Sağlıklı Ekmek Mor Ekmek Nedir? Mor Ekmek Kaç Kalori?

Son zamanlarda popüler olan mor ekmek pek çok fırında yerini almayı başarmıştır. Bu sağlıklı ekmeğin her geçen gün bilinirliği artmaktadır. Ancak ekmeğin sağlıklı olmasını sağlayan özel karışım halen daha merak unsuru olmaktadır. İnternette mormiks nedir sorusu cevap aranan soruların başında yer almaktadır.

Özel bir karışım olan mormiks ile hazırlanan mor renkli ekmek, insan sağlığına pek çok fayda sağlamaktadır. Ekmeğin faydaları açıklandığından beri, satışları çok ciddi anlamda artmıştır. Bu nedenle ekmeğin üretim miktarı ülke genelinde, özellikle Ramazan ayında yüksek düzeylere ulaşmıştır. Ekmeğin ham maddesinde bulunan mormiks, yapısı gereği özel bir karışımdır ve beyaz unun zararlarını azaltmaktadır.

Mor Ekmek Nedir?

Mor ekmek nedir, faydaları nelerdir sorusu merak konusu olmaya devam etmektedir. Bir ekmeği bu kadar faydalı kılan ne olabilir? Bu sorunun cevabı, mor renkli ekmeği farklı kılan mormiks karışımında yatmaktadır.

mor-ekmekMormiks, meyve ve sebze özüne sahip olduğu için, standart bir beyaz ekmeğin zararlarını minimum düzeye indirmektedir. Böyle olması da ekmeğin insan sağlığına olan etkilerini kanıtlanmada yeterli olmaktadır.

Mor Ekmek Faydaları Nelerdir?

Mormiks ekmek insan sağlığı için pek çok fayda sunmaktadır. Öncelikle, ekmeğin üretiminde kullanılan mormiks nedeni ile ekmeğin glisemik indeksi düşüktür. Glisemik indeksin düşük olması, şekerin kana karışmasını normalden daha yavaş bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu durum kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesini önlemektedir. Uzun vadede kansere yakalanma riskini en aza indirebilmektedir.

Mor ekmeğin sağladığı bu avantaj nedeni ile diyabet hastalarının ekmeği tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ekmek aynı zamanda sindirimi kolaylaştıran bir özelliğe sahiptir. Kalp ve damar sağlığı için ekmeğin pek çok faydası bulunmaktadır. Sahip olduğu bol miktarda antioksidan sayesinde bağışıklık sistemine olumlu katkılar sunmaktadır. Ek olarak bu ekmek içeriği bakımından karaciğer için detoks niteliği taşımaktadır.

Mor Ekmeğin İçinde Ne Var ?

Mor ekmek içinde ne var sorusu merak edilen sorulardan bir tanesidir. Mor ekmeğin içinde normal bir ekmekte olması gereken malzemeler bulunmaktadır. Ekmeği, diğer ekmeklerden farklılaştıran ise içeriğinde yer alan mormiks maddesidir. Mormiks dışında diğer tüm malzemeler standart olarak kullanılmaktadır. Ekmeğin hazırlanışı sırasında kullanılan malzeme ölçüleri, mor renkli ekmekte farklı olmaktadır.  Ekmeğin üretiminde kullanılan malzeme içeriği şöyledir:

  • %65 oranında tam buğday unu,
  • %35 oranında beyaz un,
  • %8 oranında mormiks yani mor ekmek unu.

Karışımı diğer ekmeklerden farklı kılan mormiks içeriği de merak edilmektedir. Mormiks, mor renkli meyve ve sebzelerin şeker kısmı hariç tutularak özünün alınması vasıtasıyla üretilmektedir. Mormiks üretiminin mor meyve ve sebzelerin sağlıklı olmasından dolayı insan sağlığına olan sayısı çok fazladır. Meyve ve sebzelerin özleri antosiyanin sıfatında bilinmektedir. Antosiyaninler antioksidan açısından son derece zengindir.

Mor Ekmek Kaç Kalori ?

Mor ekmek kaç kalori sorusu bu bölümde yanıtlanmaktadır. Mor renkli ekmeğin kalorisi ile diğer ekmeklerin kalorisi arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Mor renkli ekmeğin içerisinde yer alan mormiks, insan sağlığına etkisi olan bir maddedir.

mor-ekmek
Mor Ekmek

Onun dışında, ekmeğin düşük kalorili olma durumu bulunmamaktadır. Ekmeğin 100 gramında 237 kalori bulunmaktadır. 100 gram beyaz ekmeğin ise kalori miktarı 264 olarak hesaplanmıştır. 100 gram buğday ekmek ise 247 kaloridir.

Mormiks Nedir Unlu Mamullerde Ne Kadar Kullanılır ?

Mormiks nedir sorusundan sonra unlu mamullerde ne kadar kullanılması gerektiği de merak edilmektedir. Normal bir mor renkli ekmek üretiminde %8 oranında mormiks karışımı bulunmalıdır. Mormiks karışımı her türlü unlu mamulün üretiminde kullanılabilmektedir. Hem simit yapımında hem de pastayla poğaça yapımında bu karışım rahatlıkla kullanılmaktadır.

Karışımın unlu mamullerin üretimi sırasında 100 gramda 20 mg antosiyanin olacak şekilde mormiks kullanılmalıdır. 500 gram hamur işi hazırlanma aşamasında karışıma 50 gram mormiks kullanımı yeterli olacaktır. Bu orana göre diğer tüm hamur işi yiyecekler mormiks ile birlikte yapılabilmektedir.

Mor Renkli Ekmek İçin Tüketim Sınırı Var Mıdır?

Mor renkli ekmeğin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle tüketiminde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Diyabet hastaları bile ekmeği, gönül rahatlığı ile tüketebilmektedir. Hastalıklara karşı, ekmeğin sağladığı avantajlar nedeni ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ekmeğin içerisinde herhangi bir renklendirici madde bulunmamaktadır. Mormiks karışımı elde ederken tamamen doğal yöntemler ve doğal besinler kullanılmaktadır.

Mor Ekmek Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Mor renkli ekmek ilk olarak Malatya’da ortaya çıkmıştır. Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından üretilmiştir. Ekmek, Japonya’daki fonksiyonel gıda ürünleri tüketimi mantığına dayanmaktadır. Japonya’da fonksiyonel gıdalarla beslenmek yasal bir zorunluluktur. Fonksiyonel gıdalar organik gıdaların bir üstü olarak bilinmektedir.

mor-ekmekSankara ekibi tarafından Japonya’daki beslenme tarzında bir üretim yapılması planlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda mormiks karışımı elde edilmiştir. Malatya’da tanıtımı yapılan ürün, ilk olarak Malatya’daki fırınlarda satışa sunulmuştur. Ekmeğin Malatya’da yoğun ilgi görmesinden sonra diğer illere de yayılmıştır. Ramazan ayında İstanbul’daki fırınlarda da satışa sunulmuştur.

Mor Renkli Ekmek Nerede Satılır?

Mor renkli ekmeğin Türkiye genelinde üretimi hızlı bir şekilde artmıştır. Bazı fırınlarda ekmeğin orijinaline aykırı bir üretim yapıldığı görülmektedir. Gıda boyası ile sahte üretim yapanların dışında, ekmeğin mor renkli olması için mor havuç suyunun kullanıldığına şahit olunmaktadır.

Ekmeğe mor rengi veren ve insan sağlığına olumlu etki eden şey, ekmeğin mor renkte olup olmaması değildir. Mormiks karışımı kullanılmadan hazırlanan ekmeklerin faydaları sınırlı olmaktadır. Ürünün orijinal karışımını kullanarak ekmek üreten firma sayısı oldukça azdır. İnternette dolaşan mor renkli ekmek üretimine ilişkin tarifler hatalıdır.

Mor Ekmek Sahte İse Nasıl Anlaşılır?

Mor ekmek bazı fırınlarda sahte bir üretime konu olmaktadır. Sahte olan mor renkli ekmeğin insan sağlığına herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Bu nedenle doğru ekmeğin test edilmesi gerekmektedir. Mor renkli ekmeğin gerçek olup olmadığını anlamak için ekmeğin ikiye bölünmesi gerekmektedir.

mor-ekmekBölünen ekmeğin üzerine limon sıkılmalıdır. Limon suyunun değdiği kısım kırmızı renge dönüyorsa ekmek orijinaldir. Mormiks karışımıyla hazırlanan ekmek, limon suyuyla temas ettiğinde renk değiştirmektedir. Ekmeğin orijinal üretim olup olmadığını anlamak bu kadar kolaydır. Bazı sahte mor ekmek fiyat açısından oldukça pahalıya satılmaktadır. Bu yöntemle sahte ve gerçek ekmek ayrımı yapılmaktadır.

Mor Ekmek Tarifi Nedir?

Mor ekmek tarifi internette araştırılmaktadır. Bu ekmeği evde fırın kullanarak pişirmek mümkündür. Ancak internetteki tariflerde un karışımı açıklamalarında birtakım hatalar bulunmaktadır. Mor renkli ekmeğin doğru karışımı için malzemeler şunlardır:

Mor Ekmek Neyden Yapılır?

Ön maya işlemi için her biri 30 gram olmak üzere; su, un, ekşi mayaya ihtiyaç duyulmaktadır. Ekmeğin hazırlanması sırasında da; 90 gram maya, 7 gram tuz, 238 gram tam buğday unu, 127 gram beyaz un ve 30 gram mormiks karışımı kullanılmalıdır. Mor havuç suyu kullanmaya gerek yoktur. Ekmeğin mor rengi, havuç suyundan ya da gıda boyasından elde edilmemektedir. Bu sayede zorunlu olarak sağlıklı bir ekmek ortaya çıkmaktadır.

Mor Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekmeğin hazırlanması sırasında bir gece öncesinden ön maya hazırlanmalıdır. Bu sebeple 30 gram olan su, un ve maya karıştırılarak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılmalıdır. Hamurun hazırlanması için mormiks karışımı, beyaz un, tam buğday unu, su, tuz ve bir gece önceden hazırlanan maya karıştırılır.

mor-ekmekKarışım hazırlandıktan sonra üzeri ıslak bir bezle kapatılarak 2 saat boyunca mayalanmaya bırakılmalıdır. 2 saat sonunda unlanmış bir beze sarılarak buzdolabına koyulmalıdır. Ertesi gün fırın kağıdı kullanılarak tepsiye serilmelidir. 250 derece fırında yarım saat pişirin. Daha sonrasında fırından çıkan ekmeği soğuması için kenara bırakılmalıdır. Birkaç saat soğumasını bekleyip sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Yoruma kapalı.