Su Abonelik Ücreti 2023 Su Abonelik Ücreti Nedir?

Su Abonelik Ücreti 2023 Ne Kadar?

Su abonelik ücreti 2023 ne kadar? Su abonelik ücreti, belediyelerin halka sunmakta olduğu su hizmetleri karşılığı olarak yerine getirilmesi gereken koşullardan biridir. Su abonelik ücreti 2023 özellikle ilk kez abone olacak vatandaşlar başta olmak üzere sıkça aranan konulardan bir tanesidir. Su abonelik işlemlerini yapmak için gerekli olan birtakım koşullar ve belgeler bulunmaktadır. Aşağıda bunlara tek tek değinilmiştir.

Ayrıca kiracı su açtırma bedeli de fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Yazının devamında kiracı su tüketimi ile ilgili bilgileri de bulabilirsiniz.

 Su Abonelik Ücreti 2023 Ne Kadar?

su-abonelik-ucreti-2023
Su Abonelik Ücreti 2023

Su abonelik ücreti yıldan yıla değişkenlik gösteriyor. Her yıl değişen su abonelik ücreti 2023 yılı için yeniden belirlenmiştir. Su aboneliği açtırmak isteyen vatandaşlar su abonelik ücretinin 2023 yılında ne kadar olduğunu araştırıyorlar. Su aboneliği açtırmak amacı ile işlem yapmak isteyen kişiler abonelik ücretleri hakkında merak edilenleri sorguluyorlar.

2023 yılı için belirlenen su açtırma bedeli 438,5 TL olarak biliniyor. Belediyelerden bu hizmeti almak isteyen vatandaşlar, ilgili birimlere gereken ödemeleri yaparak kısa zaman içerisinde başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.

İSKİ Su Abonelik Ücreti 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) su abonelik ücreti 2023 yılı için 750 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. İstanbul dışında diğer illerin su abonelik ücretlerinin ise devlet tarafından şu şekilde belirlenmiş olduğu görülmektedir:

  • ASAT Antalya Su Abonelik Ücreti 2023 Yılı: 1.200 TL
  • ASKİ Ankara Su Abonelik Ücreti 2023 Yılı: 5.005 TL
  • GASKİ Gaziantep Su Abonelik Ücreti 2023 Yılı: 3.054 TL
  • DİSKİ Diyarbakır Su Abonelik Ücreti 2023 Yılı: 4.000 T L
  • İSKİ İstanbul Su Abonelik Ücreti 2023 Yılı: 750 TL

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) su aboneliği teminat bedeli 2023 yılı için de 438,30 TL olarak belirlenmiştir.

Su Abone Depozitosu Ne Kadar 2023?

su-abonelik-ucreti-2023

Su aboneliği satın alan vatandaşlardan aynı zamanda depozito ücreti de talep edilebiliyor. Fakat tüm belediyeler depozito ücreti talep etmiyor. Bazı belediyeler su aboneliği için depozito ücreti talep ederken bazı belediyeler ise bu hizmeti depozito ücreti talep etmeden gerçekleştiriyor.

Depozito, vatandaşların üzerine düşen mali ve yasal yükümlülükleri yerine getirmedikleri zaman devreye giriyor. Depozito uygulaması sayesinde belediyelerin bu hizmeti sunarken maddi zarara uğramalarının da önüne geçilmiş oluyor.

Su aboneliği depozitosu belediyelerin çeşitli uygulamalarına bağlı olarak belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor. Genelde bu ücretin 1000 veya 1200 TL arasında yer alıyor. Bununla beraber, depozito masrafı talep etmeyen belediyeler de bulunuyor.

Su Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Neler?

Su aboneliği başvurusu nasıl yapılır? Ev, iş vb. yerlerde su aboneliğini alabilmek ve su açtırmak için vatandaşların bazı koşulları yerine getirmesi ve bazı evrakları hazırlaması gerekiyor. Su aboneliği işlemlerini gerçekleştirmek ve böylece belediyeden su hizmetlerini alabilmek için başvuru esnasında gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kimlik belgesi ya da nüfus cüzdanı,
  • Abonelik ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz ve dekont
  • Tapu (Kiracılardan da kira sözleşmesi talep ediliyor.)
  • Depozito ücreti

Burada sıralanan gerekli belgeler haricinde belediyeler, daha farklı evraklar da isteyebiliyor. Bu nedenle de belediyelerin uygulamalarının farklılık gösterdiğini bir kez daha vurgulamakta fayda var gibi görünüyor. Ev sahiplerinden genellikle tapu talep edilmez. Çünkü belediye kayıtlarında bu yapının tapusu da kayıtlı olacaktır. Bu sebeple abonelik başvurusu yapan mülk sahibi de gerekli sistem üzerinden istenen kontrolleri gerçekleştirecektir.

Kiracı Su Abonelik Ücreti 2023

su-abonelik-ucreti-2023

Sahibi veya kiracı olan vatandaşların da hepsi belediyeden su hizmetleri alabilmek için kimlik kartı ile su aboneliği işlemlerini yerine getirmesi gerekiyor. Kiracıların üzerine alması gereken abonelikler arasında su aboneliği de bulunuyor.

Su abonelikleri, her ilin kendi Su ve Kanalizasyon İdaresi aracılığı ile yapılıyor. İstanbul’da bulunan kiracılar, su aboneliğini İSKİ’den alabildikleri gibi İzmir’dekiler de İZSU’ ya, Ankara’dakiler ise ASKİ’ye müracaat ederek alabiliyor. Su abonelik işlemlerinin temel olarak, ilk su aboneliği ve isim değişikliği olmak üzere ikiye ayrıldığı görülüyor.

Eğer konut daha önceden de kullanıma açılmışsa yani içinde ev sahibi ya da eski kiracı bulunuyorsa, “isim değişikliği” yapılması gerekiyor. Fakat yeni bir binadan, daha önce kimse tarafından kullanılmamış olan boş bir konut veya daire kiralanacaksa “ilk su aboneliği” için gerekli olan adımların atılması gerekiyor.

Kaynak: https://www.okuhaber.com/su-abonelik-ucreti-2022-kiraci-su-abonelik-ucreti-2022-ne-kadar-su-abonelik-ucretini-kim-oder/

YouTube video

Bonus : Su Tasarrufu Yapmanın Yolları

Su abonelik ücreti 2023 yılında da artış gösterirken, biz kullanıcıların su tasarrufu yapmamız şarttır. İşte, o çok bilindik tasarruf yolları:

  • Duş süresini kısaltın: Duş süresini 5 dakikadan daha kısa tutarak su tasarrufu yapabilirsiniz. Ayrıca, duş sırasında musluğu açık bırakmayın, sadece suyu açın ve kapatın.
  • Sızıntıları onarın: Evdeki sızıntıları hemen onarmak su tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Bir damla su sızıntısı, günlük olarak onlarca litre su kaybına neden olabilir.
  • Su tasarruflu cihazlar kullanın: Su tasarruflu musluk, duş başlığı ve tuvalet kullanarak su tasarrufu yapabilirsiniz. Bu cihazlar, su akışını azaltırken aynı zamanda suyun etkin kullanımını sağlar.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolu çalıştırın: Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasiteyle çalıştırmak, su tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca, su tasarruflu çamaşır ve bulaşık makineleri kullanabilirsiniz.
  • Bahçe sulamada su tasarrufu yapın: Bitkileri sularken, yağmurlama sistemleri yerine damla sulama sistemleri kullanarak su tasarrufu yapabilirsiniz. Ayrıca, bahçe sulama saatlerini erken sabah veya geç akşam saatlerine ayarlayarak su kaybını en aza indirebilirsiniz.
  • Diş fırçalamada suyu kapatın: Diş fırçalarken musluğu açık bırakmak yerine, sadece suyu açarak dişlerinizi fırçalayın ve suyu tekrar kapatın.
  • Su tasarruflu bitkiler yetiştirin: Bazı bitkiler, diğerlerine göre daha az su gerektirir. Bu bitkileri yetiştirerek su tasarrufu yapabilirsiniz.

 

Bu basit adımlarla, sudan tasarruf edebilir ve su faturanızı azaltabilirsiniz.

Yoruma kapalı.