Teraryum Bitki Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğanın evlerde vücut bulmuş hali olan teraryum bitki evlerde ve ofislerde yetiştirilen bitkiler arasında yer almaktadır. Son günlerde oldukça popüler bir hale gelmiş olan teraryum bitkileri, birçok kişi tarafından ilgi görmektedir. Teraryum canlıları nelerdir sorusuna cevap olarak canlı – cansız bitkiler, yosunlar, çakıl taşları, toprağı olan görsel olarak göze de hitap ederek mekanlara sıcaklık kazandırmaktadır.

YouTube video

Cansız süs bitkileri kullanarak da teraryum oluşmak mümkündür. Ancak en belirgin olanları, canlı bitkilerdir. Teraryum günümüzde çiçekçi dükkanlarının yanı sıra internet ortamında dahi birçok farklı yerde satışa sunulmaktadır. Satın almak yerine evde kendi teraryum canlınızı oluşturmanız da mümkündür. Evde kendi teraryum bitkinizi oluşturmak biraz daha zahmetlidir. Çünkü bu bitkilerin hangi şartlarda yaşayacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Teraryum Bitki Çeşitleri

Teraryum bitki çeşitleri, genellikle az güneş olan ortamlarda, yavaş büyüme hızına sahip olan cüce bitkilerden oluşmaktadır. Sukulent ve kaktüsler, en yaygın olarak bilinen teraryum çeşitleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

teraryum-bitki-nedir-cesitleri

Teraryum çeşitleri içerisinde eğrelti otu, iç mekan bitkileri içinde dikkat çekmektedir. Nemi seven, az sulama gerektiren orman sarmaşığı da teraryum canlıları arasında yer almaktadır. Tam bir teraryum bitkisi olarak kabul edilen salaginella yosunu, aynı zamanda süs bitkileri arasında son zamanlarda sıklıkla tercih edilen Norveç yosunu da teraryum için uygundur.

 

Teraryum Kabı Nasıl Tercih Edilir?

Teraryum kabı seçerken tercih edilecek olan teraryum kabına bağlı olarak belirlenmektedir. Yaygın olarak teraryum kabı olarak kapalı fanuslar tercih edilmektedir. Bu nedenle tercih edilen bitki türü, kapalı bir fanusta yaşamaya uygun olmalıdır. Kapalı teraryum kapları için en ideal teraryum kabı çeşidi, eğrelti otu, orman sarmaşığı, fitonya, peperomia olarak tavsiye edilmektedir. Kapalı teraryum tercih eden kişiler, bitkileri yetiştirdikten sonra köklerinden itibaren kapak toprağı, canlı – cansız yosunlar ve çimler de kullanılabilir.

Teraryum kabı olarak açık veya yarı açık kaplar da tercih edilmektedir. Açık fanus kullanılarak oluşturulan teraryum kabı için tercih edilen bitkiler de bu kaba uygun olmalıdır. Açık fanuslarda teraryum yetiştirmek için havai bitkileri, kaktüsler, sukulent tercih edilmelidir.

teraryum-bitki-nedir-cesitleri

Teraryum Bitki Bakımı

Teraryumun o göz dolduran güzelliklerini ve bitki sağlıklarını koruması için bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılması önemlidir. Çok nemli ortamları sevmeyen teraryum bitkileri için açık veya yarı açık teraryum kabı tercih edilmesi daha ideal olacaktır. Teraryum bakımında en önemli nokta sulamadır. Çünkü yanlış ve sık sulama sonucunda bitki çürüyecektir. Direk su dökme yerine sprey şişe ile su püskürtme tekniği ile sulama yapmak daha iyi bir yöntemdir. Fazla sulama nedeni ile bitkide bir çürüme meydana gelirse, çürüme meydana gelen kısımlar, kesici ince bir alet kullanılarak dikkatli bir biçimde kesilerek temizlenmelidir.

Aydınlık ve temiz hava olan ortamlarda yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak çok güneş alanlarda bakımı uygun değildir. Minimal görünümü ve dekorasyonda da şıklık kazandıran teraryum zorlu bakım isteyen bitkiler olmadığı için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Teraryum aynı zamanda son zamanlarda iyi bir hediye seçeneği de olmaktadır.

Yazımızı beğendiyseniz Kekreyemiş Bitkisi Nedir ? Kekreyemiş Tozu Nasıl Kullanılır?  konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yoruma kapalı.