3 Farklı Yolla Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Güzellik için kulak temizliği ipuçları...

Kulak temizliği nasıl yapılmalıdır ? Kulakların temizliği son derece önemlidir. Duyu organlarımızdan birisi olan kulaklar doğru temizlemeye maruz kalmadığı zamanlarda duyma kaybının yanı sıra denge kaybına da neden olmaktadır.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Klasik yöntemler ile kulakları temizlemek ya da sözde temizlik yaptığını söyleyen kulak mumları ile temizlik yapmak oldukça tehlikelidir. Kulak mumları kandırmacadan ibarettir. Her ne kadar işlem sonrasında kâğıt içerine kulak kirleri birikmiş olarak gözüküyor olsa da o birikenler sadece kâğıdın içinde bulunan maddeler.

Kulak temizliği yanlış yapıldığı zaman kulakta tahrişe mikrop kapmasına neden olabilir. Bu konuda kullanacağınız yöntemler kadar kullandığınız malzemeler de önemlidir. Sizler için hazırladığımız rehber niteliğindeki bu makalenin sonucunda.

Kulak kiri neden olur ? Kulak nasıl temizlenir ? Sorularına en net cevapları alabileceksiniz.

kulak-temizligi-3

Kulak Kiri Neden Olur?

Kulak kiri neden olur? Kulaklarda biriken o sarı ve garip kokulu sıvı aslında herkesi rahatsız etmekte. Her ne kadar kulak kiri olarak bilinse de bu sıvı kulaklarınızın korunması amacı ile salgılanmaktadır.

Kulak kiri olarak bilinen salgının adı Buşon salgısıdır. Bu salgının ana amacı kulağınızda kirlerin oluşumunu engellemektir. Kulaklar yapıları gereğince Buşon olarak bilinen sıvıyı dışarı atmaktadırlar. Kulak temizleme çubuğu ve benzeri yöntemler ile bu sıvıyı temizlemek isterken içeri doğru yitebilirsiniz. Bu da istemediğiniz sonuçlara yol açmaktadır.

Buşon sıvısı sanıldığının aksine kulakların iç kısmında oluşmaz. Bu sıvı kulağınızın giriş kısmında oluşan kirler ile birlikte oluşmaktadır. Asıl amacı dışarıdan gelen mikroplardan kulaklarınızı korumaktır. Kulak çubukları ile temizleme sırasında bu sıvıyı olmaması gereken yere yani içeri yitebilirsiniz.

Kulak çubuğunun asıl amacı kulak kenarlarında oluşan Buşon sıvısını temizlemektir. Yanlış kullanımda istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.

Kulak kiri kirli havaya maruz kalan ve çalışma koşulları nedeni ile tozlu ortamda bulunan kişilerde daha sık görülmektedir. Bu gibi durumlarda kulaklardaki savunma mekanizması söz konusu kirli havadan kulakları uzak tutmak için elinden geleni yapacaktır.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kulak temizliği nasıl yapılır ? Kulak temizliği kişisel bakım konularında olmazsa olmazlardandır. Kulakları doğru şekilde temizlemediğiniz zamanlarda son derece rahatsız edici kokular ile karşılaşmanızın yanı sıra kulaklarınızdan akan buşonlar ile karşılaşabilirsiniz.

Evde yapılabilecek kulak temizleme yöntemleri oldukça sınırlıdır. Evinizde yapacağınız temizlemeler kulak dışını ve kulak girişini temizlemekten öteye geçmemelidir. Kulak temizliği sanıldığı gibi kulak çöpünü kulağınızın içerisine sokarak yapılmamalıdır.

Kulaklarınızı uzman bir hekime danışarak KBB Muayene alanlarında yaptırmanız gerekmekte. Özel malzemeler ve solüsyonlar ile bu temizlik yapılmakta. Kulak temizliği konusunda birden fazla temizleme yöntemi bulunmakta. Gittiğiniz hastanede size uygulanabilecek en iyi yöntem hangisi ise uzaman doktorlar tarafında o yöntemler seçilmektedir.

1 – Lavaj Yöntemi ile Kulak Temizleme

Kulak temizleme konusunda en yaygın olan ve kullanılan yöntemdeler birisi de Lavaj yöntemidir. Lavaj yöntemi sayesinde hastanın kulakları en iyi şekilde temizlenmekte ve temizleme sonrasında gündelik yaşama dönülebilmekte.

Lavaj yönteminde doktorlar, kulak içerisine bir solüsyon damlatmakta. Damlatılan bu solüsyon sonrasında kulağın içerisine basınçlı bir makine ile püskürtme yapılmakta. Püskürtme ve vakum sonrasında kulak içindeki sıvı kontrol edilir. Kulak içindeki sıvı en iyi hale gelene kadar bu işlemler tekrar edilir.

Oldukça kısa süren bu işlem sırasında hasta hiçbir şekilde acı çekmez ve işlemden hemen sonra daha temiz kulaklar ile hayatına dönebilir.

2 – Aspirasyon ile Kulak Temizliği

Aspirasyon olarak bilinen bu yöntemde püskürtmenin aksine vakumlama uygulanmakta. Kulak içerisinde sertleşmiş yapıda olan Buşon bir sıvı yardımı ile en yumuşak haline getirilir. Yumuşatma işleminden sonra ufak bir makine yardımı ile kulaklar içerisinden dışarı çektirme yapılır.

Çektirme işlemi sırasında hasta hiçbir şekilde acı hissetmez. Oldukça kısa bir işlem olan Aspirasyon işleminden sonra kişi normal gündelik hayatına dönebilir. İşlemden hemen sonra artan duyma ve yaşanan rahatlık sonrasında asıl temizliği deneyimlemek mümkün olabiliyor.

kulak-temizligi-2

3 – Küret ile Kulak Temizleme

Küret ile kulak temizleme. Başvurduğunuz doktorlar kulaklarınızdaki kire göre bu yönteme başvurabilmekte. Oldukça basit bir şekilde işleyen bu kulak temizleme yönteminde doktor önce hastanın kulağının içerisine yumuşatıcı bir damla damlatıyor.

Hastanın kulağının içerisindeki Buşon yumuşadıktan sonra Küret adı verilen ucu yuvarlak ve delikli olan metal aparat ile kulağın içindeki pislikler dışarı çıkartılıyor. Her ne kadar kulak çöpü gibi gözükse de yapısal olarak ondan oldukça farklı. Bu işlem sonrasında da hasta aynı gün içerisinde aktif yaşamına dönebilmekte.

Kulak Temizletmek Bağımlılık Yapar mı?

Kulak temizletme konusunda etrafta olmadık sözler dolanmakta. Bunlardan en yaygın olanı Kulak temizletmenin bağımlılık ile sonuçlanacağı yönünde. Kulak temizletme işlemi hiçbir şekilde bağımlılık ile sonuçlanmamaktadır.

Kulaklarınızı kirlendiği zaman temizletmek için bu yöntemlere başvurmanız gerekmekte. Kirli hava ortamına bulunuyor iş koşulları nedeni ile tozlu alanlarda kalıyorsanız kulaklarınızdaki Buşon üretimi iki katına çıkacaktır. Bu gibi durumlarda hastaneleri sık ziyaret etmeniz gerekmekte.

Bunların dışında kulak temizliği hiçbir şekilde hiçbir hasta için bağımlılık yapmamakta.

İlginizi Çekebilir: 6 Farklı Rüyada Saç Kestirmek Yorumu

Yoruma kapalı.