Kalp Krizi Nedir – Kalp Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir?

Kalp Krizine Yakalanmamak İçin Hangi Beslenme Şekline Uyulmalıdır?

Kalp Krizi Nedir?

Hemen her insan için ciddi bir sağlık riski oluşturan kalp krizi, dikkat edilmediğinde ölümcül olabilmekte ve hayati tehlike oluşturabilmektedir. Kalp krizinde, koroner arterlerde oluşabilecek bir tıkanıklık, kalbe ulaşmak isteyen kan akışını kesmekte ve insanda kalıcı hasarlara hatta ölümlere neden olabilmektedir.

Kalp Krizinde Beslenme
Kalp Krizinde Beslenme

Üç tür koroner arter hastalığı, kalp krizine neden olmaktadır. Buna göre;

  • ST Segment yükselmesi miyokard infarktüsü (STEMI)
  • STI Segment yükselmesiz miyokard infarktüsü (NSTEMI)
  • Koroner arter spazmı

Kalp Krizi Nasıl Oluşur?

Kalp Krizinde Beslenme

Koroner arterler, kanı kalbe taşıyarak, kalbin çalışmasını sağlar. Koroner arterlerde oluşan bir tıkanıklık, kanın kalbe akışını kısıtlamakta ve miyokard enfarktüsü yani kalp krizi oluşmaktadır.

Kan damarları içinde; yağ, kolesterol gibi maddeler oluştuğunda, tıkanıklıklar başlar. Plak adı da verilen bu birikintiler, hasar görmekte ve trombositler serbest kalmaktadır. Trombositler kanın pıhtılaşmasına neden olur. Bu sayede kan akışını engelleyen birikinti yani plaklar etrafında toplanan trombositler, kalp kasının hasar almasına neden olur.

Kalp kasının aldığı bu hasarın büyüklüğü, tıkanmanın boyutuna bağlıdır. Kan, kalbin önemli bölümüne ulaşamadığında, oluşacak hasar çok daha büyük olmaktadır. Kalp durması ile kalp krizi karıştırılmaktadır. Kalp durması, kalbin aniden durmayı bıraktığında oluşan bir durumdur.

Kalp Krizi Çeşitleri Nelerdir?

Kalp Krizi Çeşitleri

Kalp krizi üç şekilde meydana gelmektedir:

  • STEMI
  • NSTEMI
  • Koroner arter spazmı

STEMI kalp krizi, acil dikkat isteyen şiddetli kalp krizi türüdür. Bu kalp krizi, koroner arterlerin tamamen tıkanmasıyla oluşur. Bu kalp krizinde kalbin geniş bir alanına kan ulaşmaz. Bu durum, kalbin çalışmasını durdurabilir.

NSTEMI kalp krizi, koroner arterlerin tıkanması durumunda, kan akışı büyük ölçüde kısıtlanmaya başlar. STEMI kalp krizine göre daha az tehlikeli olmasına rağmen, kalpte kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

Koroner arter spazmı, sessiz kalp krizi ya da dengesiz anjin olarak da adlandırılmaktadır. Kalp damarlarına bağlı olan arterler, kalbe kan gitmesini önler ya da kısıtlamaya başlar. Şiddeti diğer kalp krizlerine göre çok daha az şiddete sahiptir ve kalıcı hasar bırakmaz.

Kalp Krizi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp Krizi Tedavisi
Kalp Krizi Tedavisi

Hangi tür kalp krizi olursa olsun, geçirilen tüm kalp krizlerinde acil tıbbi yardım yapılmalıdır. Kalp krizinin türüne göre tedavi uygulanmalıdır. Kalp krizi tedavisi içinde şu uygulamalar yapılmaktadır:

  • Pıhtılaşmayı önlemek için aspirin
  • Oksijen vermek
  • Kan akışının desteklenmesi için nitrogliserin
  • Göğüste oluşan ağrıyı en aza indirme uygulamaları

Kalp krizi belirtileri fark edildiğinde müdahale yapılırken daralan ya da tıkanan koroner arterlere, ince tüp ya da katater takılabilir. Bazı durumlarda stent takılabilir. Takılan bu stent, ileride oluşabilecek tıkanıklıkları önlemek içindir.

Bazı kalp krizlerinde, cerrahi müdahale gerekir. Bu müdahale koroner arter bypass olarak adlandırılır. Yapılan bypass sayesinde kanın akışını düzenlenir ve kalbe ulaşması sağlanır.

Kimler Kalp Krizi Riski Altındadır?

Çoğu insanda kalp krizine karşı savunma daha düşüktür. Kalp krizi riski altında bulunan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek tansiyon sahibi kişiler
  • Çok kilolu ya da obezite kişiler
  • Tütün ve tütün maddeleri içenler
  • Yaş faktörü olan kişiler
  • Diyabetli ve yüksek kan şekeri seviyeleri olan kişiler
  • Ailesinde kalp hastalığı olan kişiler

Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kalp Sağlığı İçin Dikkat Edilebilecek Noktalar
Kalp Sağlığı İçin Dikkat Edilebilecek Noktalar

Kalp krizlerini önlemek mümkündür. Ancak bu her zaman mümkün değildir. Kalp hastalığı genetiktir. Kişinin yaşam tarzı, düzenli beslenme, sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam tercihi de kalp krizini önlemek için önemli adımlardır.

Stresi azaltmak, tütün ve tütün maddeleri kullanmamak, normal kiloda kalmak, sebzeli ve meyveli, kepekli tahıllar, baklagiller, fındık ve yağlı balık besinlerinden tercih etmek de kalp krizini önlemek için birebirdir.

Kalp Sağlığı İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Sağlıklı Beslenme

Hepimizin kalp sağlığı konusuna eskisinden daha çok önem vermemizi gerektiren birçok nokta bulunmaktadır. Eskiden çok fazla rastlamadığımız kalp hastalıkları şimdilerde çok genç yaşlarda görülmeye başlandı. Peki, kalp sağlığı için hangi besinler tüketilmeli?

1 – Kalp Dostu Yağlı Tohumlar

yağlı tohumlar

Ceviz, fındık ve badem başta olmak üzere yağlı tohumlar kalp sağlığı için önerilen önemli besin kaynaklarıdır. Yağsız tohumlar tüketilirken tussuz olanların tercih edilmesi önemlidir.

2 – Yağlı Balıklar

Yağlı Balıklar

SomonSomon balığı, sardalya, ton balığı ve alabalık bol miktarda yağ içeren balık türleridir. İçeriğindeki omega-3 yağları sayesinde kalp sağlığı korunabilir. Bu da düzensiz kalp atışı rahatsızlığı başta olmak üzere birçok hastalığa karşı önlem görevi üstlenir.

3 – Üzümsü Meyveler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

Yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi üzümsü meyveler kan basıncının düzenlenmesini sağlayarak kötü kolesterol hastalığını önler. İçeriklerindeki renk pigmentleri ise kalp kası problemleri ile baş etmede büyük öneme sahiptir.

4 – Yulaf Ezmesi

kilo almak için kahvaltılık gevrek

Bağışıklık sistemini güçlendiren yulaf ezmesi, aynı zamanda sindirimi ve damar sağlığını korumada etkilidir.

5 –

Yoruma kapalı.