Obezite Nedir ? Obezite Hastaları Nasıl Beslenmelidir ? 

Yaşadığımız çağın en önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite, doğru beslenme yöntemleri ile olumsuz etkileri ortadan kalkmaktadır. 

Peki obezite nedir ? Genel olarak obezite tanımı şu şekildedir; vücudun yağ miktarının yağsız miktarına oranının çok fazla artmasıyla sonucu boy uzunluğuna göre vücut boy kilo endeksinin üstünde olmasıdır. Bu insanlar genel anlamda obez olarak, halk arasında ise şişman veya aşırı kilolu olarak nitelendirilmektedir.

YouTube video

Herkesin bildiği gibi beslenme, anne rahmine düştüğünden başlayarak hayatı boyunca asla vazgeçemeyeceği bir alışkanlıktır. Bireyin büyümesi , gelişmesi ve sağlıklı daha uzun süre hayatını sürdürmesi için, gerekli olan besinleri yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanması gerekmektedir.

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (3)_1024x606

Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği yiyecek ve içecekleri tüketmek değildir. Günlük yaşantımızda bireylerin gebebebek, çocuk, genç, yaşlı, işçi ve sporcu– günlük yaşantı ve fiziksel özelliklerine göre enerji ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için alınan enerji ile harcanan enerji miktarının birbirine denk olması gerekmektedir. 

Obezite Hastaları Nasıl Beslenmelidir ? 

https://www.youtube.com/watch?v=AOoFC7BFRlk

Obezite hastalarının kesinlikle her gün egzersiz yapmaları şarttır. Çünkü besinlerden alınan kalorilen yol açtığı fazla kilolar, egzersiz ile daha fazla yakılmaktadır. Hafif tempolu olarak yapılan egzersiz zamanla yoğunluğu arttırılabilir. Böylece sağlıklı bir şekilde hayatınızı devam etmiş olacaksınız. Obezite hastalarının kahvaltı zamanını kesinlikle atlamaması gerekmektedir.

YouTube video

Kahvaltı yaptığınızda düzenli bir yaşama da başlamış olacaksınız. Kahvaltı yaptığınızda günün geri kalanında öğünler düzenli olması sağlanmış olacaktır. Böylece geceleri aşırı yemek yemeyeceksiniz. Şekerli ve paketli gıdalardan artık kullanmamanız gerek. Bu gıdalara karşı istek duymamaya başlayacaksınız. Sağlıklı bir yaşama merhaba demiş olacaksınız. Paketli ve şekerli gıdalardan uzak durduğunuz takdirde obezite hastalıklarına dur diyebilirsiniz. 

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (4)

Yediğiniz besinlerin kalorisine dikkat etmeye başlamalısınız. Şekerli kahve 28 kalori iken, sade kahve sıfır kaloridir. Bu yüzden şekerli kahve yerine sade kahve tercih etmelisiniz. Turşu, şekerli tatlılar, paketli ürünler vb. besinlerden uzak durmalısınız. Yemek yaparken yemeklerinizin tadına bakmak, fazla kalori alımına sebebiyet verebilir. Bu yüzden yemek yaparken tadına bakmaktan vazgeçerek kilo verme sürecinize yardımcı olacaktır. 

YouTube video

Kilo verme sürecinize yardımcı olacak ve sizi daha çok motive edecek kitaplar, dergiler, gazeteler okumalısınız. Ayrıca obezite hastası olupta kilo veren ünlülerin nasıl kilo verdiklerini inceleyebilirsiniz.(cerrahi tedavi ile yaptırılan tüp mide ameliyatlar, diyet listeleri vs.)

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (4)_1024x598
Obezite Nedir ? Obezite Hastaları Nasıl Beslenmelidir ?

Kilo verme sürecinize sizi motive edecek posterler alıp duvarınıza asabilirsiniz. Buzdolabınızın üzerine öğün dışı yemek yemenizi önleyecek yazılar asmanız hem sizi motive edecek hem de kilo vermenize yardımcı olacaktır. Kendinize yeni bir eşofman takımı almanız spor yapmanıza vesile olabilir. Kilo verme sürecinizde aldığınız eşofman takımı siz egzersiz yaparken siz daha mutlu hissettirecektir. Özellikle zayıflamaya başladığınızda bol geldiğinde sizi daha çok motive edecektir.  

Obezite Hastaları Nasıl Beslenmesi Gerekir ? 

YouTube video

Obezite hastalıklarının tedavisinde multidisipliner bir süreç kullanılması gerekmektedir. Doktor, diyet uzmanları ile gerekli adımlar tamamlandığında, alışkanlıklar değişmeye başlayacaktır. Bundan sonraki süreçte sağlıklı bir yaşam için yemeyi hayatınızın bir parçası olarak göreceksiniz.

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (5)_1024x592

Ne yazık ki obezite hastalığı tek başınıza tedavi edebileceğiniz bir hastalık değildir. Obezite tedavisinde genel amaç obeziteyi ortadan kaldırmak, ölüm oranını azaltmak, kişinin düzenli, yeterli ve dengeli beslenmesini alışkanlık haline getirmek ve en önemlisi hayat standartlarını yükseltmektir.  

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (6)_1024x603

Zayıflama sürecinde verilen kilolarla yaşam kaliteniz değiştiğinden dolayı toplum içindeki kendinize güveniniz ve öz saygınız sağlanacaktır. Kazandığınız alışkanlıklar hayatınız boyunca devam ederek obezite hastalığından kurtulabilirsiniz.  

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (3)_1024x682

Obezitenin nedenleri olan beslenme hatalarından bahsedecek olursak: 

  • Yemek yediğiniz sırada sizi meşgul edecek başka işlerle uğraşmanız. Yani yaşadığımız toplumda çok fazla görülen yeme bozukluklarının ana nedenidir. Ebeveynler tarafından çocukluklara alışkanlık haline getirilen televizyon karşısında yemek yeme, ders çalışırken yemek yeme ve en fazla da çocuklara oyun alanlarında oyun oynarken ağızlarına zorla yemek verilmesi bunlara örnektir. 

YouTube video

  • Toplumumuzda çok yaygın olan çay yanına karbonhidrat ağırlıklı besin tüketiminin ağırlıklı olması. Bu cümleyi açıklamak gerekirse çayın yanına yapılan kekler kurabiyeler şerbetli ve sütlü tatlılar, çikolata ve hazır yiyecekler  tüketilmesidir. Bu alışkanlığın yerine çayı sade içerek ve ara öğün olarak bir porsiyon meyve tüketmelisiniz.  

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (2)_1024x768

  • Günlük ihtiyacınızın dışında besin tüketmeniz; bu cümleyi de açıklayacak olursak sağlıklı beslenmek yerine fast-food şeklinde enerji miktarının fazla olan yiyeceklerinin çok tüketilmesi, kızartılmış besinlerin hayatımızda yerinin sık olmasıdır. 
  • Günlük sıvı ihtiyacımızın su yerine gazlı içecekleri tercih edilmelidir.

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir (5)_1024x643

Bu maddeler obezite nedenleri arasında yer alan beslenme hatalarındandır. Bu maddelerde belirtilen konulara dikkat edilmediği takdirde artık aşırı kilolar sizin için bir hastalıktır. Bu durumun ortaya çıkmaması için bir sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır. Eğer ileri düzeyde sağlık sorunlarına neden olan bir hastalık( morbid obez) haline gelmişse, obezite cerrahisi uygulanmalıdır.

Obezite Hastaları İçin Risk Faktörleri Nelerdir ?  

YouTube video

Obezite sorununun meydana gelmesinde belli başlı risk faktörleri vardır. Bunları anlatmak gerekirse; çok fazla ve gereksiz beslenme alışkanlıkları, az miktarda fiziksel aktivite, hormonsal ve özüştürül etmenler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler yapmak, kullanılan ilaçlar (antideprasanlar vb), sigara- alkol kullanma durumu gibi faktörler başta bulunmaktadır. 

Obezite Hastaları Ne Yememeli  

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir_1024x692

Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan obezite, birçok kişinin sağlığını ve hayatını olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer almaktadır. Obezite nedenleri arasında ilk sıralarda sağlıklı beslenme ve hareketsiz yaşam şekli gelmektedir. Bu sağlıksız beslenme kendini çeşitli kalp-damar hastalıkları, solunum ve diyabet şeklinde göstermektedir. Peki bu ve benzeri sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için obezite hastaları ne yememeli ? 

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir_1024x604 (2)

Maddeler halinde şu yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir;  

  • Fast food yemekler 
  • Cips, hamburger, kola 
  • Hamur işleri 
  • Makarna, pilav  
  • Dondurulmuş yiyecekler 
  • Çikolata, şekerlemeler 

Obezite Hastaları NYemeli 

YouTube video

Günlük besin ihtiyacımızı karşılayacak yiyecekler tüketmeliyiz. Bunları kısaca anlatacak olursak: 

  • Çilek, kiraz, böğürtlen: Çilek, böğürtlen, kiraz ve ahududu gibi koyu kırmızı renkli bu taze meyvelerin kalorileri düşük ama bulundurdukları  antioksidanlar sebebiyle de yağ depolamasına engel olan meyvelerdir. Yoğurda katılarak ara öğünde tüketilmeli. 
  • Balık: Omega 3, iyot, selenyum ve protein bulundurduğu nedeniyle kilo aldırmayan kırmızı ete göre daha az kalori içeren balık haftada üç-dört kez tüketildiğinde yağlanmayı önlüyor. 

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir_1024x604 (3)

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Yeşilin rengi koyulaştıkça A, C vitamini miktarı çok daha artmaktadır. Aynı şekilde kalsiyum miktarı da aynı şekilde artmaktadır ve diyet lifi de artıyor. Yeşil yapraklı tüm sebzeler  kalorileri yok denecek kadar azdır. Kalorileri az, yağ yakıcı fitokimyasalları bulunduran ıspanak, semiz otu, marul, maydanoz, dereotu, taze nane, maydanoz ve roka salatalara bolca eklenirse, insanlar arasında obezite hastalığı görülme sıklığı azalmış olacaktır.

kolay-diyet-listesi_obezite-nedir-obezite-hastalari-nasil-beslenmelidir_1024x604

  • Fındık, Fıstık: Sağlıklı yağ içeriği fazla ve çok fazla kalorili olsa da B1 vitamini, magnezyum ve selenyum gibi kalori yakımını arttıran vitamin ve mineralleri çok fazla olması, obezite hastalığının daha az görülmesinde neden olur.
  • İşlenmemiş Buğday: Buğday bireyin vücudun en hızlı yaktığı karbonhidrat çeşididir. Çünkü içinde enerji metabolizmasını harekete geçiren B1 vitamini ve çinko minerali fazla miktarda vardır. Buğday ve bulgurun sağlıklı diyette günde bir porsiyon kadar yenilmesi obezite ihtimalini azaltmaktadır.

Yoruma kapalı.