Ketojenik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik Diyetle Zayıflama

Her yıl bahar aylarına geçtiğimizde kilo vermek isteyen bay ve bayanlarla sık sık karşılaşırız. En büyük nedeni ise yaz mevsimine hazırlık.  Yağ yakma diyeti olarakta bilinen ketojenik diyete bağlı kalarak zayıflamak mümkündür.

Malum her daim daha güzel, daha fit, daha bakımlı görünmek isteyen insanlarız. Ancak bilinmelidir ki bu tür diyetler sadece birkaç haftalığına yapılmamalıdır. Hedeflenen kilo birimi sağlandıktan sonra hızlıca eski beslenme alışkanlıklarımıza geçmek sağlımıza olumsuz etkilerle dönebilir.

Bu yazımızda son yılların en popüler zayıflama yöntemlerinden biri olan Ketojenik Beslenme hakkında detaylı anlatımlar ve örnekler sunacağız. Dilerseniz daha fazla uzatmadan konumuza geçelim.

Çok Yağ – Az Karbonhidrat

Çok Yağ - Az Karbonhidrat

Ketojenik Diyet Nedir? Öncelikle bu soruyu tek cümle değerlendirelim; Bazılarımızın çok zorlandığı ama bazılarımızın da çok kolay adapte olabildiği beslenme programlarından biridir. Diğer zayıflama tekniklerine nazaran daha kolaydır. Ancak tehlikelidir.

Çünkü yağ oranı yüksek besinler tüketmemiz gerekli ve bu beslenme çeşidini uygularken eksiksiz olmalıyız. Maazallah daha sonra çok yağ tükettik ne yapacağız diyebiliriz.

Yüksek Protein – Yüksek Yağ

Ketojenik beslenme türüne geçtiğimiz zaman bilmeliyiz ki bundan böyle tüketeceğimiz besinler olabildiğince düşük seviyelerde karbonhidrat barındırmalıdır.

Ancak düşük karbonhidrat oranından sonra da yüksek protein – yüksek yağ oranlarına sahip besinler tüketerek beslenmeye eksik olarak devam edeceğiz.

Daha da Açalım

Yüksek Protein – Yüksek Yağ

Tükettiğimiz düşük karbonhidrat seviyeleri nedeni ile kanımızda bulunan “ Keton “ adı verilen maddecikler artış gösterecektir.

Bu artış ile yaptığımız diyet sayesinde Keton’lar hem kanımızda hem de idrarımızda daha fazla toplanacaktır. Ketojenik diyet faydalarını görebilmemiz için Keton’ları arttırmaya başlayacağız. Ardından Ketonların organizmamız ve metabolizmamızdaki etkileri hissedilebilir düzeylere çıkarak beynimize enerji sinyalleri yollayacak ve asıl gayemize ulaşmış olacağız.

Beynimiz Keton’ların birikimi ile yağları Karaciğer’imize yollayacak, beynimiz adeta “ YAĞ YAKIN “ emri vererek vücudun gerekli enerjisini yağlara yönlendirerek yağ yakımını olağan düzeylere göre kat be kat arttıracaktır.

Ketojenik Diyetin Zayıflama Etkileri

Ketojenik Diyetin Zayıflama Etkileri

Yukarıda anlattığımız gibi bu diyetin etki mekanizması organizmamızı yağ yakımını arttırmaya yöneltmektir. Bildiğiniz üzere vücudumuz enerji sağlamak için öncelikle Karbonidrat’ları kullanır. Gerekiyor ise daha sonra yağlara geçer.

Ancak biz düşük karbonhidrat içeren besin gruplarına yöneleceğimiz için vücudumuz yağ yakımını vücudumuzdaki mevcut yağlara ve yağ oranını yüksek tuttuğumuz besinlere yöneltecektir. Bu nedenle daha kolay bir kilo kontrolü sağlamış olacağız. Peki ketojenik diyet faydaları nelerdir?

Ketojenik Zayıflamanın Artıları Nelerdir?

  • Diğer kilo kontrol yöntemlerine nazaran daha kolaydır. Bunun en belirgin örneği yağ içeren besinleri daha fazla tüketebiliyor olmamızdır.
  • Uzun süre tok tutabilen beslenmeye yönelme imkanı sunmaktadır. Böylece diğer diyet programlarına göre daha az açlık hissedeceğiz.
  • Birçok beslenme listesinde olduğu gibi ağırlığı sebze ve meyve vermeyeceğiz bu nedenle halsizlik gibi olumsuzluklara kapılmayacağız.
  • Ketojenik diyet listesi uygun olarak ilerlediğimizde ve sonrasında normal beslenmeye geçtiğimizde kendimizi eskisine göre daha enerjik hissetme olasılığımız artacak.

 

Vücudumuzda Yaşanacak Etkiler Nelerdir?

Vücudumuzda Yaşanacak Etkiler Nelerdir?

  • Düşük karbonhidratlı bu beslenme türevinde Glikoz seviyelerimiz azalacak.
  • İnsülin toleransımız yükselecek.
  • Vücut enerji üretimini karbonhidrat sıralamasından alarak doğrudan yağlara yönlendireceğiz ve depomuzdan yani vücudumuzdaki yağlardan toplayacağız.
  • LDL olarak bildiğimiz Toplam Kolesterol Düzeyimizde düşüşler yaşanacak ve İYİ KOLESTEROL Düzeylerimizde artış yaşanacak.

Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar da Var!

Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar da VAR!

  • Lif odaklı beslenmeyi azalttığımız için kabızlık tehlikesi olabilir. Bu durumda doğal probiyotikler tüketerek kabızlığı kontrol altına almaya çalışabiliriz.
  • Nişasta ve Şeker içerikli sebzelerden uzak durmalıyız. Aksi halde bu beslenme türünde başarıyı elde edemeyiz. Patates, Yer Elması, Havuç… Uzak duracağız..
  • Hamur işi her şey.
  • Tatlandırıcılar, işlenmiş gıdalar kısacası yapaydan uzak durmaya özen göstereceğiz.
  • Son olarak Baklagiller.. Baklagiller familyasına giren tüm besinlerden kesinlikle uzak durmamız gerekli. Örnek: Kuru fasulye, Acı Bakla..

Yememizde Sakınca Olmayan Besinler Nelerdir?

Yememizde Sakınca Olmayan Besinler Nelerdir?

  • Peynir ve peynir çeşitlerini tüketmemizde herhangi bir sakınca yoktur. Aldığımız sorular arasında en sık rastladığımız “ Ben Kaşar Peynirini ya da Kars Peynirini Çok Seviyorum. Onlar da sayılır mı? “ Evet sayılır. Peynirin tüm çeşitlerini tüketebilirsiniz.
  • Zeytinyağı, Kuruyemiş çeşitleri, et ve et ürünleri. Burada tek bir noktaya dikkat etmemiz lazım. Tükettiğimiz Zeytinyağı ya da Ayçiçek yağı gibi yağların sağlıklı – doğal ve katkısız olmasına özen göstermeliyiz.

Örnek Ketojenik Diyet Listesi

Yememizde Sakınca Olmayan Besinler Nelerdir?

Önemli bir hatırlatma yapalım ve örnek olarak hazırladığımız ketojenik diyet listesi sıramıza geçelim. Aşağıdaki örnek liste 90 kg’lik bir birey için hazırlanmıştır. Bu diyeti tek başınıza yapmamanız gerekir. Kesinlikle uzman bir diyetisyene başvurmalısınız.

Diyetisyeniniz bu beslenme türüne geçişinize izin verir ise size uygun hesaplamayı yaparak diyet listelerinizi hazırlayacaktır. Aşağıdaki diyet programımız 1 günü kapsamaktadır. Ketojenik diyet listemi gelin birlikte inceleyelim.

Birinci Gün Öğle Yemeğimiz

12.00 – 13.00 aralığında; Tereyağlı omlet. 3 adet haşlanmış yumurta ve 1 kaşık doğal tereyağımız eşliğinde hazırlayabiliriz. Bu besinlerin yanına beyaz peynir ilave edilebilir.

Buna eşlik etmesi ve diyetimize uygun olması için buharda haşlattığımız ve üzerine iki yemek kaşığı organik Zeytinyağı ile yarım adet limonun suyunu sıkarak tüketebiliriz. Besinleri kümes hayvanları içerisinde seçmek doğal yeme alışkanlığı kazandıracaktır.

Birinci Gün Ara Öğünümüz

15.00 – 16.00 aralığında; tam yağlı doğal inek sütü ile evimizde hazırladığımız bir kase yoğurt ve eşlik edecek 50 gramlık yulaf ezmemizi afiyetle yiyebiliriz.

Birinci Gün Akşam Yemeğimiz

18.00 – 19.00 aralığında; 300 gramlık Dana, Sığır kıyma ya da 200 gramlık kuzu kıyması ile yaptığımız fırın köfteye ek olarak Zeytinyağlı, limonlu mevsim yeşilliklerinden oluşan ve kesinlikle abartıya kaçmadan bir kase salata tüketmemizde herhangi bir sakınca yoktur. Öğünümüzün ardından avuç içimiz kadar yer fıstığı yiyerek günümüze son verebiliriz.

 

Yoruma kapalı.