Kaşıntı Sebepleri Nelerdir? Vücutta Kaşıntının 10 Nedeni

Hastalık Kaynaklı Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Kaşıntı sebepleri doğal temelli olabileceği gibi bazı hastalıklara da işaret edebilir. Kaşıntının sebebini bilmek kaşıntıyı çözmek adına çok önemlidir. Vücudu doğal bir savunma olan kaşınma pis maddeleri uzak tutmak için hemen hemen her insanda bulunan bir iç güdüsel eylemdir. Vücutta histamin salgılanması için muhteşem bir eylemdir.

Hastalık Temelli Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

kasinti-sebepleri

Deri hastalıkları dahil olmak üzere pek çok hastalık kaşıntı sebepleri olabilir. Kaşıntı sebepleri nelerdir öğrenmek ve ona göre bir çözüm yolu bulmak yaşam kaliteniz adına büyük önem taşır. Kronik bir hastalık şüpheniz varsa kaşıntının nedenini öğrenmek için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Doktordan önce işte kaşıntınızın sebebi olabilecek 10 farklı faktör!

1 – Deri Hastalıklarından Kaynaklı Kaşınma

Kaşıntının nedenini belirlemeye çalışırken ve araştırmalar yaparken en sık görülen sebep deri hastalıklarıdır. Özellikle egzama hayatın bir döneminde sona erdiyse bile tekrarlanabilir bir hastalıktır. Bacaklarda kaşıntı neden olur diye bakıldığında da sedef ve egzama başta olmak üzere pek çok cilt rahatsızlığının ismine sıkça rastlanır.

Çeşitli deterjan, temizlik maddesi veya sert alkali sabunlarla temas da vücutta cilt üzerinde kaşıntı sebepleri arasında yer alır. Ayrıca yaygın bir hastalık olan uyuz da kaşıntıya neden olur. Uyuz parazitini taşıyan biri ile deri teması durumunda ortaya çıkabilir. Ayrıca mantar gibi hastalıklar da ayaklarda kaşıntı sebepleri arasında yer alır.

2 – Tiroit Nedenli Kaşınma

kasinti-sebepleri
Kaşıntı Sebepleri

Tiroit hastalığı da vücutta kaşınma oluşturabilir. Bu hastalıkta bulunan antikorlar kaşıntıya sebep olan temel faktörlerdendir. Tedavilerinde ilerleme görülen bu hastalık için sağlık hizmetleri kapsamında doktora görünmek önemlidir. Tiroit hastalığında tedavi için mutlaka ilgili birime başvurunuz.

3 – Karaciğer Hastalıklarından Kaynaklı Kaşınma

Vücutta meydana gelen kaşıntı sebepleri arasında karaciğer hastalıkları da yer alır. Karaciğer vücuttaki önemli rolüyle hayatı derinden etkiler. Bu yüzden vücutta kaşıntı nasıl geçer sorusunun cevabı da karaciğer hastalıklarını tedavi etmek olabilir.

Özellikle siroz ve hepatit gibi hastalıklar önemli kaşıntı sebepleri arasındadır. Gece kaşıntı sebepleri olabilen karaciğer hastalıkları genelde sırtta oluşur. Karın bölgesinde kaşıntı nedenleri ise yine karaciğer kaynaklı şişkinlikten olabilir. Bu tarz hayat kalitesini düşüren bir hastalık nasıl tedavi edilir öğrenmek gerekir. Bu açıdan muayene olmak büyük önem taşır.

4 – Böbrek Hastalıklarından Kaynaklı Kaşınma

kasinti-sebepleri

Genelde diyaliz tedavisi alan böbrek hastalıklarından kaşıntı gözlenir. Ciltteki kuruluktan dolayı kaşıntı ortaya çıkabilir. Ayrıca vücuttaki mineral ve vitamin oranlarının değişmesi de böbrek hastalarında kaşıntı sebepleri olabilir. Vücutta kaşıntı nasıl geçer diye çözüm ararken kan ve üre dahil olmak üzere değerlerinize baktırabilirsiniz.

5 – Kaşıntı Sebepleri İçinde Yaygın Olan Diyabet Hastalığı

Diyabet hastalığı ciltte kuruluk oluşturarak kaşıntı oluşturabilir. Ayrıca deride mantar problemleri de bu hastalığa işaret edebilir. Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar gözlenme durumunda da mantar sorunu olabilir. Halk arasında çok yaygın olan diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, pek çok belirti gösterebilir. Başlıca diyabet belirtileri ise şunlardır:

  • Aşırı yemek yeme
  • Doyma hissinin azalması
  • Sık tuvalet ihtiyacı
  • Dil ve damakta kuruluk
  • Fazla su içme ihtiyacı

6 – Kanser Nedenli Kaşınma

kasinti-sebepleri

Bazı kaşıntı sebepleri kanser hastalığından kaynaklı olabilir. Özellikle çocukluk çağından sonra gözlemlenen egzamalı hastalarda lösemi olma ihtimali bulunur. Kanser kaşıntısı nasıl olur diye bakıldığında ise genelde kanser kaynaklı kaşıntıların tedavilere direnç gösterdiği gözlenir. Ciddi kaşıntılar durumunda kronik bir durum varsa vücutta kaşıntı neden olur öğrenmek için ertelemeden muayene olmak önemlidir.

7 – Sinir Sistemi Hastalıkları Nedenli Kaşınma

Bazı hastalarda yaşlandıkça deri fonksiyonları azalmasıyla ya da alerjik kaşıntı belirtileri göstererek kaşıntı oluşturabilir. Fakat sinir sistemi hastalarında ciltte tahriş olmadan kaşıntı olur. İnme ya da felç gibi beyin-sinir hastalıkları ardından da kaşıntı gözlemlenebilir. Ayrıca MS ismiyle bilinen hastalık da kaşıntı oluşturarak kişide sinirsel kaşıntı belirtileri gösterebilir.

8 – Gözlerden Kaynaklı Kaşıntı

kasinti-sebepleri

Maruz kalınan kirli hava, kimyasallar alerjik reaksiyonlar oluşturur ve gözlerde kaşıntı sebepleri içinde bulunur. Ayrıca enfeksiyonlar da gözlerde kaşıntı oluşmasına neden olabilir. Fakat emin olmak için hekime gözükmek gerekir. Hangi eylemler ve belirtiler hangi hastalığa işaret eder bilmek bu açıdan önemlidir. İşte kaşıntılı belirtiler ve belirtilerde altta yatan hastalıklar:

Muhtemel Hastalık Kaşıntılı Belirtiler
Diyabet Kaşıntıyla birlikte fazlaca tuvalete çıkmak
Hemoroit Anal bölgede artan kaşıntı
Hipertirodi Kaşıntıya ek olarak çarpıntı ve saç seyrekliği
Karaciğer Hastalığı Karında şişkinlikle birlikte kaşınma ve idrarda renk koyulaşması

 

9 – HIV Kaynaklı AIDS Hastalığı Kaşıntısı

AIDS hastalığı HIV virüsünün bulaşması yoluyla halk arasında gözlenir. Bilinenin aksine deri temasıyla bulaşıcılık göstermez. Kan ve cinsel yollarla bulaşan bu hastalık da kaşıntı sebepleri arasında yer alır. Vücutta döküntüler oluşturabileceği gibi ağrılara da sebep olabilir.

10 – İlaçlara Alerjik Reaksiyon Kaşıntısı

kasinti-sebepleri

Modern çağın vazgeçilmezi olan ilaçlar herkeste aynı etkiyi bırakmayabilir. Kişisel hassasiyetlerin yanı sıra herhangi bir kimyasala karşı alerji de kaşıntı sebepleri olabilir. Alerjiler ile ilgili gerekli testleri uygun bir şekilde ve ortamda yaptırmak bu bakımdan büyük önem taşır. Alerjiyi hızlıca teşhis edip ona göre bir yol çizmek faydalı olacaktır.

Yoruma kapalı.