Kinoa Diyeti Hakkında 8 Adımda Pratik Bilgiler!

Kinoa Diyeti Nasıl Yapılır? Kinoa Kaç Kalori?

Kinoa diyeti birçok diyet listesinde kendine yer ediniş ve hemen herkesin uygulayabileceği diyetler arasında yer almaktadır. Birçok yemeğe katık yapılarak tüketildiği gibi tek başına da tüketilmektedir.

İlk olarak 400 yıl önce Güney Amerika’da İnkolar tarafından keşfedilen kinoa bir çeşit tahıl tohumudur. Beyaz, siyah ve kırmızı renklerde bulunan kinoa’nın savaşçılara güç verdiğine inanılır. Son yıllarda kilo vermeye olan faydalarının keşfedilmesiyle kullanımı ülkemizde artmıştır.

YouTube video

“Süper güç” olarak adlandırılan bu besin, glutensiz bir besin olduğu için oldukça sağlıklıdır. 2013 yılı uluslararası Kinoa yılı kabul edilmiştir. Sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olan kinoa ile kilo verilmektedir.

Kinoa Diyeti Nasıl Yapılır ?

Kinoa diyeti nasıl yapılır ? Kinoa diyeti nedir ? sorusunu, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen bireyler sorgulamaktadır. Kinoa’nın birçok özelliğinden dolayı, zayıflamak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir; kinoa diyeti için özel bir beslenme listesi yoktur.

Yani sabah şu kadar tüketilecek, akşam bu kadar gibi bir listesi bulunmamaktadır. Ancak kahvaltılarda süt, yoğurt ve meyvelerle karıştırılarak; öğle ve akşam öğünlerinde ise pirinç, salata ve köfte gibi yemeklere katılarak tüketilebilir.

Kinoa Kalori Kaçtır?

Bu kadar özelliğinin yanında merak edilen bir diğer konu da Kinoa kaç kalori ? konusudur. Kinoa kalori değeri yüksek bir besindir. Bir bardak( 185 g) pişmiş kinoa, yaklaşık olarak 222 kaloridir. Bunun içeriğinde de 39 gr karbonhidrat, 4 gr yağ, 5 gr lif ve 8 gr protein içeren kinoa birçok vitamin ve minerale sahiptir. Bu yüzden kinoa diyeti yapılmakla birlikte farklı diyetlerde kinoa da kullanılmaktadır.

kinoa-diyeti
Kinoa Kaç Kalori?

Magnezyum, manganez, bakır, demir, kalsiyum, folat, fosfor, çinko, potasyum ve Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. B3 ve E vitaminleri içeren besin glutensiz olduğu için oldukça sağlıklıdır.Sadece kilo vermek isteyenlerin değil aynı zamanda kilosunu korumak ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin de tüketmesi gereken bir besindir.

Vegan ve vejetaryenler için ideal bir protein kaynağı olan kinoa liflidir. Bağırsakların çalışarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan seviyesi yüksektir. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Cilt sağlığınızı koruyarak yaşlanmayı geciktirir. Vücut ısısını düzenler, kemikleri güçlendirir, kan şekeri ve tansiyonunuzu dengeler.

Kinoa’nın Zayıflatıcı Etkisi: Kinoa Diyeti ile Zayıflayanlar!

Kuskustan 3 kat pirinçten 2 kat daha fazla proteine sahip olan kinoa besleyici değeri yüksek bir yiyecektir. Kompleks (Faydalı) karbonhidratlar içerir. Tadı bulgura benzeyen bu besin glutensiz ve kolesterolsüzdür. İştahı azaltan kinoa tok tutma özelliğine sahiptir. Metabolizmayı hızlandırır, yağların yakılmasını hızlandırır. Ödem ve toksinlerin atılmasını sağlayan bu yiyecek kabızlığı önler. Hazımsızlık problemini çözer. Alınan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Siz de kinoa diyeti yaparak hem uzun süreli tok kalabilir hem de yediklerinizi kolay bir şekilde sindirebilirsiniz.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

kinoa-diyeti
Kinoa Diyeti Nasıl Yapılır?

 

Meyveli yoğurdunuzun üzerine ilave ederek ya da kuru kayısı, kuru üzüm, badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişlerle birlikte tüketebilirsiniz. Omlet yaparken bir miktar kinoa ilave ederek kahvaltılarda tüketebilirsiniz. Kinoayı haşlayarak kısırda ya da salatalarda kullanabilirsiniz. Bulgur pilavına benzer bir tadı olan bu besini kullanarak pilav yapabilirsiniz. Öğle veya akşam yemeklerinde çeşitli şekillerde kullanabileceğiniz kinoayı et yemeklerinin yanında tüketebilirsiniz.

Diyette Kinoa Ne Kadar Tüketilmeli ?

Özellikle son 10 yılda tüketimi oldukça artan ve 2013 yılının kinoa yılı ilan edilmesinin ardından tüketimi daha da artmıştır. İçerdiği besin değeri zenginliğinden dolayı da oldukça ön plana çıkmıştır. Peki diyette kinoa ne kadar tüketilmeli ?

Öncelikle birçok faydası bulunmasının yanı sıra, fazla kalorili bir besin olduğunu unutmamakta fayda vardır. 100 g( pişmemiş) kinoa yaklaşık olarak 120 gramdır. Bu nedenle tüketilirken dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Bu yapılamıyorsa, bir uzmana danışılmalı ve bir program dahilinde tüketilmelidir.

Kinoa Diyeti Yaparken Kinoa Faydaları Nelerdir?

Kinoa diyeti yanında kinoanın faydalarını da saymak gerekmektedir. Peki kinoa faydaları nelerdir ?

Bazı kinoa faydaları şu şekildedir;

  • İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içermektedir. Bu nedenle kinoa; tam bir protein kaynağıdır. İçinde protein bulunan hayvansal gıda kaynakları kadar değerli bir besin kaynağıdır.
  • Demir açısından zengindir. Bu nedenle kansızlığa iyi gelir ve hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli rol almaktadır.

kinoa-diyeti

  • Lif açısından oldukça zengindir. Bu nedenle bağırsakları çalıştırıyor, temizliyor ve kabızlığa iyi geliyor.
  • Glisemik endeksi çok düşük olduğundan, diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne yardımcı oluyor.
  • İçindeki bol miktardaki magnezyum, yüksek tansiyona iyi gelmektedir.
  • Gluten içermemesi sebebiyle çölyak hastalarına iyi gelmektedir. Ayrıca glutensiz beslenen insanlar için sağlıklı bir protein ve karbonhidrat kaynağıdır.

kinoa-diyeti

  • Vejetaryen beslenen kişilerin magnezyum, vitamin, mineral ve protein gibi besin açıklarını kapamada yardımcı olmaktadır.
  • B2 (Ribofilavin) içermesi nedeniyle beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunuyor, vücuda enerji veriyor, halsizliğe, yorgunluğa iyi geliyor.
  • Kinoa antioksidan etkisiyle tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruyor.
  • B grubu vitaminlerini çok fazla içerdiği için, metabolizmayı hızlandırır ve yenilenlerin enerjiye dönüşmesini kolaylaştırır.
  • Lifli yapısı nedeniyle uzun süreli tokluk hissi yaratmakta ve kilo verme sürecine katkıda bulunmaktadır.

Kinoa Fiyat Bilgisi 2021

İnsan sağlığına oldukça yararlı olduğu için merak edilen bir konu da Kinoa’nın fiyatıdır. Şuan da birçok zincir market, internet sitelerinde ve küçük marketlerde satışa sunulmaktadır. Kinoa fiyat ise çeşit, kalite ve markasına göre değişkenlik göstermektedir. Fiyatlar yaklaşık olarak 5 ile 10 TL bandında başlıyor olup, 35 ile 40 TL bandına kadar çıkmaktadır. Kinoa diyeti yaparken kolaylıkla temin edebileceğiniz bir fiyat skalasının bulunduğunu söylemek mümkündür.

Kinoa Salatası Nasıl Yapılır?

Her türlü sebze yemeğine lezzet olarak uyum sağlar. Dolmalık biberlerin içine beyaz pirinçten hazırladığınız karış yerine kinoa kullanarak daha besleyici hale getirebilirsiniz. Pirincin yerine alternatif olarak kullanılabilir. Ancak beyaz pirinç kan şekerini hızla yükseltir. Oysa kinoa insülin direnci sağlar ve yavaş emildiğinden kan şekerini her zaman dengede tutar.

Mantar, brokoli, karnabahar, balkabağı, ıspanak, kereviz, soğan, patlıcan, kabak ve biber gibi sebzelerle birlikte kullanıldığında besleyici değeri artar. Et yemeyen kişilerin aynı besin değerlerini karşılar. Domates sosu yapabilir ya da ara öğünlerde farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Yoğurt içine koyarak, meyve, kuru yemişlerle birlikte tüketebileceğiniz kinoa ile kendinize puding hazırlayarak ilginç tatlar deneyebilirsiniz. Bu sayede sağlıklı beslenme konusunda iyi yol katetmiş olursunuz.

Diyetlerin neredeyse tamamında yer verilen bir diğer besin ise yumurta olmaktadır. Haşlanmış yumurtanın uzun süreli tok tutma özelliği bulunmasının kilo verme konusunda yardımcı olduğu bilinmektedir. Dilerseniz Haşlanmış Yumurta Kilo Aldırır mı? 1 Yumurta Kaç Kalori yazımıza bakarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Yoruma kapalı.