Bebeklerde Refleksoloji Nedir ? Nasıl Uygulanır? 

Refleksoloji nedir ?, en ana tanımıyla ayak masajı demektir. Ayaktaki bazı bölgelere yapılan uyarıların ilgili organlara ulaşması bilimsel olarak zaten kanıtlanmıştı. Ayağımızda bulunan bu sinir uçlarına nazikçe masaj yapıldığında vücudumuzdaki hastalıkların geçtiği görüldü. Bundan yola çıkarak bebeklere refleksoloji yapılmaya başlandı. Yeni doğan bebeklerde sağlıklı nörolojik gelişimlerine destek olmak amacıyla yapılan uygulama zeka geliştirme için de son dönemde yaygın olarak yapılmaktadır.

Yıllar önce zekanın genetik olduğu ve doğuştan geldiği, dış faktörlere bağlı olmadığı bilinirdi. Ancak son dönemlerde bebeklere ilk 3 ay uygulanacak refleksoloji ile bebeklerin zeka seviyelerinde ve duyusal gelişimlerinde önemli farklılıklar gözlenmiştir. Bu nedenle yetişkinlerde kullanılan refleksoloji artık bebeklerde de kullanılmaya başlandı.

Bebek refleksoloji tekniğinin bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için bir bilim dalıdır.Bu alanda Rusya’ da ilk 3 ay bebeklerde refleksoloji terapisi zorunlu tutulmaktadır. Refleksoloji terapisi alan bebekler ile almayan bebekler arasında gözle görülür farklılıklar bulunmaktadır. Yetişkinlere göre daha fazla bebeklerde sonuç alındığı görülmüştür. Nedeni ise bebeklerin ayaklarındaki bağların ve kasların tam olarak gelişmemiş olması, sinire daha hızlı ulaşması ve cevap vermesini sağlamaktadır. Bebeklerde zeka gelişiminin yanı sıra, sık görülen kabızlık, diş ağrıları, dikkat eksikliği, alt ıslatma, öğrenme güçlüğü gibi problemlerin ortadan kalkmasına ve oluşmasını engellemede yardımcı oluyor. Ayakta bulunan bu noktaların bilinerek doğru şekilde müdahale edilmesiyle bebeğimize bu yolla da yardımcı olabiliriz.  Bbeğin ayakları kaldırılarak, kasıktan bacaklarına aşağıya doğru inerek dairesel hareketler yapılır. Bebeğin ayak dışı , avuç içi ve her bir parmağı minik dairelerle ovuşturulur. Topuklara, ayak sırtı ve ayak parmaklarına dairelerle  refleksoloji masajı yapılır.

  • Bebeğinizin baş ve diş ağrısı için; ayak parmak uçlarına hafif basınç uygulayarak masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizin sinüsler, burun tıkanıklığı ya da akıntısı için; ayak parmaklarının orta noktalarına masaj yapabilirsiniz.
  • Akciğer bölgesi, soğuk algınlığından kaynaklanan nefes almada zorluk, uyumada zorluk varsa ayak parmaklarının altına masaj yapabilirsiniz.
  • Kabızlık durumlarında, ayak tabanının orta bölümünü basınç uygulayarak ovabilirsiniz.
  • Mide bulatısı ya da karın bölgesi  için ayaklarının topuk bölümünü ovalayın.
  • Ayrıca dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü alt ıslatma gibi sebepler de  refleksoloji başvurulmaktadır.
bebeklerde refleksolojibebeklerde refleksoloji nasıl yapılır