Ketosis Diyeti (Ketojenik Diyet) ile Fazla Kilolarınızdan Kurtulun !
Önceki yıllarda çeşitli hastalıkların tedavi yöntemlerinde destek olarak kullanılan, son yıllarda ise zayıflama ve beslenme alanlarında popülerleşen ketosis diyeti veya ketojenik diyet yer almaktadır.
Peki son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bu ketojenik diyet nedir? Ana hatlarıyla, pek çok diyet çeşidi gibi bir ilerleyişi yoktur. Farklı olarak ketosis diyeti, düşük net karbonhidrat (düşük karbonhidratlı), orta derecede protein ve yüksek derecede yağ alımı ile temellenmektedir. Diğer diyet listelerinden daha fazla popüler olmasının en önemli sebebi de ketojenik diyetin, normal diyet listelerinde yenilmemesi gereken ürünlerin ketojenik diyette programında temel öğünler arasında yer alıyor olmasıdır.
Hakkında birçok araştırma yapılmış ve önceki yıllarda hastalıklardaki semptomlara olan etkisi gibi, zayıflama üzerine etkileri de kanıtlanmıştır. Bu diyet çeşidinde, karbonhidrat ve protein alımına alışık olan vücut semptomlarının yağ alımına doğru yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Vücut bir anda yağ yüklemesiyle karşılaşarak ketosis moduna geçmekte ve bu sayede yağ yakımı daha kolay hale gelmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var
Ketosis Diyeti Nasıl Yapılır ?
Ketosis diyeti veya diğer adıyla keto diyeti, diğer diyet çeşitlerine nazaran daha planlı ve oranlı bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu diyet türünde 5/1, 4/1, 3/1, 2/1, 1/1 şeklinde oranlamalar kullanılır. Bu oranların açılımı ise, diyet listesinde kullanılacak besinlerin toplamındaki yağ oranının, karbonhidrat ve protein oranına olan miktarıdır. Pay kısmındaki sayı yağ miktarını, payda kısmındaki sayı ise yağ harici besin miktarını belirlemektedir.
Bu sayede ketojenik diyeti uygulayanların vücudu, normal beslenme düzenindeki gibi önceliklerini karbonhidrat ve protein alımına verirken, artık temel enerji kaynağı olarak gerekli ihtiyacını yağlardan karşılamaya başlar. Karbonhidrat alımına tam anlamıyla karşı gelen diyebileceğimiz ketosis diyet listeleri, ekmek, tahıl çeşitleri ve şeker içeren besinleri yasaklar. Bunun yerine krema, mayonez, zeytinyağı ve kaymak gibi yağ deposu olan besinlerin tüketilmesini ister.
Ketosis Diyeti Zararlı mıdır ?
Farklı bir işleyiş biçimi olmasından kaynaklı olarak ketojenik beslenme zararlı mı, değil mi? sorusu, oldukça merak edilen ve cevap aranan bir soru haline gelmiştir. Vücutta bir beslenme düzeninin değişikliğe uğratılması söz konusu olduğu için, her vücut sistemine uygun bir diyet çeşidi olmadığı tanısı konmuştur. Zor ve uzun bir süreç olmasından dolayı ketojenik diyete başlamadan önce bir uzman görüşünün alınması daha iyi olacaktır.
Açlık hissine karşı adaptasyon süreci, vücut metabolizmasını yavaşlatabilmektedir. Bu durum da ilerleyen zamanlarda kişiyi diyeti yarıda bırakmaya itebilmekte ve verilen kiloların geriye alınma durumu gözlemlenebilmektedir. Bunun yanında ketojenik diyet, lifli besinlere çok az miktarda yer verdiği için kabızlık ve benzeri bağırsak sorunları meydana gelebilmektedir.
Ayrıca bu diyet türü, yağ miktarının yüksek olması sebebiyle karaciğere etki edebilmektedir. Karaciğer yağlanmasına zemin hazırlama ihtimali bulunduğundan dolayı uzun süreler boyunca devam ettirilmemelidir. Uzman bir görüş tarafından uygun bulunduğu ve zorunlu olduğu durumlarda uygulanması gereken bir diyet çeşididir.
Örnek Ketosis Diyeti Listesi
Genel hatlarıyla örnek ketosis diyeti listesi, vücudun protein ihtiyacını yumurta, kırmızı et ve balıktan karşılattırır. Karbonhidrat alımını ise sebzeler ve süt ürünleri ile sınırlı olacak şekilde temellendirir. İçerik olarak düşük bir diyet türü olduğu için gün içerisinde 3 veya 4 öğün beslenme şeklinde hazırlanır. Ketosis diyeti için gerekli muayeneler yapılmalı ve vücut direncine göre farklı listeler hazırlanmalıdır.
4 Günlük Ketosis Diyet Listesi Örneği
Her diyette olduğu gibi ketojenik diyet uygulanırken de bir uzman veya doktora başvurmak önemlidir. Sağlık açısından en doğru yol budur. Bu başlık altında 4 gün boyunca uygulanabilecek örnek bir diyet listesi oluşturduk. 4 günlük örnek ketojenik diyet listesi örneği şu şekildedir:
1. Gün Ketosis Diyeti Örneği
Kahvaltı
- Sınırsız yeşillik,
- Domates,
- Yeşil ya da siyah zeytin,
- 2 dilim yağlı peynir
Öğle
- 150-200 g balık ya da tavuk,
- Bol yeşillikli salata (3 adet limon ve 3 kaşık zeytinyağı ile soslandırılmalıdır.)
Akşam
- 150-200 gram hindi eti,
- 2 kaşık zeytinyağı ile soslandırılmış salata
2. Gün Ketosis Diyeti Örneği
Kahvaltı
- 4-5 adet ceviz,
- 1 dilim beyaz peynir,
- Zeytinyağlı salata (sınırsız)
Öğle
- 150-200 g pirzola eti,
- 2 adet meyve
Akşam
- 150 g haşlanmış hindi eti,
- Zeytinyağlı salata,
- 70-80 g kabak çekirdeği
3. Gün Ketosis Diyeti Örneği
Kahvaltı
- 1 adet haşlanmış yumurta,
- 5 adet ceviz,
- 2 dilim yağlı peynir
Öğle
- Lavaşsız 150-200 g et ya da tavuk döner,
- Zeytinyağlı salata
Akşam
- 1 tabak haşlanmış hindi,
- Zeytinyağlı salata
4.Gün Ketosis Diyeti Örneği
Kahvaltı
- 2 dilim peynir,
- 5 adet ceviz,
- Salata,
- 7-8 adet zeytin
Öğle
- 150 g bonfile et,
- Bol zeytinyağlı ve limonlu salata
Akşam
- 150-200 g ızgara köfte,
- Bol soslu salata
Not: 4. günün sonunda başa dönülerek 1 haftaya tamamlanır. Sonrasında bazı değişikliklerle ek yeni bir liste hazırlanır. Zayıflama sürecine yardımcı olduğu için hindistan cevizi yağının da kullanılması. sürecin kısalması açısından yararlı olacaktır.
Yoruma kapalı.