1 Yaş Zeka Geliştirici Oyuncaklar Nelerdir?

1 Yaş Zeka Geliştirici Oyuncaklar Sayesinde Bebeğinizi Geliştirin!

Bebeklerde zeka gelişimi için 1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar çok önemli rol oynar. Oyuncaklar, çocukların eğlenmesi ve vakit geçirmesi için alınmaktadır. Halbuki tercih edilecek oyuncakların bebeklerin ve çocukların kendisini geliştirmesi için ciddi rol oynamaktadır. Durumun ciddiyetinde olan anne ve babalar tarafından 1 yaş oyuncak tavsiyesi Kadınlar Kulübü gibi siteler aracılığı ile araştırılmaktadır.

1 Yaş Zeka Geliştirici Oyuncaklar Ne Kadar İşe Yarar? Hangi Alanlarda Gelişim Sağlar?

Zekâ toplum arasında çok genel bir tanımlayla bilinmektedir. Halbuki psikoloji ve bilim dünyasında zekanın tanımları farklı şekillerde ortaya koyulmuştur. En çok kabul gören bilgiler arasında ise zekanın sayısal ya da sözel gibi tek bir bölüme ayrılmadığıdır. Hatta Gardner tarafından yapılan araştırmalara göre zeka 8 farklı kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler; sayısal, sözel, görsel, ritimsel, bedensel, sosyal, içsel ve doğa olarak ayrılır.

Peki 1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar bu durumun neresinde yer alıyor? Zekaya etkisi tam olarak nedir? Çocuklar hatta bebekler doğdukları ilk andan itibaren dünyayı gözlemleyerek hatta önce dokunarak ve hissederek tanımlamaktadır. Eline aldığı herhangi bir nesneyi kavrayabilmek, bunu şekil olarak zihninde tutabilmek ve az çok kendince şemalar oluşturarak ileride dil gelişimi için kelimeler oluşturması da çok erken zamanda başlar. Oyuncakların önemi de burada tam olarak ortaya çıkmaktadır.

1 yaş bebekler için zeka geliştirici oyunlar oynamak ve oyuncaklar tercih etmek bu yüzden oldukça önemlidir. Ebeveynler tarafından yanlış dönemde seçilecek olan oyun ya da oyuncaklar çocukta ‘başarısızlık’ duygusunu baskın hale getirebilmektedir. Aynı şekilde ebeveynler çocuklarından beklenen davranışları göremediğinde anormal bir durum var gibi algılayabilir. Halbuki her çocuğun gelişimi farklıdır ve bu gelişim dönemlerine göre oyuncak seçimi yapılmalıdır. 1 yaş oyuncak tavsiyesi dahil tüm dönemlerde dikkatli olunmalıdır.

Bebek ve Çocuklar için Zeka Geliştirici Oyuncak Tavsiyeleri

Her ne kadar 1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar merak edilip araştırılsa da bebeğin 2-3 aydan itibaren dünyaya karşı algısı çok net açılır. Eliyle bir nesne tutamaması zeka gelişimini engelleyecek bir unsur değildir. Ebeveynler tarafından da oyuncaklar tutulup, sesler çıkarılarak gelişim sağlanabilmektedir. Bu yüzden daha erken yaşlarda oyuncaklar alınabilir.

1- 0-1 Yaş Eğitici Oyuncak Tavsiyesi

Erken yaşta oyuncak tercihi yaparken bilinmesi gereken temel unsur olabildiğince büyük nesneler seçmekten geçer. Bebekler hayata ilk geldiklerinde gözlerinin algıladığı kapsam alanı oldukça dardır. 2-3 aylık bir süre geçtikten sonra görme kapasiteleri tam olarak meydana gelir ve gelişim gösterir. Bu yüzden bebeklerinize daha net görebileceği büyük ve basit oyuncaklar almalısınız.

1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar gibi 0-1 yaş arasındaki bebeklere alınabilecek oyuncakların, boyutlarının yanı sıra çok renkli olmasını sağlamalısınız. Hatta gözü çok rahatsız etmeyecek düzeyde ışıklandırmalara sahipse daha iyi olacaktır. Tercih edebileceğiniz oyuncaklar arasında ses çıkaran, ışık saçan oyuncaklar bulunabilir. Burada bebekte temel bazı gelişimleri hedefleyeceğinizden dil gelişimi öncesi olması zorunlu gelişim noktaları ilerletilir.

1 Yaş Zeka Geliştirici Oyuncaklar

Bebekler ilk ay toparladıktan sonra önüne koyulacak nesneleri kavramaya çalışır. Ancak ince motor kasları tam gelişmediğinden bu yaş aralığında büyük nesneler alınmalıdır. Böylece daha rahat kavrayabilmektedir. Seçeceğiniz oyuncakların duyuya hitap etmesi ve bebeklerin bu alanlarında gelişim sağlamak için yumuşak, sert, pütürlü gibi farklı yüzeye sahip oyuncaklar alabilir ya da evinizde oluşturabilirsiniz.

0- 1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar için tercih edebilecekleriniz arasında:

  • Yumuşak dışlı toplar,
  • Diş kaşıma oyuncağı,
  • Çıngıraklı oyuncaklar,
  • Beşik üstü ışıklar ve oyuncaklar bulunur.

Oyuncak seçenekleri elbette arttırabilir. Burada en çok dikkat edilecek nokta fazlaca büyük, renkli ve dokunduğunda farklı hisler barındırabileceği yüzeysel değişikliği mevcut oyuncaklar olacaktır.

2- 1 Yaş Zeka Geliştirici Oyuncaklar

1 yaş eğitici oyunlar bundan önceki zamana göre şekilsel olarak değişiklik göstermeyecektir. Sadece hedeflenen gelişim alanı farklılaşır. Oyuncakları da bu oyunlara uygun olabilecek şekilde düzenlenir. 1 yaş dönemi dil gelişimi için en kritik zaman dilimlerindendir. Genelde bebekler 1 yaş itibari ile tek kelime konuşma dönemine başlayacaktır. Oyuncaklarda da dil gelişimi çağrıştırıcı tercihlerde bulunabilirsiniz.

1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar arasında:

  • Sesli oyuncaklar,
  • Hayvan seslerini tekrar eden oyuncaklar,
  • Renkleri yansıtan bilgilendirici kitaplar,
  • Renkli halkalar,
  • Büyük logolar bulunur.

Dil gelişiminin yanı sıra logolar, halkalar sayesinde çocuğunuzun psikomotor işlevlerini arttırabilir dengeli bir şekilde sıralama özelliği kazandırabilirsiniz.

3- 2 Yaş Oyuncak Tavsiye

1 yaş sonrası bebekler genelde konuşmayı öğrenmektedir. Öğrenme sonrası isteklerini, beğenilerini dile getirmektedir. Ancak her ne kadar bebeğiniz büyüse de hala ince motor kasları gelişmemiş durumdadır. İnternette 2 yaş oyuncak tavsiye altında Barbie bebekler önerilir. Bu bebekler gerçekçi bir öneri olmayacaktır. Bebeğiniz, oyuncağı eline alacak ancak herhangi bir kazanım sağlamayacaktır. Hatta küçük elbiselerini geçirmekte zorlanacak bu da onu sinirlendirecektir.

Eğer istiyorsa elbette bu oyuncakları alabilirsiniz ancak zeka konusunda bir gelişim sağlamayacağı neredeyse garantidir. Üzerine bir de kıyafetlerinin küçük olması elleri tam gelişmediğinden istediği gibi hareket etmesine engel olacaktır. 2 yaş oyuncak önerilerinde kaba motor kasları dikkat alınarak tercihte bulunulmalıdır. Bunlar arasında:

  • Tünelleri bulunan oyuncak arabalar,
  • Takip gücünü geliştirmek adına tünelli oyuncaklar,
  • Renk, hayvan öğretimini sağlayan kitaplar,
  • Sesli kitaplar bulunmaktadır.

4- Eğitici Oyuncaklar 3-4 Yaş Tavsiyeleri

1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar sonrası, bebeklikten çıkan çocuğunuz artık çevreyi algılayabilecek bir durumdadır. Hatta toplumsal cinsiyet rollerini de öğrenecektir. Anne ve baba olmak üzere çevresinde bulunan kişilerin davranışlarını tekrar etmek isteyecektir. Bu dönemde yer alan çocuklar için:

  • Oyuncak mutfak seti,
  • Aşçı malzemeleri,
  • Tamirci araç ve gereçleri,
  • Harf ve sayı öğretimini temelden sağlayacak oyuncaklar bulunur.

1 Yaş Oyuncakları Nasıl Olmalı, Neye Dikkat Edilmeli?

Oyuncak seçimi zeka alanlarına doğrudan etki etmenin yanı sıra kalite açısından da dikkatle hareket etmek gerekir. Bebeğinizin yaşına dikkat ederek bu dönemde gelişmesini sağlayacak oyuncaklar alınmalıdır. 1 yaş bebekleri için; dil, psikomotor, duyma ve görme olacaktır. Tüm bunlar dikkat ederek hareket edilirse daha güzel sonuçlar elde edilebilir. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken diğer unsurda oyuncakların üretim ve malzeme kalitesi olmaktadır.

1 yaş eğitici oyuncaklar farklı malzemelerle üretilmektedir. Geçmişte de bebek oyuncakları üretim alanlarına kalitesiz ve zararlı üretim yaptıkları için cezalandırıldığı görülmüştür. Günümüzde de bu tarz oyuncaklardan korunmak gerekir. Özellikle plastik ve ahşap oyuncaklar alınırken dikkatli olunmalıdır. Ahşap oyuncaklar plastiklere nazaran daha kaliteli olduğundan ağırlık buraya verilmelidir.

1 Yaş Bebekler için Zeka Geliştirici Oyunlar

1 yaş zeka geliştirici oyuncaklar doğrudan alınabileceği gibi çok fazla sayıda oyuncak olmadan da çocuğunuzu destekleyebilirsiniz. Oyunlara özellikle eşlik etmeniz pedagoglar tarafından da önerilir. Bu çocuğunuzla ilişkinizi geliştirebileceği gibi gelişim anlarına da şahit olarak güzel anlar yaşayabilirsiniz. Oyunlar hakkında merak ettiklerinizi de 1 Yaş Bebekler için Zeka Geliştirici Oyunlar Nelerdir yazımıza bakabilirsiniz.

0-1 Yaş Oyuncak Tavsiyesi1 yaş bebekler için zeka geliştirici oyunlar1 Yaş Eğitici Oyuncak Tavsiyesi1 Yaş Eğitici Oyunlar1 Yaş Oyuncakları Nasıl Olmalı
Yorumlar (1)
Yorum Ekle