İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler?

İnsülin direnci diyet programları ile kişiler insülin dirençlerini kontrol altına alarak fazla kilolarından kurtulabilmektedirler. Beslenme düzeninize gereken tüm dikkati göstermenize rağmen istediğiniz gibi kilo veremiyorsanız eğer insülin direnci problemi ile karşı karşıyasınız demektir. Özellikle öğle saatlerine doğru kendini hissettiren uyku hali durumu ve sürekli atıştırma hissinin varlığı diyabet hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Son zamanlarda çoklukla kadınlarda görülen ve kilo verememeyi tetikleyen bu durum düzenli ve kaliteli bir diyet programı ile kontrol altına alınabilmektedir.

İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler? Diyabet Hastaları İçin Diyet Programı 
İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler? Diyabet Hastaları İçin Diyet Programı

Çok az yemek tüketimi yapılmasına rağmen bir türlü kilo veremeyen bireylerde oluşan insülin direnci düşüklüğü beraberinde birçok hastalığı da getirmektedir. Az yemek yemenin hatta su içip yaradığını dahi söyleyenlerin karşı karşıya kaldığı diyabet rahatsızlığı ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. İnsülin direnci olup zayıflayanlar için özel diyet programları uygulamak doğru bir tercih olacaktır. Diyet uyguladığınız halde kilolarınızda azalma olmuyorsa, beslenme alışkanlığınızda ve günlük aktivitelerinizde bir değişiklik olmamasına rağmen sürekli kilo alıyorsanız; hep açlık hissi duyuyorsanız ve yemek yemekten kendinizi alamıyorsanız eğer insülin direnciniz de artış var demektir.

İnsülin Direnci Diyet Programı ve Beslenme

Doctor helping to put an insulin pump

İnsülin direnci diyet programı uygulanması diyabet hastaları açısından oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre insülin direncini en çok tetikleyen faktörler arasında fazla kilo ile bel çevresi yağlanmaları ilk sırada yer almaktadır. İnsülin direnci olan kişiler kilo vererek ve kendilerine uygun bir diyet programı oluşturarak bu direnci kırma imkanına sahip olabilmektedirler. Uygun diyet programları ve düzenli beslenme alışkanlıkları sayesinde kişiler diyabetin gecikmesinin ya da önlenmesinin tedbirini alabilmektedirler. Beslenme uzmanları tarafından da sizler için hazırlanabilen bir diyet programı sayesinde bu süreçte her şey sizin kontrolünüz altında olabilmektedir.

1 – İnsülin Direnci Diyet Programı ile Karbonhidrat Kontrolü

İnsülin Direnci Diyet Programı ile Karbonhidrat Kontrolü
İnsülin Direnci Diyet Programı ile Karbonhidrat Kontrolü

İnsülin direnci problemi yaşayan bireyler tarafından tüketilen karbonhidratların ölçülü olması ve hangi besinin vücuda ne tepki verdiğinin bilinmesi üzerine yapılacak karbonhidrat kontrolleri ile diyabeti yenmek mümkündür. Karbonhidrat sınırlamaları yaparak vücuda girecek olan glisemik oranını belirleyip insülin direncindeki kilit nokta aşılmış olacaktır. Bu aşama da tüm karbonhidratlarda sınırlamaya gitmek yanlış olacaktır. Çünkü vücut için gerekli olan ve bir o kadarda sağlıklı olan karbonhidratlı besinler kişinin sağlığı için son derece önemlidir. Sebze, meyve, tahıl, baklagiller ve süt ürünlerinden oluşan sağlıklı karbonhidratlar vücut tarafından gerek duyulan besinler arasında yer almaktadır.

İnsülin Direnci Diyet Programı ile Karbonhidrat Kontrolü

İnsülin direnci diyet programı uygulanmasında tüm karbonhidratlarda değil de belli başlı birkaç karbonhidrattan uzak durulması gerekmektedir. Bu besinler arasında katı yağlar, şeker, un, hamur işi gibi sağlık açısından pekte gerekli olmayanlar bulunmaktadır. Un ve unlu ürünlerden oluşan ve insülin direncini fazlasıyla etkileyen besinlerin tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Şayet tüketilecekse eğer, %100 tam tahıllardan elde edilmiş un çeşitlerinin kullanılması uygun olacaktır. Ama öncelik tahılların direkt tüketilmesi yönünde tercih edilirse sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Un kullanmanızı gerektirecek bu durum da ise Hindistan cevizi unu veya badem unu kullanmak diyabet hastaları açısından olumlu olacaktır.

2 – Şekerli İçeceklerden Uzak Durun

İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler? Diyabet Hastaları İçin Diyet Programı 

Şekerin her türlüsü sağlıksız olmakla beraber tüketilmesi durumunda insülin direncinin artmasına katkıda bulunmaktadır. İnsülin direnci diyet programı uygulayan kişiler için oldukça dikkat edilmesi gereken bir durum olan şeker tüketimi, beslenme programları dahilinde değildir. Özellikle şekerle tatlandırılmış olan içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen uzmanlara göre şekerin en zararlı halini de bu ürünler oluşturmaktadır. Bu içecekler arasında; meyve sulu içecekler, soğuk çaylar, mısır şurubu içeren her türlü içecek çeşidi, meyve suyu konsantresi ve enerji içecekleri yer almaktadır.

İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler? Diyabet Hastaları İçin Diyet Programı 

Şekerle tatlandırılmış içecekleri tüketen bireyler ile daha az tüketen bireyler arasında yapılan araştırmalar sonucunda diyabete yakalanma riski %26 daha fazla olmaktadır. Şeker ile birleştirilerek oluşturulan bu içecekler yerine su, soda, maden suyu, bitki çayları gibi daha sağlıklı olan içecekler tercih edilmelidir. Eğer ki sade bir şekilde tüketmek sizin damak zevkinize uygun düşmüyorsa, bal ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılardan yaralanabilirsiniz.

3 – Lifli veya Posalı Besinler Tercih Edin

Elma kilo aldırır mı

İnsülin direnci diyet için yapılan beslenme programlarının vazgeçilmezlerinden biri olan lifli ürünler, diyabetin kontrol altında tutulmasında oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gün içerisinde alınan posalı gıda oranı 50 gramdan fazla olduğu takdirde vücut bunu şekere çevirerek insülin direncinde artış meydana getirmektedir. Tam tahıllı ürünler kullanıldığı takdirde diyabet artışında azalma görülmektedir. Ancak işlenmiş ve paketlenmiş tahıl ürünlerinde bu durum farklılık göstermektedir. Bu besinlerin tüketilmesi ölçülü ve az olmalıdır.

Limonata Kaç Kalori

Diyabet beslenme programı uygulayan kişilerin tabakları sebzelerden oluşturulmalıdır. Sebzeler lif oranı bakımından yüksek değere sahip ve aynı zamanda düşük kaloriye de sahip ürünlerdir. Vücuttan atılımları hızlı olduğundan şekere ve kiloya sebebiyet vermemektedir. Özellikle; enginar, kabak, bezelye, lahana, avokado ve baklagillerde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Ayrıca keten tohumu ve chia tohumu da posa açısından zengin olan besinler arasında yer almaktadır.

4 – Sağlıklı Yağlar Tercih Edin

Yemeklik Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

İnsülin direnci diyet programlarında kullanılan yağların türü ve oranı oldukça önemli bir husustur. Beslenme uzmanlarına göre diyabette kullanılan yağların oranının önemli olmasından çok hangi türde yağ olduğu daha önemli bir durumu ifade etmektedir. İnsülin direnci olan diyabete yatkın kişilerin trans yağlat yerine doymamış yağları tercih etmeleri gerekmektedir. Şeker hastalığı olanlar karbonhidrat alımını azalttıkları takdirde vücudun bu açığı kapatması için yağ tüketimine olan eğilim fazlalık gösterecektir. Bu durumda özellikle pişirilmiş ve yağ oranı yüksek olan et gibi gıdalara yönelim artacaktır. Bu da insülin direncinin artmasına ve beraberinde diyabet hastalığının oluşmasına neden olmaktadır.

Gün içerisinde alınan yağ oranının, vücutta bulunan enerji oranın %7’sinden az olması gerekmektedir. İnsülin direnci hesaplama yöntemleri ile doğru hesaplamalar yapılarak diyet programı bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Diyabet yönü zayıf olan bireylerin tercih edecekleri beslenmeler arasında Akdeniz beslenme tarzı benimsenmesi önemlidir. Bu beslenme düzenine göre tercih edilen yağlar doymamış yağlardan oluşmaktadır. Bunlar arasında; zeytinyağı, avokado yağı ve fındık yağı bulunmaktadır. İnsülin direncini kontrol altında tutmak için tercih edilmesi gereken bir diğer besin ise, balıktır. Omega-3 bakımından da oldukça zengin olan bu besin haftada 2-3 kere tüketildiği takdirde vücut tarafından alınması gereken yağlar en sağlıklı şekilde tedarik edilmiş olmaktadır. Ayrıca omega-3 bakımından zengin olan diğer yiyecekler arasında; ceviz, yumurta ve her türlü tahılın tohumu bulunmaktadır.

5 – Vücuda Yeterli Protein Desteğinde Bulunun

Ketojenik Diyet Yapanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

İnsülin direnci diyet programları içerisinde ki olmazsa olmazlardan bir diğeri de proteindir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; beslenme destekli diyabet tedavilerinde yüksek miktarda protein içeren programların kullanıldığı hastalar ile düşük protein programı uygulananlar arasında kilo kaybına uğramada farklılıklar bulunmaktadır. Programda fazlaca protein uygulanan insülin direnci düşük hastaların diğerlerine göre daha çabuk ve daha düzenli kilo kaybına ulaştıkları gözlemlenmektedir.

Alkali Diyet Nedir

Protein kullanımının diyabet hastaları üzerinde metabolizmayı hızlandırma özelliği de bulunmaktadır. Bu özelliğinin yanında ayrıca kasları ve kemikleri de destekleyerek güçlü kalmalarını sağlamaktadır. Özellikle; tavuk, balık, yumurta, yeşil mercimek, yoğurt, süt, ceviz ve badem gibi doymuş yağ oranı yüksek olan protein ağırlıklı besinler kan şekerini düzenleme de oldukça etkilidirler.

6 – Diyabette Süt ve Süt Ürünleri Kullanımı

sahur yemekleri

İnsülin direnci diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında olan süt ve süt ürünleri, kilo verme de oldukça etkili olan besinler arasında bulunmaktadır. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı ve süt kaymağında bulunan doğal yağ asitleri ile diyabet ve insülin direnci riski kontrol altına alınarak sağlık sorunları önemli ölçüde azaltılmaktadır. Süt ve süt ürünleri tercihi daha çok organik besinler şeklinde olmalıdır. Paketlenmiş ve pastörize edilmiş ürünlerden ziyade doğal olarak ulaşılabilecek raf ömrü olmayan ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca inek sütü yerine manda ya da keçi sütü tercih edilmesi diyabet hastaları açısından en doğru karar olacaktır.

7 – Ölçülü Beslenin

Syringe Needle on Black

Diyabetten kurtulmak ya da azaltmak için yapılması gereken ilk şey kiloyu kontrol altına almak olacaktır. İnsülin direncini de tetikleyen fazla kilolar, beraberinde sağlık problemlerini de getirmektedir. Kilo alınmasını önlemek için öncelikle porsiyonlar küçük tutulmalı ve kalori seviyesinin düzene sokulması son derece önemlidir. Kalori alımı azaltılarak kilo alınması kontrol altına alınmış olacaktır.

süt diyeti

Son zamanlarda obezitenin artmasının altında porsiyonların büyük tutulmuş olması yatmaktadır. Büyüyen porsiyonlar kişiler fazlaca yemek yemeye iterek hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olmaktadır. Gün içerisinde öğünlerinizi porsiyon kontrolüne göre belirleyerek hem aç kalmamış olacak hem de fazla yemek tüketilmemiş olacaktır. Bu sayede öğün atlanmamış olacak ve diğer öğüne de aç bir şekilde girilmemiş olunacaktır. Porsiyon kontrolü sayesinde aşırı yemek yemekten kendinizi hem uzak tutmuş hem de kilolarınızı kontrol altına almış olmaktasınız.

İnsülin Direncinin Nedenleri

İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler? Diyabet Hastaları İçin Diyet Programı 

İnsülin direnci diyet programı uygulanacak kişilerin öncelikle yapması ve yapmaması gereken durumlar bulunmaktadır. Yine bu kişilerin uzak durmasını gerektiren durumların yanında kesinlikle uygulanmasını gerektiren unsurlar da bulunmaktadır. Bunlara dikkat edildiği müddetçe diyabetle ve insülin direnci ile mücadele etmek oldukça kolay hale gelecektir.

Aralıklı Oruç Nedir?

Özel programlar arayanlara Online insülin direnci diyeti sunan beslenme uzmanları da yardımcı olmaktadır.

  1. Fazla kilo ve obezite; vücutta yağın özellikle bel ve çevresinde birikmesi sonucunda dengesiz bir kilo oranı oluşmakta ve bu da insülin direncini tetiklemektedir. Karın bölgesinde bulunan bu yağ kütlesi vücutta sadece enerji deposu olarak görülmektedir. Bu durum ise; yüksek kolesterolü ve diyabeti tetikleyerek ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
  2. Fiziksel hareket eksikliği; yapılan egzersizler sayesinde vücutta bulunan glikozun çoğu kaslar tarafından tüketilmektedir. Egzersizler sonucunda sürekli enerji kullanmaya ihtiyaç duyan kaslar vücuttaki şeker oranına giderek eksikliği buradan tamamlamaktadır. Bu sayede vücutta olan fazla şeker fiziksel aktiviteler ile kasa dönüşmekte ve glikozun normal bir seviyede bulunmasını sağlamaktadır. Fiziksel aktiviteler tarafından desteklenmiş olan kaslar sayesinde vücutta insülin direnci veya diyabet söz konusu olmamaktadır.
  3. Uykusuzluk; uyku ve uykuya geçmede sorun yaşayan kişilerin insülin direncinin ve diyabet riskinin oldukça yüksek oranda olduğu saptanmaktadır.
  4. Genetik durumlar; kas, karaciğer ve bazı diğer hücre dokularında yer alan insülin hormonu genetik faktörler açısından da farklılık göstermektedir. İnsülin hormonunda bulunan bozukluklar sebebiyle oluşacak diyabet sorunları genetik durumların başında gelmektedir. Bazı genetik bozukluklar, irsi durumlar, hormonal bozukluklar, bazı ilaç kullanımları, ileri yaş, sigara ve alkol tüketimi de insülin direnci diyet programını olumsuz etkileyen bir diğer unsurlar arasında yer almaktadır. En etkili insülin direnci diyeti uygulamak için vücudun doğru bir şekilde analiz edilmesi ve analiz sonuçlarına göre programlarına hazırlanması gerekmektedir.

Yoruma kapalı.