektedir. Suyun yanında hayatınızda süt miktarını ve kalitesini artıran bazı yiyeceklere de yer vermeniz gerekmektedir. Çocuk emziklik döneminde olup hazır gıdaya geçene kadar annenin oldukça dikkatli beslenmesi gerekecektir.

1-Emziren Anne Beslenme Listesi

Emziren anne iseniz özellikle şu üç önemli konuya çok dikkat etmelisiniz; bunlardan ilki yukarıda da belirtildiği gibi bol su tüketimi, ikincisi uyku düzeni, üçüncüsü ise bebeğinize gaz yapacak her şeyden uzak durmanızdır. Özellikle lohusalıkta beslenme listesi hem sizin için hem de bebek için çok önemlidir. Çünkü bebeklerin karnı tok bile olsa, uykularını almış bile olsalar, hatta altları kuru bile olsa, bebekleri huzursuz edecek tek şey gazdır.

emziren-anne-beslenmesi-nasil-olmalidir

Bu sebeple yediklerinizin vitamin değeri kadar gaz yapıp yapmadığı da çok önemlidir. Emziren anne beslenme düzenini gerekirse sil baştan değiştirmeli, kendisini tamamen bebeğine empoze ederek yaşamını sürdürmelidir. Bunu en azından ilk 6 ay yapmak gerekmektedir. Bu konuda örnek bir günlük emziren anne beslenme listesi vermek gerekirse:

  • En az 2-3 porsiyon kadar süt ürünü ve yumurta tüketilmelidir.
  • 4-5 porsiyon kadar mevsimine uygun taze sebze meyve tüketilmelidir.
  • 3-4 porsiyon et, balık, tavuk ve baklagiller tüketilmelidir. Baklagiller tüketildiğinde gazının iyice alınmış olduğundan emin olunmalıdır. Bebeğinize süt ile birlikte gaz yapabilir.
  • Günde en az 3,5-4 litre su tüketilmelidir.

emziren-anne-beslenmesi-nasil-olmalidir

  • Suyun yanında komposto, ayran, kefir ve emziren annelere uygun bitki çayları tüketilmelidir. Örneğin; rezene çayı, papatya çayı, kuşburnu çayı gibi bitki çayları hem size hem bebeğinize iyi gelecektir.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz ki süt artışı yaparken, süt kalitesini de arttırmaktadır.
  • Normal düzeninize göre öğün sayınızı arttırmanızda fayda vardır, az az ama sık sık yemeniz kilo kontrolünüz için de fayda sağlayacaktır.

2- Emziren Anneler Ne Yememeli? | Emziren Anne Beslenmesi Nedir?

Emziren anne beslenmesi deyince akıllara genellikle sadece ne yenmeli kısmı gelmektedir. Fakat annelerin nasıl beslenmesi gerektiği kadar, neleri de hayatlarından çıkarmaları gerektiği de çok önemlidir. Aslında hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan başlar beslenme düzeninizdeki değişiklikler, emzirdiğiniz sürece de devam eder. Neler yemeniz gerektiğine yukarıda yer verilmiştir, bu paragrafta da nelere dikkat etmeniz gerektiği belirtilmektedir. Emziren anneler ne yememeli sorusuna cevaben şunlar söylenebilir;

  • Lahana, karnabahar, turp, brokoli, soğan, sarımsak ve kurubaklagiller gibi bebeğe gaz yapabilecek besinler dikkatli tüketilmelidir.
  • Gazlı içecekler tüketilmemelidir.
  • Sigara, alkol ve tüm tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Fastfood ve kızartma gibi fazla baharatlı ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Çay ve kahve gibi kafein oranı yüksek içecekler tüketilmemelidir.

Emziren Anne Gaz Yapmayan Yemek Listesi Nasıl Olmalıdır?

Lohusalıkta beslenme listesi emzirmeye başladığınız ilk dönemler olarak çok önemlidir. Çünkü genellikle bebeklerde 0-3 ay aralığında gaz problemi olmaktadır. Bu sebeple emziren anne beslenmesi çok önemlidir. Bebekler dünyaya geldikten sonra hemen her şeye adapte olamazlar ve alışmaları için bir sürece ihtiyaçları vardır. Örneğin sindirim sistemleri tam anlamı ile gelişmediğinden bağırsakları dış dünyaya hemen uyum sağlayamaz ve özellikle yeni doğan bazı bebeklerde gaz problemleri çok sık görülür. Emzirme sırasında anne sütünün gaz yapmaması için emziren annenin beslenme programı oldukça önemlidir.

emziren-anne-beslenmesi-nasil-olmalidir
Emziren Anne Beslenmesi

Eğer kolik bir bebeğiniz var ise iki kat daha fazla dikkat etmelisiniz, fakat bebeğiniz kolik olsa da olmasa da yiyeceklerinize dikkat etmediğiniz sürece gaz sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sebeple de emziren anne iseniz, kendinize emziren anne gaz yapmayan yemek listesi veya emziren anne beslenmesi listesi hazırlayabilirsiniz. Bununla ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç temel konuya değinmek gerekirse:

  • Lahana, brokoli ve karnabahar
  • Kuru baklagiller
  • Kepekli yiyecekler
  • Çikolata
  • Kafeinli içecekler
  • Gazlı içecekler ve hazır meyve suyu
  • Şarküteri ürünleri
  • Fındık, fıstık gibi kuruyemişler gaz yapabilen temel ürünlerdendir.

Yeni Doğum Yapan Anneye Ne Yemek Yapılır?

Yeni doğum yapan anneye ne yemek yapılır sorusundan önce açıklık getirilmesi gereken ilk konu, günümüzde lohusa şerbeti olarak yapılan aşırı fazla şekerli içeceğin anneye süt yapmaktan ziyade kilo yaptığı kesindir. Günümüzde uygulanan emziren anne beslenmesi diyetleri bu anlamda çok önemlidir. Eskiden ilave şeker konulmadan kızılcık, çubuk tarçın ve karanfil gibi baharatlar ile zenginleştirilen lohusa şerbeti hem anneye süt yaparken hem de bebeğin gaz oluşumunu engellermiş. Çok şekerli komposto ve şerbetler bilinenin aksine süt miktarını arttırmaktan ziyade annenin kilo alımına sebebiyet verebilir.

Yeni doğum yapmış, emziren anne beslenmesi gaz yapacak besinlerden uzak durularak besleyici ana ve ara öğünlerden oluşmalıdır. Sabah kahvaltılarında süt ürünleri, zeytin, yumurta ve dereotu mutlaka olmalıdır. Çay yerine rezene çayı tercih edilebilir. Öğle saatlerinde tavuk suyu çorba, tarhana gibi besleyici çorbalar tercih edilebilir. Akşam yemeklerinde daha çok ızgara veya fırında pişmiş daha hafif yemekler veya yeşil yapraklı sebze yemekleri tercih edilebilir. Anne sütünü bebeğin gelişimi için besin yönünden zengin kılabilmek için gerekli olan yemekler bunlardır.

Emziren Anne Beslenmesi Programı Nasıl Hazırlanmalıdır?

Emziren anne beslenme programlarını birçok yerde bulmak mümkündür. Programlı bir şekilde liste çıkarmak ve o listeye uyarak hareket etmek hem size kolaylık sağlayacaktır hem de bebeğinize de faydası olacaktır. Emziren anne beslenmesi hem annenin doğum kilolarını vermeye yardımcı olacağı gibi hem de bebeğinizin süt miktar artışını sağlayacaktır. Bu sebeple her gün ne yemek yapsam diye düşünmemek adına da programlı bir şekilde hareket etmek size faydalı olacaktır.

emziren-anne-beslenmesi-nasil-olmalidir

Emziren anne beslenmesi programı birçok sosyal medya platformlarında da emzirme döneminde beslenme PDF dosyası olarak da paylaşılmaktadır. Ya da emzirme döneminde beslenme diyetisyen yardımı ile de programlı bir şekilde yürütülebilir. Bu süreci diyetisyen yardımı ile ilerlemeniz doğum kilolarınızı daha hızlı vermenize de yardımcı olabilir. Bu sayede sizin vücut yapınıza ve bebeğinizin kilo ve gaz durumuna göre beslenme listenizi çeşitlendirebilmeniz mümkün olur.

YouTube video

Hamilelik döneminde alınan kilolar birçok anneyi doğum sonrası rahatsız etmektedir. Özellikle lohusalık döneminde artan psikolojik kırılganlık dolayısıyla duygular belirir. Birçok uzman tarafından bebeğin emzirme döneminde kilolalara takılmayıp, bebek sağlığına odaklanmak önerilir. Emziren Anne Diyeti ile Çocuğunuz Sağlıklı Olsun yazımıza bakarak geniş çaplı bilgi alabilirsiniz.

Yoruma kapalı.