Obezite Hastaları İçin Uygun Diyet Programı Nasıl Olmalıdır?

Obezite Diyet Listesi Nedir?

Obezite diyet listesi nasıl uygulanır? kilo problemi tedavisine başlarken diyet kişiye özel yapılmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, alışkanlıkları bir hastalığının olup olmadığı ve kilo sorunu ne derecede ise ona göre diyet listesi verilmelidir. Genel olarak bir diyet listesi vermek doğru olmaz. Obez kişi diyetisyen tarafından değerlendirilip hastaya özel bir program hazırlanır. Hasta diyet konusunda eğitilmeli ve diyetisyen tarafından rehber olunarak onun tarafından izlenmelidir. Bunun dışında bir programa uymak sağlık için uygun değildir.

Obezite tedavisi alan kişi aynı zamanda diyet tedavisi de almalıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezite hastalarının büyük bir çoğunluğu hastalık için tedavi alırken; diyet tedavisi almaktan çekinmekte. Hal böyle olunca kilo verme süreci çok uzun olabilmekte. Bu da hastada psikolojik sorunların oluşmasına neden olabilmekte.

Obezite Diyet Listesi- Düzenli Egzersiz Şart!

Obezite Diyet Listesi
Obezite Diyet Listesi

Diyet tek başına yeterli olmayacağından beraberinde egzersiz yapılmalıdır. Eski davranışı değiştirip yeni davranışı yani egzersizi alışkanlık haline getirmek gerekir. Obezite diyet listesi verilebilmesi için vücut kitle indeksi 30”un üzerinde olması gerekir. Bu noktada 30-34,9 arası değerler, 1. derece obez kitle indeksi olmaktadır. 35- 39,9 arası değerler ise 2. derece obez beden kitle indeksi olarak tanımlanır. Bu aralığa sahip kişilere 2. derece obez diyeti uygulanır. Öldürücü şişmanlık olarak tanımlanan morbid obezite diyet tedavisinde ise, morbid obez diyeti uygulanır.

Obezite diyeti beslenme şekli temel özelliği harcadığından daha az enerjili yemek alarak başlar. Enerji alımı kısıtlı bir diyet olmalıdır. Kısıtlanacak miktar ise hastanın durum değerlendirmesinin ardından belirlenir. Ancak en önemli konu hastada bir sağlık sorunu oluşturmaması gerekir. Hızlı kilo verilmesini önleyen bir program olmalıdır.

Obezite Diyet Listesi Nasıl Yapılır? Obezite Hastaları Nasıl Beslenmeli

Obezite tedavisinde hızlı değil emin adımlarla ilerlemek gerekir. Yani hızlı kilo vermek  hızlı bir şekilde geri alınabileceğinden kalıcı olmayabilir. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için öncelikle bize uygun bir obezite diyet listesi ile tedavi olunmalıdır. Tabi ki burada fazla kilolardan kurtulacağımız diye sağlığımızdan olmamalıyız veya bu sebeple diyet programına sağlıklı bir şekilde tüm besin maddelerinden daha fazlasına kaçmamak koşulu ile yer vererek başlamalıyız. Bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı obezite diyet listesi önerileri incelenebilir.

Obezite diyeti süresince, hamur aşırı kilo aldırır. Obezite ve beslenme konusunda beyaz ekmek kilo aldırır diye düşünüp kısıtlamalar koymamalıyız. Çünkü vücudumuzun karbonhidratlara da ihtiyacı vardır. Vücudumuz ihtiyacı olan en önemli enerjiyi karbonhidratlardan sağlar. Fakat beyaz ekmek, makarna, pirinç pilavı yerine, çavdar, kepek, tam buğday ekmeği gibi besinleri seçmek bizim için daha sağlıklı seçimler olacaktır.

Bu besinlerin lif oranları daha yüksek olduğu için daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Sebzeleri tercih edebiliriz. Çünkü sebzelerin kalori değerleri azdır. Her öğünde sebzelerin yoğun olduğu bir beslenme tercih etmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca bu dönemde alkollü içeceklerden uzak durulması şarttır.

1 – Yoğurt Tüketilmeli

Ara öğünlerimiz için yoğurt, peyniri seçeneklerimizin arasına alabiliriz. Hem protein, hem kalsiyum içerdiklerinden kas yapısını güçlendiren ve yağ yakılmasını kolaylaştıran besinlerdir. Bizi fazla kilolardan kurtararak fit bir vücuda kavuşmamızı sağlayacak vazgeçilmez besinlerdir.

Obezite tedavisinde hastalar, yiyeceklerin kaç kalori olduğu konusunda bilgisiz olabilirler. Ayrıca ne zaman saat kaçta yemek yiyeceği konusunda davranış değişikliği yapabilirler. Bu noktada 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün uygulaması yapılmalıdır. Yemek porsiyonları yemek kaşığı ölçüsünde değil porsiyon şeklinde olmalıdır. Sadece ne zaman ne yenildiğine dikkat edilmelidir. Daha fazla enerji yakmak için Sağlıklı Yağ Yakma yöntemleri takip edilmelidir. Böylelikle kilo kaybı yaşanabilir.

2 – Obezite Diyet Listesi Örneği

Obezite Diyet Listesi

Obezite rahatsızlığına sahip kişiler, düzenli bir obezite diyet listesi ile istedikleri bedenlere sahip olmayı arzularlar. İşte, kilo vermek için uygulayabileceğiniz obez diyet listesi şu şekildedir;

 Sabah

1 dilim kepek ekmeği, 1 yumurta, domates, salatalık, peynir, zeytin.

Ara öğün 

Yoğurt. Süt.

Öğle yemeği 

Tavuk haşlama, köfte, yağsız tuzsuz salata.

Ara öğün

Meyve

Akşam

Tercih ettiğiniz bir sebze yemeği, yanında bulgur pilavı.

Ara öğün

1 bardak süt

YouTube video

Yoruma kapalı.