Ahşap Mobilya Nasıl Boyanır? 

Ahşap Mobilya Renk Kataloğunda Neler Vardır?

Ahşap mobilya, ev ve iş yerlerinde doğal bir görünüm elde etmek için olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Kimi zaman ahşap mobilya boyama işlemi ile, mobilyaların renklerini dilediğiniz gibi değiştirmeniz mümkündür. Mobilya boyama, tek başına yapabileceğiniz ve birkaç basit adım ile gerçekleştirebileceğiniz bir iştir.

Ahşap mobilyalara sahipseniz, onları boyayarak yenilemek isterseniz, ahşap mobilya boyama konusundaki içeriğimiz sizlere yardımcı olabilir. Öyleyse hemen cevaplamaya başlayalım; ahşap mobilya nasıl boyanır? Özellikle ahşap balkon ve bahçe mobilyalarının renklerini değiştirmeniz için sizlere bu sorunun cevabını vermeye çalışalım. Bu arada toptan yatak odası takımı modelleri en çok boya ihtiyacı duyan mobilya ürünleridir.

Ahşap Mobilya Renk Kataloğunda Neler Vardır?

 

Ahşap mobilya modelleri genellikle kullanılan ağaca göre farklı renklere sahiptirler. Kimi zaman, ahşap mobilya üretiminde kullanılan kimi bazı tekniklerle, vernikleme ve cilalama ile de ahşap mobilyaya farklı türden bir renk verilebilir. Ahşap mobilya kataloğunda yer alan renklerin başında açık kahverengi gelir. Özellikle üretimde kiraz ağacı kullanılmışsa, mobilyalar açık kahverengi renge sahiptirler. Aşağıdan, farklı türde ağaçların hangi renge sahip olduklarını görebilirsiniz. Böylece örneğin sedir ahşap mobilya hangi renktir gibi sorulara kolayca cevap verebilirsiniz. Elbette bunun için ilk olarak ahşap mobilya modelleri için tercih edilen ağacın cinsini bilmeniz gerekiyor.

1 – Ahşap Kırmızısı (Kahverengi – Hafif Kırmızı)

Ahşap kırmızısı renginde olan mobilyalar maun ağacından üretilmişlerdir. Maun ağacı kerestesinden üretilmiş mobilyalar gösterişli bir görünüme sahip olurlar. Bununla beraber maun ağacı son derece değerli bir ağaç cinsidir.

2 – Bal Rengi (Kahverengi – Sarı)

Bal rengi mobilyalar genellikle çam kerestesinin işlenmesi ile üretilmiş mobilyalarda baskın olan renklerdendir. Günümüzde özellikle bahçe ve balkonlar için tercih edilen mobilyalarda, çocuk ve genç odalarında kerestesi açık renk olan çam ağacı sıklıkla kullanılmaktadır.

3 – Koyu Kahverengi (Çikolata Rengi)

Koyu kahverengi renge sahip olan ahşap mobilyalar ceviz ağacından üretilmişlerdir. Ceviz ağacı, günümüzde mobilya modelleri için en sık kullanılan ahşap malzeme türlerinden birisidir. Ceviz ağacı kerestesi dayanıklı olduğu için aynı zamanda iç mekân ahşap kapı üretiminde de sıklıkla kullanılır.

4 – Soluk Ahşap Rengi (Kül Rengi – Soluk Kahverengi)

Günümüzde özellikle genç odası takımları veya bebek odası mobilyaları üretimi için alıç (dişbudak) ağacının kerestesi tercih edilir. Yeni nesil mobilya modellerinde bu renk, en sık tercih edilen renklerdendir çünkü açık renkli olduğu için minimalist dekorasyon unsurlarına uyum sağlar.

5 – Canlı Kahverengi  (Koyu Kahverengi – Turuncu – Kırmızı)

Kahverengi, mobilya üretimi için önemli bir renktir. Çünkü bu renk kaliteyi ve özel sevkleri temsil eder. Kahve, çikolata, kola, şeker (esmer şeker) ve çoğu değerli baharat bu renktedir. Mobilya üreticileri canlı kahverengi mobilya üretmek için sedir ağacını kullanırlar.

6 – Çok Açık Kahverengi (Soluk Koyu Kahverengi)

Bu renge sahip mobilya modelleri genellikle kiraz ağacının kerestesinden üretilirler. Kiraz ağacı kerestesi aynı renkteki parke döşemeleri veya da ahşap kapılar için de kullanılabilir.

Ahşap mobilya boyama ile bu tip mobilyaların renkleri kullanıcılar veya bizzat üreticiler tarafından değiştirilebilir. Üreticiler mobilya boyama için genellikle siyah ve beyaz renkleri tercih ederler ki bu, dekorasyonda hemen her türden pastel ton için uygundur. Bununla beraber mobilya boyama işlemi sizin de kendi imkânlarınız ile gerçekleştirebileceğiniz bir iştir.

Ahşap Mobilya Boyamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ahşap mobilya boyamadan önce ilk dikkat etmeniz gereken şey, iyi bir hazırlık süresidir. Buna ek olarak mobilya boyama işlemine geçmeden önce, renk seçimini de doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Hatta ahşap mobilya modellerini boyamaya gerçekten ihtiyacım var mı sorusunu da sık sık kendinize sorabilirsiniz. Mobilya boyama işlemine geçmeden önce aşağıda sıraladığımız noktalara dikkat edin.

  • İlk olarak boyamak istediğiniz ahşap mobilyanın buna gerçekten ihtiyacı olup olmadığını bilmelisiniz. Kimi zaman sadece vernikleme veya mobilya cila da, eşyaların rengini değiştirebilir. Çünkü renk, çoğu zaman eşyadan yansıyan ışık ile ilgilidir.
  • Ahşap mobilya boyama işlemine karar verdiyseniz ilk olarak boyamak istediğiniz eşyayı silin ve temizleyin. Mobilya boyama işleminin de ciddi temizlik gerektireceğinden emin olabilirsiniz.
  • Gerekli hazırlığı yapmayı ihmal etmeyin, mobilya boyama işlemi uzun ve zor bir süreçtir. Bu süreçte boya, zımpara, astarlama için gerekli malzemelere ihtiyacınız olduğunu bilin.
  • Ahşap Mobilya Boyama, Akrilik Boya ile Yapılır. Sizler de boyama işlemi için doğru boya türünü seçin.
  • Mobilya boyama işlemi sırasında diğer mobilya ve eşyalara zarar vermemek için, mümkünse bu işi açık alanda yapmaya özen gösterin. Balon veya daha iyisi bir bahçe; zımparalama gibi işlemlerden sonra, etraf ciddi şekilde kirlenebilir.
  • Boyama işleminden önce zımparalama ve astarlama işlemlerini kesinlikle atlamayın. Bunun için uygun olan zımpara kağıdı veya zımpara makinesi gibi aletleriniz tam ve eksiksiz olsun.
  • Tüm adımları attıktan sonra boyama işlemine geçin. Boyayı dikkatli ve her kısma eşit bir şekilde dağıtmayı unutmayın.
  • Mobilya boyama işlemini vernikleme – cilalama işlemi takip edebilir, bunun için beklemelisiniz. Cila kokusu nasıl çıkar sorusunu sizler için bloğumuzda cevapladık.

Ahşap Mobilya Boyası Nasıl Yapılır?

Ahşap mobilya boyası, boyanmak için tercih edilen mobilyanın yüzeyi zımparalanarak ve astarlanarak yapılır. Her iki işlem için de ek aletlere ihtiyacınız olabileceği gibi aynı zamanda koruyucu önlemler de almanız gerekir. Örneğin, koruyucu gözlük, yüz maskesi, eldiven bu tipteki ürünlerin arasında gelmektedir. Yukarıda sıraladığımız adımları attıktan sonra, ahşap boyama işlemine geçebilirsiniz. Boyadan sonra aynı zamanda cilalama ve vernikleme işlemlerini de gerçekleştirmeniz gerekebileceği ihtimalini mutlaka göz önünde bulundurun.

Mobilya boyama için gerekli olan aşamalardan zımparalama, mevcut boyanın mobilya üzerinden çıkarılması için gereklidir. Böylelikle yüzey, yeni renkteki boya için hazır hale gelir. Şayet ahşap mobilya boyama işlemi için bu adımı atlarsanız, boya yüzeyde tutunamaz.

Astarlama da mobilya boyama için önemli adımlardan birisidir ve zımparalama ile benzer bir işleve – fonksiyona sahiptir. Aslında sizlere yukarıda sıraladığımız her adımın ahşap mobilya boyama için son derece önemli olduğunu unutmayın ve adımları dikkatli bir şekilde uygulamaya dikkat edin.

Ahşap Mobilya Yenileme Nedir?

Ahşap mobilya yenileme, yukarıda bahsettiğimiz gibi ahşap mobilya boyama veya cilalama – vernikleme gibi işlemlere genel olarak verilen isimdir. Kimi zaman cilalama ve vernikleme işlemi için mobilyaların yüzeyi zımparalanıp tekrar cila ve vernik kullanılabilir.

Ahşap mobilya yenileme ki buna mobilya boyama da dâhil genellikle ahşap mobilya modellerinin kullanım ömürlerini uzatmak ve daha kaliteli bir görünüme sahip olmalarını sağlamak için yapılır. Amaç kimi zaman sadece mobilyaların rengini değiştirmekken kimi zaman mobilyaları daha yeni bir görünüme kavuşturmak olabilir. Boya, vernik ve cila gibi ahşap mobilyaları korur. Bu nedenle tarihin farklı dönemlerinde ve özellikle yaşadığımız çağda farklı türde cila ve malzemeler kullanılarak ahşap mobilya yenileme işlemi yapılmıştır.

Ahşap Mobilya Ayakları Boyanır mı?

Ahşap mobilya ayakları mobilya yenileme veya mobilya boyama işlemi sırasında boyanabilirler. Ancak büyü masa ve ağır mobilyalarda ayak kısımları gözle görünmeyeceği için, ahşap mobilya akları çoğu zaman boyanmazlar. Ahşap mobilya boyama işlemi için ilk olarak mobilya ayakları tercih edilebilir. Bununla beraber mobilya boyama işlemi için ayaklar tercih edilmeyebilir. Bu tamamen kullanıcıların mobilya rengi veya mobilya yenileme işlemi ile ilgili tercihleri ile alakalıdır.

Ahşap mobilya boyama, cilalama ve vernikleme işlemleri ahşap mobilya yenileme işlemlerinin alt kollarıdır ve genellikle mobilyaların görünümlerinde değişiklik yapmak için ihtiyaç duyulurlar. Bununla beraber ayaklar çoğu zaman bu işlemlerde boyanmaz veya cilalanmazlar. Çünkü özellikle büyük mobilya modellerinde ayaklar görünmez. Aynı zamanda uzun ve ağır ahşap mobilya boyama ve özellikle de mobilya ayaklarının boyanması gerçekleştirmesi son derece güç bir işlem olabilir. Bu nedenle özellikle ahşap dolap gibi ağır ve de uzun eşyaların ayakları boyanmazlar.

Ahşap Mobilya Boyama Ücretleri Ne Kadar?

Ahşap mobilya boyama ücretleri, bu iş için gerekli olan malzemeler ve işçilik fiyatları ile belirlenirler. Büyük ve ahşap yüzeyi geniş olan bu tip mobilyaların boyama işlemi için talep edilen fiyat ve ücretler çok fazla olabilir. Küçük mobilyalar için ise çoğu zaman yüksek rakamlar talep edilmez. Ahşap mobilya boyama ücretleri boya miktarından işçilik süresine kadar pek çok değişkene bağlı olarak artabilir veya düşebilir. Ahşap boyama fiyatlarında genellikle boyanacak mobilyanın boyu son derece önemlidir. Her durumda 1000 TL’nin altında ücretlerle, 2 metre boyundaki mobilyalar için 300 – 400 TL ve 4 metreden daha yüksek mobilyalar için 500 – 800 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Ayrıca dekrasyon hakkında bilgi almak isterseniz, dekorasyon kategorimizdeki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar : Castormobilyawikipedia