Deprem Çantası İçindekiler Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deprem Çantası İçindekiler Nasıl Hazırlanmalı?

Deprem çantası içindekiler temel ihtiyaçları karşılayabilecek nitelikte malzemeler olmalıdır. Peki Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem konusunda uzmanlaşan kişilerin, önem verdikleri konuların başında deprem çantası hazırlamak geliyor. Bu konunun dikkate alınması ve üzerinde özenle durulması gerekir.

Deprem çantası içindekiler neden bu kadar önemli? Depremden sonraki 72 saat en önemli süredir. Önemli olan bu süre içerisinde temel ihtiyaçları karşılamaktır. Deprem çantası AFAD için oldukça önem verilen bir konudur. Bu temel ihtiyaçlara dikkat edilmeli ve deprem çantası içindekiler hazırlanırken bu doğrultuda hareket etmek gerekmektedir.

Deprem Çantası İçindekiler Nasıl Hazırlanmalı?

deprem-cantasi-icindekiler

Deprem çantası içindekiler temel ihtiyaçları giderecek malzemeler olmalıdır. Bunların başında şüphesiz beslenme, giyinme, iletişim için gerekli cihazlar vb. gelir. Beslenme konusunda deprem çantası içindekiler bozulmayacak ürünler olmalıdır. Bunlar kuruyemiş, konserve, paketli gıdalar olabilir. Bunlar içinde son tüketim tarihlerine dikkat edilmesi ve sık sık kontrol edilmesi gerekir.

Giyinme için mevsime uygun kıyafetler eklemek gerekir. Çorap ve iç çamaşırı da son derece önemlidir. Bunların yanında deprem çantası içindekiler hazırlanırken sağlık konusu da ihmal edilmemelidir. İlaç, ilk yardım setleri, dezenfektan gibi ürünlere de yer verilmelidir.

Deprem sonrasında iletişim kurmak da çok önemlidir. Arama kurtarma ekiplerine ses duyurmak konusunda düdükten yardım alınabilir. Haber alma konusunda radyo yardımcı olabilir. Deprem çantası içindekiler hazır olduktan sonra bunları birkaç ay süre aralıklarıyla kontrol etmek gerekir.

1 – Deprem Çantası İçindekiler Neler Olmalı?

deprem-cantasi-icindekiler
Deprem Çantası İçindekiler

Deprem çantasında neler olmalı 5. sınıf düzeyinden itibaren ele alınabilecek önemli bir konudur. Deprem bölgesinde yaşayan insanların yapması gereken en önemli şey bireysel olarak buna hazırlıklı olmaktır. Bireysel hazırlık denince akıllara ilk gelen deprem çantası hazırlamaktır. Bunun için deprem çantası içindekiler son derece önemlidir. Peki deprem çantasında olması gerekenler AFAD kurumuna göre neler?

Gıda Besin değeri yüksek olan, bozulmayacak, uzun ömürlü yiyecek ve içecekler (kuruyemiş, kuru meyve, meyve suyu, konserveler vb.)
Giyecek Mevsime uygun olan kıyafetler, çoraplar, iç çamaşırları, mont ya da yağmurluk, ayakkabı
Su Aile üyelerinin her birisi için yeterli düzeyde içme suyu
Hijyen Hijyenik ped, bebek bezleri, sabun, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, dezenfektan
Önemli Belgeler Önemli belgelerin fotokopilerini koymak yeterlidir. Kimlikler, sigorta belgeleri, tapu belgeleri, pasaport, deprem poliçesi
Sağlık İlk yardım malzemeleri, ilaç, dezenfektan, acil durum çantası
Diğer Para, kredi kartı, battaniye, makas, düdük, kalem, el feneri, radyo, çakı, şarj cihazları, powerbank, uyku tulumu, pil, çakmak

 

Bebekli ailelerin hazırladıkları deprem çantalarının içine bundan farklı olarak koyması gerekenler vardır. Bebekli aileler deprem çantasını nasıl hazırlamalıdır? Neler eklemelidir?

  • Bebeklerin ihtiyacı olabilecek ilaç ve vitaminler
  • Bebekler için battaniye
  • Bebek bezleri ve mendil
  • Mama
  • Oyuncak

Bebek dışında evcil hayvan sağlık konusu da dikkate alınmalıdır. Evcil hayvanı olan kişiler, hayvanın ihtiyacı olan malzemeler için de ayrı bir çanta hazırlayabilir. Deprem çantası içindekiler, evcil hayvanlar için tasma, mama, su, çöp torbası, ilaç, battaniye, hayvan sağlık karnesi vb. malzemeler olabilir.

Deprem çantası içindekiler konusuna çok fazla önem vermek gerekir. Çocuklara da öğretilmesi gereken bu konu için etkinliklerden faydalanılabilir. Deprem çantası içindekiler boyama sayfası ile çocukların bunun farkına varması sağlanabilir.

2 – Deprem Çantası Nerede Durmalı?

deprem-cantasi-icindekiler

Öncelikle deprem çantasının çok ağır olmaması ve kolayca taşınabiliyor olması gerekmektedir. Ayrıca deprem çantasının evde, iş yerinde ve otomobilde olmak üzere tüm yaşam alanlarında hazır olması gerekiyor. Deprem çantasının nerede duracağı konusunda ise önemli olan çıkış yapılacak yere yakın olmasıdır. Okullarda öğrenciler ve öğretmenler için de deprem çantası bulundurmak oldukça önemlidir.

Deprem çantası içindekiler kısmında düdük ve iletişim cihazları olduğundan evden çıkılamadığı koşulda bunlara ulaşmakta önemlidir. Deprem çantasının kolay ulaşılabilir nitelikte bir yerde olması tercih edilmelidir. Acil durumda hemen ulaşılamayacak bir yerde deprem çantası bulunmasının çok bir anlamı olmayacaktır. Dolapların alt rafları bunun için tercih edilebilir.

3 – Deprem Çantası Hazır Satın Alınabilir mi?

deprem-cantasi-icindekiler

Deprem çantası hazırlamak,  kişilere zor ve zahmetli gibi gelebilir. Bunun için hazırlanmış deprem çantaları mevcuttur. Tabii bunlara kişisel olarak kullanılan ilaçlar ve bireysel belgeler eklenmelidir. Bunun dışında diğer ihtiyaç duyulan tüm malzemeler hazır alınan deprem çantalarında bulunmaktadır.

Hazır alınan deprem çantaları, kişileri olabildiğince idare edebilecek koşullarda hazırlanır. Ancak mevsimine göre düzenlenmesi gerekmektedir. Soğuk havalar için cep sobalar, deprem çantası içindekiler arasında bulunmaktadır. 72 saat içinde ihtiyaç duyulabilecek malzemelerden oluşturulur. Kolay taşınabilecek bir yapıdadır.

Deprem çantası – trendyol online alışveriş sitesinden satın alınabilir. Ayrıca Akut deprem çantası içindekiler listesinde belirttikleri ile Akut sayfasından alınabilir. A101 deprem çantası da hazır satın alınabilecek deprem çantalarından biridir.

Deprem Çantası Hazırlamak Dışında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

deprem-cantasi-icindekiler

Deprem çantası dışında AFAD evde de dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu belirtmiştir. Bunun için evde alınması gereken bazı önlemler vardır.

  • Dolaplar, vitrinler, ısıtıcılar, beyaz eşyalar duvara sabitlenmelidir.
  • Dolap kapakları, eğer içlerinde ağır malzemeler bulunuyorsa, mekanik kilitler ile sıkı şekilde kapatılmalıdır.
  • Küçük eşyalar kutulara konularak kaldırılmalıdır.
  • Yangın çıkabileceği ihtimaline karşı olarak elektrik sigortaları ile gaz vanaları otomatik konuma getirilmelidir.
  • Mobilya, karyola, koltuk gibi eşyalar dolapların ya da pencerelerin yakınında bulundurulmamalıdır.
  • Zorunlu deprem sigortası yani DASK ve konut sigortası yapılmalıdır. Bu sayede deprem ya da depremden sonra olabilecek olan yangın, yer kayması, tsunami gibi bir afet sonrası meydana gelebilecek maddi zararlar karşılanır.
  • Binanın deprem güvenliği test edilmelidir. Binanın riskli olduğu bulunduğu takdirde güçlendirme yapılmalı ya da bina yıkılıp tekrar yapılmalıdır.
  • Depremden sonra ihtiyaç duyulabilecek mobil uygulamalar, telefona indirilmelidir.

En son yaşanılan Kahramanmaraş depreminden dolayı geçmiş olsun Türkiye!

Yoruma kapalı.