Argan Yağı Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?
Argan yağı, sadece Fas’ta yetişen argan ağacının çekirdeklerinden üretilen bitkisel bir yağdır. Saç ve cilt bakımında yaygın kullanımı ile bilinen bu yağın birçok mucizevi özelliği bulunmaktadır.
Kadınlar tarafından sıkça kullanılan bu yağın faydaları nelerdir? Kullanımı nasıl olmalıdır? Argan yağı nasıl elde edilir?
Bu Yazımızda Neler Var
Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?
Argan yağı, argan ağacının çekirdeklerinden elde edilen bir yağdır. Fas’ta yetişen argan ağacının ömrünün 150 – 200 yıl olduğu bilinmektedir.
Yaprakları zeytine benzediğinden Türkçe adı “Fas zeytin ağacı” olarak nitelendirilir. Çiçekleri sarı ve yeşil renktedir boyutları ise hayli küçüktür. Argan yağı üretiminde kullanılan ağacın meyvesi sert kabukludur. Bu sert kabuklu meyvenin içinde ise yumuşak meyve vardır. Mayıs ayına doğru meyveler olgunlaşır.
Haziran ve temmuz aylarında ise ağaçtan düşmeye hazırdırlar. Ağacın oldukça büyük dikenleri vardır. Dikenler yüzünden meyvelerinin toplanması oldukça zor ve tehlikelidir. Ağacın yetiştiği topraklar kurak olduğundan bitki suyu bulmak için köküyle toprağın derinliklerine kadar uzanmaktadır. Bu yüzden yaşadığı bölgede erozyonu da önler. Peki Argan Yağı nasıl yapılır?
Argan Yağı Nasıl Yapılır?
Argan yağı nasıl yapılır sorusu kadınlar tarafından çok sık araştırılan bir sorudur. Bu sorunun yanıtına oldukça şaşıracaksınız.
Argan ağacı, çok lezzetli meyvelerden oluşur. Bu meyveler keçi sürüsü tarafından işgal edilir, keçilerin çok sevdiği argan ağacının işgal edildiğini görenler bu duruma çok şaşırmaktadır. Ağacın dikenlerine ve incecik dallarına aldırmadan ağacın tepelerine kadar tırmanabiliyorlar.
Argan ağaçları yılda bir kez meyve verdiği için çiftçiler ağaç meyve verinceye kadar bakımını yapıyor ve keçilerin ağaçlardan uzak durmasını sağlıyorlar. Meyveler iyice olgunlaştıktan sonra çiftçiler, iştahları kabarmış keçi sürülerini ağaca yaklaştırıyor ve keçilerin meyveleri yemesini kolaylaştırıyor.
İşte o zaman keçi sürülerinin ziyafeti başlamış oluyor. Çiftçilerin ağacın meyvesi olgunlaştıktan sonra keçilere sunma sebebi, ilginç görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamak değildir.
Değerli argan yağının üretiminde bu keçi sürülerine büyük iş düşüyor bu yüzden çiftçiler keçileri yıl boyu uzak tutup ağacın meyvesi olgunlaştıktan sonra keçilere sunuyor. Meyve çekirdeklerini sindiren keçilerin dışkılarından toplanan çekirdeklerin sıkılarak yağı çıkarılıyor.
Elde edilen bu yağ, kozmetik alanında kullanılıyor. Cilt ve saç problemleri olan kişilere argan yağı tavsiye ediliyor. Son yıllarda yapılan pazarlama faaliyetlerinin de sayesinde ticari değeri yükselmiş durumdadır
Argan Yağının Faydaları Nelerdir?
Argan yağı genellikle cilt ve saç bakımında kullanılır. Tırnaklar ve vücut için de besleyici özelliği vardır. Saçları daha parlak ve canlı gösteren argan yağı, saç kırılmalarını da önler. Peki argan yağının cilde faydaları nelerdir ve nasıl uygulanır?
Argan Yağının Cilt İçin Faydaları Nelerdir?
Argan yağı cilt için oldukça faydalıdır. Düzenli kullanımda büyük etki gösteren argan yağının cilde faydaları şöyle sıralanır:
- Kırışıklıkları azaltır ve cildi sıkılaştırır.
- Sivilceleri kurutur.
- Cildinizi yumuşatır.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlar ve cildinizi canlandırır.
- Ciltteki iltihaplanmayı azaltır.
- Göz altı kırışıklıklarını önler.
- Hamilelik çatlaklarının önlenmesinde faydalıdır.
- Kuru ve yağlı ciltler için kullanıma uygundur.
Argan Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?
Argan yağı cilde nasıl uygulanır diye merak ediyorsanız kullanımı şu şekildedir:
Kuru ve yağlı cilt tipinden kurtulmak isteyenlere argan yağı tavsiye edilir. Argan yağı kuru cildinizi nemlendirerek doğal bir görünüme ulaşmanızı sağlar. Bu yağ doğrudan cilde uygulanabilir. Argan yağını yüze uygulamadan önce yüzün temizlenmesi gerekir. Temiz yüze birkaç damla uygulamak yeterlidir.
Argan Yağı gün içinde veya gece uyumadan önce yüze uygulanabilir. Parmağınıza birkaç damla Argan Yağı damlatın ve parmaklarınızı birbirine sürtün bu işlem sayesinde yağ biraz ısınacaktır. Parmaklarınızla tüm yüz bölgenize yavaşça masaj yaparak uygulayın. Yağ cildinize nüfuz edecek ve düzenli kullanımda cildinizin canlandığını fark edeceksiniz.
Argan yağının faydaları anlamak için öncelikli olarak antioksidan etkisini bilmeniz gereklidir. Peki argan yağı nasıl kullanılır, herhangi bir yan etkisi varmıdır, yağ asitleri saça zarar verir mi, argan yağının saça faydası nedir?Aynı zamanda argan yağı nedir baştan sona bilmek ve faydasını bu yönde anlamak gereklidir.
saç besleyici olan argan yağı başta olmak üzere çeşitli besleyiciler kullanılmaktadır. Saç için en etkili bakım yağı olarak argan yağı kullanılmaktadır. 1 damla argan yağını elinizde saçlarınıza dağıtmanız aynı zamanda saç diplerine masaj yapmanız etkili bir yöntem olacaktır.
Argan Yağının Saç İçin Faydaları Nelerdir?
Argan yağının saç için de çok mucizevi faydaları vardır. Güçlü ve parlak bir saça kavuşmak istiyorsanız argan yağı tam size göre. İşte argan yağının saç için faydaları:
- Saçın parlak ve güçlü görünmesini sağlar.
- Boyalı saçlarda boyanın kalıcılık süresini arttırır.
- Saç diplerine de yararı olduğundan saç gür görünür.
- Saç uçlarına da faydası vardır. Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
- Kuru saçları nemlendirir ve kolay taranmasını sağlar.
- Saç kırıklarını onarır.
- Saç da kepek oluşumunu engeller.
- Isıya karşı korur ve düzleştirici, fön gibi makinelerin etkisini azaltmaya yardımcı olur
- Saçın dökülmesini önler.
- Saçların hızlı uzamasında etkilidir.
Argan Yağı Saça Nasıl Uygulanır ?
Saç için mucizevi etkileri olduğu bilinen argan yağı saça nasıl uygulanır ?
Temiz saçın kökleri açıktır ve emilimi kolaylaştırır bu yüzden argan yağının temiz saça uygulanması gerekir. Argan yağından saçınız için daha verimli bir sonuç elde etmek istiyorsanız bu adımları uygulayın.
- Saç derinizin tamamıyla ıslanacağı kadar argan yağını avucunuz içine alın.
- Yavaşça masaj yaparak yağı saç diplerinize iyice yayın.
- Daha sonra saçınızı havluyla sarın.
- 30 dakika bekleyin ve saçınızı yıkayın.
Bu adımlar sayesinde saçınız parlak ve yumuşak görünüme kavuşacaktır.
Yoruma kapalı.