Maydanozun Kalorisi
Salatanın olmazsa olmazı, yemeklerin baharatı maydanoz bilimsel olarak apiaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Bu bitki türünün uzunca gövdesi damarlıdır. Yetişme dönemi eylül-ekim aylarında gerçekleşmekte olup ılıman iklim koşullarına bağlı olan coğrafi bölgelerde yaygın olarak yetişir. Bu nedenle ülkemizde Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere maydanoz kaç kalori ılıman iklim koşullarının etkili olduğu yerlerde doğal olarak yetişmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var
Maydanozun Yararları
Maydanoz idrarı söktürücü bir özelliğe sahip olup bireylerin tam bir rahatlamayla boşalmasını sağlamaktadır. Bunun yanında eklem ağrılarının tedavisinde, kireçlenmelerde ve diğer romatizmal hastalıklarda da yaygın olarak tüketilmesi tavsiye edilen bir bitkidir. Ciltteki leke, egzama ve de sivilcelerin tedavi edilmesinde de tamamen doğal olarak şifa kaynağıdır. Bunun yanında maydanoz suyu böbrek taşlarının düşmesine de doğrudan katkıda bulunması yönünden gerçekten de yaygın olarak tüketilen bir bitkidir.
Yetişme ve Olgunlaşma Süresi
Maydanoz ılıman iklim koşulları isteyen bir bitki türüdür. Akdeniz iklim kuşağının etkili olduğu coğrafyalar bu bitkinin doğal yetişme koşullarını oluşturur. Yetişme döneminde bol su isteyen maydanoz olgunlaşma döneminde ılık hava koşullarının yanı sıra sıcaklık da isteyen bir bitki türüdür. Bu nedenle Akdeniz iklim özelliklerine sahip coğrafyalarda yaygın olarak kullanılarak maydanoz kaç kalori yönünden önde gelen bitki türlerinden birisini oluşturmaya devam etmektedir.
Kalorisi
Bilimsel olarak “apiaceae” sınıfına ait olan maydanozun 36,1 kaloriye sahip olduÄŸunu belirtmemiz gerekmektedir. Bunun yanı sıra maydanozun besin deÄŸerlerinde 0,8 gr toplam yaÄŸ oranı, 6 gr karbonhidrat, 3,3 lif ve 3 gr ÅŸeker bulunur. İşte bu besin deÄŸerleri düşünülücek olunursa maydanozun idrar sorunlarına karşı çok iyi geldiÄŸini, eklem aÄŸrılarının ve kireçlenme sorunlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaya devam edildiÄŸini dikkate almamız gerekir. Öte yandan yine maydanoz kaç kalori A vitamini, C vitamini ve D vitamini bakımından da zengin bir bitki türü olarak karşımıza çıktığını dile getirmemiz gerekir. Öte yandan B6 vitamini barındıran bir bitki olduÄŸunu da kesinlikle dikkate almak gerekir. İşte bu özellikleri neticesinde ele alınarak deÄŸerlendirildiÄŸi zaman her anlamda ÅŸifalı bitkilerden birisi olduÄŸunu söylememiz mümkün.