Esmer Şeker Kaç Kalori?

Şeker uzmanlarca son dönemlerin en tehlikeli besin maddesi olarak nitelendirilir. İnsanlar uzak durmaya çalıştıkları şekerden vazgeçemedikleri için alternatif çözümler üretmeye çalışsalar da ya bu gıdayı hayatlarından çıkarmak ya da kullanımını en aza indirgemek zorundalar.

Burada bahsettiğimiz şeker, şeker pancarının işlenerek mamul ürün haline getirilmesi ile oluşan beyaz şekerdir. Maalesef kişiler beyaz ekmek ve beyaz unda çareyi renk değiştirmekte bir nebze de olsa bulsalar da, şekerde böyle bir değişime gitmek çok da akıllıca değil.

Esmer Şeker Nedir?

Beyaz şeker, şeker pancarının ya da şeker kamışının işlenmesi ile elde edilir. Bu işlem esnasında melas adı verilen koyu renkli bir atık elde edilir. Değerli bir atıktır. Yem sanayi, içki yapımı, gübre sanayi gibi pek çok alanda kullanılır. Melasın beyaz şekerle karıştırılması ile oluşan kahverengi şekere esmer şeker denir. Yani esmer şekerin ham maddesi beyaz şekerdir.

Esmer Şeker Neden Tercih Edilir?

Gerçekte kalori açısından esmer şeker ile beyaz şeker arasında çok da fark yoktur. Sadece esmer şekerde protein, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve demir bulunmaktadır. Fakat bu mineralleri almak için esmer şeker tüketmek akıllıca değildir. Her iki cins şekerinde uzak durulması gereken besin maddeleri olduğunu unutmamak ve enerji ve mineral kaynağı olarak farklı gıdalara yönelmek gerekir.

İnsanlar psikolojik olarak esmer şekerin daha faydalı olduğunu düşündükleri için tercih ederler ki esmer şeker ücreti de epey fazladır. Bir de bazı tatlılarda esmer şeker kullanımı hafif pekmez lezzetinden dolayı tercih edilir.

Esmer Şekerin Besin Değerleri Nelerdir?

Esmer şeker kaç kaloridir? 100 gramındaki besin değerleri nelerdir? aşağıda verilmiştir. Ayrıca belirtmek gerekir ki beyaz şekerin kalori miktarı, esmer şekerden ortalama %5 kadar fazladır.

  • Kalori: 399 kcal
  • Karbonhidrat: 99,8 gr
  • Potasyum: 58,0 mg
  • Kalsiyum:16,0 mg
  • Demir: 0,6 mg

Esmer ya da beyaz şeker, sağlığımız için hayatımızda minimum yer kaplamalıdır. Beslenme alışkanlıklarımızda tatlı, şekerli, lezzetli olarak tabir ettiğimiz besinlerin yerini alacak pek çok alternatif bulunmaktadır. Alışkanlıklarımızı değiştirmek zor olsa da, emin olun değiştirdikten sonra sağlıklı yaşamak bir o kadar keyifli olacaktır.

Yoruma kapalı.