7 Maddede Bağırsak Düzenleyici Besinler

0 251

Bilinen o ki artık bağırsağımız ikinci beynimiz olarak adlandırılıyor ve bizler de hal böyle olunca bağırsak düzenleyici besinler nelerdir merak ediyoruz. Hemen hemen her hastalığın kaynağı olan bağırsaklarımızda bazı iyi bakteriler bulunur ve bu iyi bakteriler karşılaştıkları ölümcül durumlarla sürekli savaş halindedirler. İyi bakterilerin formu ve yapısı bozulursa mücadele yeteneklerini kaybederler ve bizler de hastalıklara yenik düşmüş oluruz.

Bu durum sizi korkutmasın zira bağırsak florasını korumak ve güçlendirmek bizim ellerimizde. Nasıl mı? Yediklerimize, içtiklerimize, haftalık hareket oranımıza ve uyku düzenimize dikkat ederek olur.

Hazır yediklerimiz demişken gelin bağırsak düzenleyici besinler nelerdir bir göz atalım.

Bağırsak Düzenleyici Besinler | Bağırsaklara İyi Gelen Yiyecekler ve İçecekler

Bağırsak sağlığı içi yenmesi gerek liste oldukça uzundur ancak bu listeye göz atmadan önce bilmeniz gerekir ki uzun zaman aynı içeriği tüketmeniz bağırsaklarınızı tembelleştirir ve yediğiniz, içtiğiniz ne kadar etkili olursa olsun bağırsağınızı işlevsiz hale getirir.

Gerekli uyarıyı yaptıktan sonra şimdi sıra geldi bağırsak hareketlerini düzenleyici besinler listesine. Listeye gündelik hayatımızda karşılaştığımız yiyeceklerle başlayalım.

1 – Bağırsak Düzenleyici Yiyecekler | Bağırsak Düzenleyici Besinler

bagirsak-duzenleyici-besinler-bagirsak-florasina-iyi-gelen-yiyecekler

Yiyecekler listesi o kadar geniş ki biz sizler için bu listeyi hem genel hem de detaylı tuttuk. İyi okumalar dileriz.

  • Elma: BoÅŸuna dememmiÅŸler günde bir elma yiyerek doktorları kendinizden uzak tutun diye. Bağırsak saÄŸlığı için gerekli olan lif miktarı bir adet orta boy elmada bulunur. Ayrıca elma bağırsaklarınızla beraber midenizi de rahatlatır yani mide bağırsak düzenleyici besinler arasındadır.
  • TurÅŸu: Ev yapımı turÅŸu oluÅŸumu uzun bir fermantasyon dönemine maruz kaldığı için probiyotik üretir ve probiyotikler bağırsak saÄŸlığımız için oldukça gereklidir. ÇeÅŸitli sebzeler ile yapılan bol sirkeli ve limonlu turÅŸunun suyunu da içebilirsiniz.
  • SoÄŸan ve sarımsak: Bu ikilini doÄŸal antibiyotik olduÄŸunu bilmeyen neredeyse yoktur fakat bunların prebiyotikler grubuna girdiÄŸini bilen kiÅŸi sayısı oldukça azdır. Porbiyotikler bir yana prebiyotikler de bağırsak saÄŸlığımız için gereklidir ve soÄŸan sarımsak ikilisinde bulunur.
  • YeÅŸillikler: Klorofil içeren ve yenilmesinde problem olmayan her yeÅŸil yapraklı, tek yıllık bitkiler, yani salata malzemeleri bağırsakları çalıştırır ve kabız gibi zor problemleri ortadan kaldırır.

salata diyeti

  • Salatalık ve domates: sabah kahvaltılarının olmazsa olmazlarından salatalık ve domates sindirim rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkilere sahip olması sebebiyle bağırsak dostudur diyebiliriz.
  • Mercimek – baklagiller: baklagiller ailesinin içerdiÄŸi lif ve protein oranından herkesin haberi vardır. Bu kadar lifli olan bir besin grubu hiç bağırsak saÄŸlığını olumlu yönden etkilemez mi?
  • YoÄŸurt: günde 1 kase tüketilen yoÄŸurt bağırsaktaki iyi bakterilerin üremesini saÄŸlar ve kemik saÄŸlığını iyi yönde etkiler.
  • Meyveler: elmayı ayrı saydık ama neredeyse her meyve fazla lif içerir, kiÅŸi kendine hangi meyvenin iyi geldiÄŸini tespit etmeli ve ona göre öğünlerine katmalıdır.

ayva göbek

  • Avokado: avokado o kadar popüler bir hal aldı ki ne olduÄŸunu bilmesek bile meraktan bir kere dahi olsa almışızdır. İçerdiÄŸi yararlı yaÄŸlar ile eÅŸsiz yarar saÄŸlayan bu meyve çeÅŸitli soslar aracılığıyla tüketilebilir.
  • Chia tohumu: içerdiÄŸi kalsiyum ve enerji sayesinde koÅŸucu yemeÄŸi olarak bilinen chia tohumu için yakıt diyebiliriz. Bu tohum vücudun insülin düzeyini etkiliyor ve bağırsakları zinde tutuyor.
  • KarabuÄŸday: kara buÄŸday o kadar etkili bir yiyecek ki yediÄŸinizin ertesi günü ishal olabilirisiniz bile. İçerdiÄŸi protein ve yaÄŸ miktarı ile sizi zindeleÅŸtirir.
  • Kinoa tohumu: bu minik beyaz tohumlar ile yapılan kısır protein kaynağıdır tamam da bağırsağı nasıl etkiler diyorsanız açıklayalım: tohumlar bağırsak içinde titreÅŸimli hareketler ile bağırsak yollarını açarlar.

2 – Bağırsak Düzenleyici İçecekler – Bağırsak Düzenleyici Besinler

bagirsak-duzenleyici-besinler-bagirsak-florasina-iyi-gelen-yiyecekler

Bazen canınızı yemek yerine bir şeyler içmek isteyebilir. Bağırsak sağlığınızı içeceklerle kontrol altına alın ve listemize bir göz atın.

  1. Kefir: kefir de tıpkı turşu gibi probiyotik ailesindendir ve fermantasyon sürecinden geçer. Alkolleşmemiş her fermantasyon işlemi bağırsağa faydalı olduğu için kefir sağlıklı bir içecek olur.
  2. Yeşil çay: bir ev için çamaşır suyu neyse yeşil çay da vücudumuz için odur. Vücudumuzdaki kiri ve pası antioksidanları söküp atarak uzaklaştırır. Antioksidanlardan arınmış bir bağırsak şüphesiz ki daha iyi çalışır.
  3. Rezene çayı: rezene çayı süt arttırıcı olarak bilinir. Bu kadar yatıştırıcı ve bebeklerin besin kaynaklarından olan bu ürün bağırsaklara faydalı olmaz mı hiç. Tabii ki olur.

Sağlıklı kilo vermek için çay

  1. Ada çayı: göğüs yumuşatıcı olan ada çayı aynı zamanda bağırsakları da harekete geçirterek hızlandırır.
  2. Beyaz çay: bağışıklık sistemini koruyarak antioksidanları vücudumuzdan atan beyaz çay serbest radikallerle savaşır ve onları genellikle yener.
  3. Ayran: yoğurt ne kadar sağlıklı ise ayran da o kadar sağlıklı ve bağışıklık destekleyicidir.
  4. Detoks suları: detoks suları yararlı besinler ile hazırlanıp bir de aç karnına içilirse bağırsağınız asla zarar görmez aksine kendini yeniler ve baştan yaratır.
  5. Smoothiler: tıpkı detoks suları gibi bağırsakları düzenleyici besinler ile oluşturulan smoothinin size zarar vermesi düşünülemez bile.
  6. Su: suyu vücudumuzdaki kanın ana maddesi olarak düşünürsek, sağlıklı kan topluluğu bağırsaklara uğramalı ki şifa bulalım.

3 – Bağırsakları En Hızlı Ne Çalıştırır

bagirsak-duzenleyici-besinler-bagirsak-florasina-iyi-gelen-yiyecekler

Zor durumda olabilirisiniz ve en hızlı sonuca en doğal yoldan ulaşmak hedefiniz olabilir. Sizin için 2 adet tarifimiz var: acı çehre tohumu ve sinameki.

  1. Acı çehre tohumu çok zor durumdaysanız 5 adet çiğnenir ve etkisini 2 saat içinde gösterir. Aman bu tohumu dışarda yiyeyim demeyin.
  2. Sinameki ise 5 ya da 6 yaprak ile sıcak suda demlenerek içilmelidir. Etkisini çok hızlı göreceksiniz.

En etkili iki besin sayesinde hayatınıza kaldığınız yerden sorunsuz devam edeceksiniz.

4 – Bağırsak Florası Nasıl Güçlendirilir | Bağırsak Florası Düzenleyici İlaç

Her geçen gün yeni yeni hastalıklar çıkıyor ve uzmanlara göre bu hastalıkları sebebi endüstriyel yiyeceklere bağlı olarak bağırsak florasının bozulması. Eğer hastaneye giderseniz daha hızlı ve tıbbi yollardan sizlere x,y ve z verilecektir. Bu ilaçlar sayesinde kesinlikle bağırsak floranızı eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.

İlaçlara ek olarak yukarıda bağırsak florasına iyi gelen yiyecekler adlı bir listeyi sizlerle paylaştık. Genel bir tekrar ve ekstra bilgi vermek gerekirse gelin bağırsak florası 4 adımda nasıl düzeltilir konuşalım.

bagirsak-duzenleyici-besinler-bagirsak-florasina-iyi-gelen-yiyecekler

  1. Probiyotik ve prebiyotik kullanımınız ne durumda?

Eğer bu ikiliyi tüketmiyorsanız sağlıklı bağırsak florası ne demek bilemezsiniz. Pre ve probiyotikler sizin savunma sisteminizi güçlendirerek hastalıklara ve gelecek olan sağlıklsak felaketlere karşı korurlar.

  1. Bol sebze ve meyve tüketimi

Biliyoruz ki en çok lif sebzelerde ve meyvelerde bulunur. E ne duruyorsunuz haydi bağırsak floranız için sebze ve meyve tüketmeye başlayın.

  1. Sporla aranız nasıl

Araştırmalar göstermiş ki günlük yarım saat spor yapan bireyler daha az hasta oluyor ve neredeyse mevsimsel hastalıklara hiç yakalanmıyor.

  1. Stres her şeyin kaynağı demiş miydik?

Zaten sürekli duyuyorsunuzdur stres her hastalığın sebebi diye yani bir de bizden duymayın bunu değil mi? Bağırsak florası psikolojimiz ile doğrudan etkilidir. Stres varsa bağırsak florası çöküyor demektir.

5 – Bağırsakların Düzenli Çalışması İçin Ne Yapmalı | Hangi Bağırsak Düzenleyici Besinler  Kullanılmalı?

bagirsak-duzenleyici-besinler-bagirsak-florasina-iyi-gelen-yiyecekler

Kısaca özet geçecek olursak bağırsak florasını yenilemek isteyen bireyler güne su içerek başlayıp ardından bol proteinli bir kahvaltı yapmalılar. Günlük rutinlerine sporu ve lifli gıdaları eklemeliler ve ayrıca probiyotik grubu kişinin dostu haline gelmeli.

Bunlara ek olarak ise günde 6 ile 8 saat arasındaki bir uyku sizi zinde hissettirir ve stressiz yaşam sürmenizi sağlar. Kişi bu günlük rutinleri sadece kısa bir süre için değil, ömür boyu yaparak bir bağırsak florası daima sağlıklı tutabilir.

6 – Sabah Bağırsakları Çalıştırmak İçin Kür Tarifi

Sabah kalkar kalkmaz tuvalete gittiniz ve kabız olduğunuzu fark etiniz diyelim. Kabızlık küçük büyük her insanın yaşadığı bir problem hatta bebekler bile kabızlık yaşıyor. Bu hazımsızlık durumunda işe veya okula gitmeden kendinizi rahatlatmak için bir kür tarifine ihtiyaç duyabilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu’ndan sizler için bir kür tarifimiz var.

Malzemeler

1 kilo pırasa

1 litre su

½ çay bardağı hakiki zeytin yağı

Hazırlanışı

Bağırsak düzenleyici besinler arasında belki de en çok lifli yapıya sahip olan sebze pırasadır diyebiliriz. Lif açısından oldukça zengin olan pırasayı sık sık tüketmek de fayda vardır. Parmak kalınlığında doğranan pırasa 1 litre suyun içine atılır ve yaklaşık 10 dakika kaynatılır. 10 dakika ardından zeytin yağı ve tuz eklenerek yumuşayıncaya dek haşlanır.

Yapılan bu kür 3 gün boyunca günde 3 kere birer kase yenilmelidir. Aksi halde etkisini göremezsiniz.

7 – Bebeklerde Bağırsak Düzenleyici Besinler Nelerdir?

bagirsak-duzenleyici-besinler-bagirsak-florasina-iyi-gelen-yiyecekler

Bebekler gelişimlerinin yarısını anne karnında diğer yarısını da doğduktan sonra tamamlar. Yeni doğmuş bir bebeğin sinir ve dolaşım sistemi tam oturmamış olur. Bu sebeple bebekler doğduktan sonra sık sık kabızlık sorunu yaşarlar.

Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü içmeleri gerektiğini düşünürsek onlara besin tavsiyesi vermemiz yanlış olur. Gerekli besinler yeni anneler tarafından düzenli olarak alınırsa, süte geçen besin değerleri bebeklere de geçmiş olur.

Ek gıda yemeye başlayan bebeklerin mamasına ise elma püresi, sebze püresi, mercimek çorbası gibi normal insanların yiyeceği gıdalar eklenirse bebek bağırsak problemi yaşamaz.

Bebeklerde bağırsak düzenleyici besinler spesifik besinler değildir. Sadece besinlerin organik ve lifli olması elzemdir.

Dilerseniz Protein İçeren Besinler Hangileridir ? Protein Olmazsa Ne Olur ? konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.