Stres Nedir? Stresin İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Stres Nedir? Hemen her insan, çeşitli olaylardan etkilenir. İş konusunda, ilişkiler konusunda, aile konusunda herhangi bir şekilde oluşan olaylar, kişileri hatta çocukları bile strese sokabilmektedir.
Belli ölçülerde yaşanacak stres, insan sağlığı için faydalı olmakla beraber, çok fazla stres yaşamak, kişiyi yıpratmakta hem zihinsel hem de fiziksel olarak kişilerin hastalanmalarına neden olmaktadır.
strese sebep olan etkenler nelerdir, stresle başa çıkmak için neler yapılır? Kronik stres başka hangi hastalıklara yol açabilir? Akut stres atakları başka hangi hastalıklara neden olur ya da hangi süreçleri geçirmenize neden olabilir?
Saç dökülmesi kimi zaman stres hormonlarının yükselmesi sebebi ile ortaya çıkan önemli bir belirtidir. Pek çok defa aşırı stres sebebi ile kronik stresin kalp krizi ataklarına, kalp damar hastalıklarına veya beyin ile ilgili sorunlar yanında baş ağrısına sebep olduğunu duymaktayız.
Peki bu stres denen şey nedir? Stresle nasıl baş edebiliriz? Stresin belirtileri nelerdir? Tüm bunların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var
Stres Nedir?
Stres; vücudun tehdit olarak algıladığı durumlara karşılık, verdiği tepkiler olarak adlandırılabilir. Yani oluşabilecek tehditler karşısında, vücudun yaralanmaması, zarar görmemesi için, vücut tarafından oluşturulan kimyasal reaksiyon da denilebilir.
Vücudun stres yaşamaya başladığı andan itibaren;
- Kalp atışları hızlanmaya başlar.
- Nefes alıp vermeler hızlanır.
- Kaslar gerginleşmeye başlar.
- Kan basıncı yükselir.
Stres kaynağı, herkes için farklı derecelerdedir. Bir kişinin aşırı stres yaşadığı bir olay, başka bir insan için az stres yaratıcı ya da endişe verici olabilir. Bazı insanlar, stres yönetimini başarılı şekilde gerçekleştirirken, kimi insanlar bu kadar şanslı değildir.
Vücut yapısı, küçük değerlerde stresi kaldırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun süreli ve kronik şekilde yerleşen stres karşısında, insanların çoğu zaman yapabileceği bir şey olmamaktadır.
Stres Nedir? Stres Belirtileri Nelerdir?
Stres günlük yaşantımız dışında; duyguları, düşünceleri, fiziksel sağlığı ve davranışları etkileyen bir durumdur. Vücut, strese karşı bir bağışıklık sistemi oluşturmaz. Herkeste stres düzeyi farklı olduğu için stres belirtileri de farklıdır.
Duygusal, fiziksel, davranışsal ve bilişsel olmak üzere dört farklı stres belirtisi ortaya çıkabilir. Buna göre;
Streste duygusal belirtiler;
- Tedirginlik, sinirlilik ve karamsarlık hali
- Rahatlayamamak ve zihinde dolaşan düşünceleri durduramamak
- Düşük benlik kaygısının oluşması (kendini kötü hissetme)
- Yalnızlık ve değersizlik hissi
- Başkalarından uzaklaşma
Stresin fiziki belirtileri;
- Dişlerin birbirine vurması
- Göğüste ağrı ve hızlı kalp atışı
- Baş ağrısı
- Enerjinin düşmesi
- Ağızda kuruluk ve yutkunamama
- Sinirlilik hali
- Soğuk soğuk terleme
- Kasların gerginleşmesi
Streste bilişsel belirtiler;
- Endişe duymanın en üst seviyesi
- Unutma ve düzensizlik halleri
- Odaklanma sorunu
- Kötümser olmak
- Sürekli olumsuz düşünmek
Stresin davranışsal belirtileri;
- Çok fazla yemek yemek ya da hiç yememek
- Sorumluluklardan kaçmak ya da ertelemek
- Alkol, sigara ya da farklı maddelerin kullanımında artış olması
- Tırnak yemek, kemirmek gibi sinirsel davranışlar göstermek
Stres Nedir? Uzun Süreli Stresin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Vücut, strese karşı bağışıklık kazanan bir yapıya sahip değildir. Vücut yapısı, ufak derecelerde stres yaşamaya müsait şekilde tasarlanmıştır. Ancak bazı durumlarda stres o kadar yüksek boyutlarda yaşanır ki, vücut buna nasıl tepki vereceğini, nasıl korunacağını bilemez.
Bu durum ise kişide, ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Yüksek düzeyde ve uzun vadeli stres durumlarda vücutta oluşabilecek rahatsızlıklar;
- Depresyon, anksiyete ve kişilik bozuklukları
- Kalp hastalığı, yüksek tansiyon
- Kalp ritm bozuklukları
- Obezite ya da yeme bozuklukları
- Adet durumunda bozulmalar
- Erkeklerde erken boşalma, iktidarsızlık
- Hem kadın hem erkekte cinsel istek kaybı
- Saç ve cilt problemleri
Her ne kadar önemsenmese de stres, vücuda ciddi zararlar verebilecek boyutlara gelebilen bir durumdur. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için bazı ipuçlarını takip etmek gerekir.
Stres Nedir? Stres Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?
Stres yönetimi, herkes tarafından öğrenilebilecek bir durumdur. Böylece daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürülebilir. Stresten uzak durmanızı sağlayacak metotları öğrenerek, stres yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.
Stres yönetimi için;
- Stres karşısında, olumlu tutumlar sergilemeye çalışın.
- Her zaman kontrol altına alamayacağınız olayların da olabileceğini kabul edin.
- Agresiflik yerine iddialı olmayı deneyin.
- Gevşeme tekniklerini uygulayarak, sakinleşmeye çalışın.
- Düzenli şekilde meditasyon ve egzersiz yapın. Bunun için yoga, tai-chi yapabilirsiniz.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın.
- Stresi azaltmak için alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan kurtulmaya çalışın.
- Hobiler oluşturmaya başlayın.
- Sevdiklerinizle zaman geçirmeye başlayın.
- Hayatınızda stres yaratacak taleplere hayır demeyi öğrenin.
Stres Nedir? Stresi Azaltmak için Yapılabilecek Nefes Egzersizleri Nelerdir?
Stresi azaltmak için yapılacak nefes egzersizleri sayesinde kendinizi daha rahat hissedebilir ve stres yönetimini daha kolay gerçekleştirebilirsiniz. Stresi azaltmak için yapacağınız nefes egzersizleri için;
- Egzersizler için uygun bir yer seçin (yatağınız, oturma odanız ya da bir sandalye olabilir)
- Kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin.
- Aynı gün içinde bir ya da iki kez nefes egzersizi yaparak, bunu her gün deneyin.
Birçok nefes egzersizi için en fazla 2-3 dakika ayırmanız yeterlidir. Zamanla vakit bulduğunuz zaman, süreyi daha fazla uzatabilir, 10 dakikaya ya da daha fazlasına çıkararak, egzersizlerinizi uzun vadeye yayabilirsiniz.
En bilinen nefes egzersizleri arasında;
- Derin nefes
- Nefes odağı
- Eşit zamanlarda nefes alıp vermek
- Progresif kas gevşemesi
- Modifiye aslan nefesi
Stres giderici derin nefes egzersizi için, kısa ve sığ nefesler alınmalıdır. Kendinizi endişeli hissettiğiniz anda stres enerjinizi yok etmeye yarayacak bu nefes çalışmasıyla, karnınıza kadar büyük nefesler alıp vererek, tekniği uygulayabilirsiniz.
Derin nefes alma sırasında, kendinizi daha rahat hissetmeniz için, nefes odağı oluşturmanız gerekir. Gözlerinizi kapatıp birkaç büyük derin nefes alınması ve uzun solukta nefes verilmesiyle zihindeki stresi ve gerilimi vücuttan atabilirsiniz.
Eşit zamanlarda nefes alıp vermek için, nefes alırken ve nefes verirken aynı süreleri kullanmanız gerekir. Mesela nefes alırken beşe kadar saydıktan sonra aynı şekilde beşe kadar sayarak nefesinizi bırakmalısınız.
Progresif kas gevşemesi, fiziki ve zihinsel olarak kendinizi daha rahat hissetmenize olanak tanıyacaktır. Rahatlamak için birkaç derin nefes alınır ve nefes alınırken ayaklar gerilir. Nefes verilirken ayakların gerginliği serbest bırakılır.
Vücuttaki her kas grubu için bu egzersiz uygulanabilir. Bacaklar, göğüs, parmaklar, kollar, omuzlar, boyun ve yüz için progresif kas gevşemesi tekniğini kullanabilirsiniz.
Modifiye aslan nefesi tekniğinde, kendinizi bir aslan gibi hissederek, büyük şekilde nefes alıp vermek gereklidir. Tıpkı bir aslan kükremesi gibi düşünebilirsiniz. Birkaç kez tekrarlanabilecek bu egzersizle, kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Aromaterapi ile Stres Giderme Nasıl Yapılır?
Düzenli tıbbi tedavinin yanında, vücudunuzu rahatlatmak ve stresi üzerinizden atmak amaçlı aromaterapi ile stres giderme uygulaması yapabilirsiniz. Uçucu yağlardan olan limon, papatya, lavanta, sedir ağacı, bergamot gibi yağlar eşliğinde yapılan terapi sırasında vücut rahatlamaya ve gerilen kaslar yumuşamaya başlar.
Ayrıca aromaterapi ile; stres, kaygı ve depresyon gibi rahatsızlıklarda ciddi boyutta azalma görülmekte ve kaslar yanında duyguların da gevşediği görülmektedir. Aynı zamanda uyku düzeninin oluşturulmasında yardımcı olan aromaterapi, yaşam kalitesini de olumlu yönde etkilemektedir.
Stres için Ne Zaman Yardım Alınmalıdır?
Stresle mücadele etmekte ve bu konuda ne yapacağınızı bilmiyor durumdaysanız, muhakkak bir uzmandan destek alınması gereklidir. Yaşanan belirtiler ve semptomlar, tıbbi yönden mi yoksa farklı bir durumdan mı oluşuyor? Doktor bunu size söyleyecek ve buna göre bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.
- Yaşam performansınız düşüyorsa
- Yeme ve uyku alışkanlıkları değişmeye başlamışsa
- Alkol ve sigara gibi alışkanlıklar, daha fazlalaştırılmışsa
- Günlük sorumlulukları yapmakta zorlanıyorsanız
- Sevdiklerinizden uzaklaşmaya başladıysanız
En önemlisi, yaşadığınız stres size ve çevrenizdekilere zarar vermeye başlamışsa, muhakkak profesyonel yardım alınmalıdır.
Yoruma kapalı.