Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Bağışıklık sistemi, son dönemlerde herkesçe öğrenilen ve dikkat edilen bir konu haline geldi. Çünkü bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa hastalıklara karşı da o kadar dirençli ve sağlam bir vücuda sahip olunur.Mevsim geçişlerinde sık sık karşılaşılan grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş gibi pek çok hastalık, genellikle bağışıklık sistemi kötü olanlarda karşılaşılan bir durumdur.

Bu hastalıklardan korunma ve güçlü bir savunma için, bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bunun için doğa bize yeterince besin kaynağı sunuyor. Beslenmemiz iyi olursa, sistem de o kadar verimli çalışır. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenler nelerdir?

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Su İçmek

Su İçmek

Biz ne yazık ki su tüketiminde diğer toplumlara göre biraz geri kalıyoruz. Su vücudun olmazsa olmazıdır. Yeterli miktarda su alınmazsa, vücuttan toksinler atılmaz. Tüketilen besinlerden kalan atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için günde en az 2 litre su içilmesi gerekir.  Vücudun 4/3 ‘ünün su olduğunu düşünürsek, içilmesi gereken su miktarı çok da fazla değil. Özellikle kışın su içmekte insanlar zorlanabilir. Bunun içinde suyu, limon, nane, tarçın gibi malzemelerle tatlandırarak tüketimi kolaylaştırılabilir. Bağışıklık sistemi için önemli bir yere sahip olan su vücudun temizlenmesi konusunda da yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Sebze ve Meyve Tüketmek

Sebze ve Meyve Tüketmek

Neredeyse tüm sebze ve meyvelerde, vücut için gerekli vitaminler ve antioksidanlar bulunur. Buradan alınacak folik asit, A, C, E vitaminleri ile selenyum gibi mineraller, bağışıklık sistemini güçlendirmek suretiyle, vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir. C vitamini vücudun olmazsa olmazıdır. Genellikle C vitamini sadece turunçgillerde olduğu düşünülür. Ancak işin aslı öyle değildir. Maydanoz, çilek, kivi, enginarda da C vitamini bulunur. Zeytinyağı ve yapılarında sağlıklı yağlar barındıran kuruyemişlerden (Ceviz, Badem, Fındık) E vitamini temin edilir. A vitamini ise Ispanak, Brokoli, Bal kabağı gibi kış mevsiminin en özel sebzelerinden temin edilir.

Corona virüs, bağışıklık sisteminizi direkt çökertmeye çalışan oldukça tehlikeli bir virüs olarak karşımıza çıkmaktadır. Nasıl ki bir bağışıklık sistemi için temel yapı taşlarını korumak önemli ise aynı zamanda corona karşısında daha fazla tedbir almak gereklidir. Bunun için de bağışıklık sistemini güçlendiren özellikle b12 vitamini gibi c vitamini, A,C, E vitaminlerini de mutlaka almak gereklidir. kişisel verilerin korunması bağışıklık sistemi koruması açısından önemlidir. Vücudumuzda olan biteni bilmek gereklidir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yulaf Tüketmek

Yulaf Tüketmek

Yulaf, bağışıklık sistemini uyaran en özel besinlerden biridir. İçerdiği beta glukan maddesi sayesinde, diyabet, yüksek kolesterol tedavilerinde etkili olabileceği tespit edildi. Tabi ki yulaf tüketmek için bu hastalıklara sahip olmak gerekmiyor. Yulaf, tok tutma özelliği sayesinde de beslenme uzmanları tarafından özellikle sabah kahvaltılarında önerilen ürünler arasında bulunuyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Süt Ürünleri Tüketmek

Süt Ürünleri Tüketmek

Süt ürünleri dedik ama burada sütten ziyade Yoğurt ve Kefir önemlidir. Özellikle son 10 yıl içerisinde yapılan araştırmalar ile probiyotik besinler bağırsaklarda iyi huylu bakteriler oluşturarak, bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olduğu kanıtlandı. En çok ve en kaliteli probiyotik etkiye sahip ürünlerin başında Kefir geliyor. Ev yoğurdu da aynı derece de önem arz ediyor. Ayrıca bu besinler antioksidan özelliğe de sahipler. Eğer bağırsaklardaki kötü bakterilerle savaşan bir orduya ihtiyacınız varsa, sofralardan kesinlikle kefir ve yoğurt eksik edilmemeli.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yeşil Çay Tüketmek

Yeşil Çay Tüketmek

Yeşil Çay’a alışamayan insanlar olabilir. Ancak yeşil çay yapısında kateşin adında bir madde vardır. Bu madde sayesinde Yeşil Çay, tüm besinler arasında en iyi antioksidan etkiyi gösteren üründür. Bununla birlikte de bağışıklık sistemi güçlenir. Kan şekerini düzenleme görevi de bulunan Yeşil Çay, idrar söktürücü özelliği nedeniyle böbrek hastalarının tüketmesi doktor eşliğinde ve tavsiyesinde olmalıdır. Bağışıklık sistemi için devamlı besin desteği alınmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler yiyerek faydalı bir beslenme düzeni oluşturun.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Balık Tüketmek

Balık Tüketmek

Vücudun direnç göstermesinde etkili olan yağlardan biride Omega 3’ dür. Vücuda Omega 3 temin etmek için en ideal besin balıktır. Yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının en büyük destekçisi Omega 3 yağıdır. Bu sebeple en az hafta da 1 olmak üzere 2 kez balık yemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yetecektir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Şeker Tüketimine Dikkat

Şeker Tüketimi

Son yıllarda neredeyse tüm uzmanların ortak görüşü şekerin zehir olduğudur. Şeker tüketimi tabi ki vücudun ihtiyacı doğrultusunda olacaktır. Ancak burada tüketilecekse bile, işlenmemiş şeker olması çok önemlidir. Çünkü işlenmiş şeker, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin yapısını bozarak, sistemin çökmesine sebep veriyor. Her ne kadar vücut bunu istese de bir müddet sonra, bunu alıştırabilirseniz hiç aramazsınız.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Şeker Hastalığını Tanıyalım

Şeker Hastalığı

Diyabet önlem alınmadığı takdirde bütün organlara zarar verebilecek bir hastalık türüdür. Çünkü damarları etkiler.Damarlar ise vücuttaki her yere kan taşır.Kanda çıkacak bir sorun bütün vücudu etkiler. Dolayısıyla diyabet vücuttaki her organa zarar verebilecek bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi konusunda  doktorlar sadece %25 tıpın yarar sağlayabileceğini,geriye kalan %75 oranındaki yararın hastanın kendisinde bulunduğunu belirtiliyorlar.

Şeker  Hastalığı Oranları

Şeker  Hastalığı Oranları

Ülkemizde 11 milyon civarında diyabet hastası var ve Avrupa’da en çok artışın olduğu ülke. Dünya genelinde ise 2000 yılının verilerine göre 171 miyon,2030 yılında 380 miyon ve sadece 5 yıl sonra (2035 yılında)592 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Peki böyle hızla artan bir hastalığın nedenleri nedir? Neden bu kadar hızlı yayılıyor olabilir?

Diyabet Nedeni ve Mücadelesi

Diyabet Nedeni ve Mücadelesi

Hareketsiz yaşam:

Hareketsiz yaşam:

Başka nedenleri bulunsada artan teknolojik gelişmeler insan gücünü oldukça azaltmış bir durumdadır. Teknolojinin artan fonksiyonel iş görme becerisi insana hareketsiz yaşama alternatifi sunuyor. İnsana zaman ve enerji kazancı sunan teknolojik gelişmeler beraberinde olumsuz yönlerini de getiriyor.

Hazır gıdalar:

Hazır gıdalar

Günümüzde rafine şeker, bir çok gıdanın içinde bulunmaktadır. Bu da karaciğerimizi aşırı çalıştırıp,yağlanmasına neden olmaktadır. Uzmanlar  rafine edilmiş beyaz şekere,vücudun ihtiyacı olmadığına ve bu besin ögesinin posa da bırakmayıp sadece boş kalori olduğunu söylüyorlar.

Bunun yerine kaliteli karbonhidrat diye adlandırılan tahıllar ve baklagillerden aldığımız şeker,sadece glukoza dönüşerek vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılıyor. Hem bu yolla vücudumuz diğer besin öğelerinden de faydalanmış oluyor.

 

Tedavi yöntemleri

Tedavi yöntemleri

Günlük yapılacak 30 dakikalık yürüyüş diyabet riskini ortlama %30 oranında düşürmektedir. Dikkat dağılmadan,artan tempoda yürüyüş yapmanın daha da faydalı olduğu belirtiliyor.Doktorlara danışarak yapılacak bir program daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.

Şeker yerine kullanılacak uygun miktarda bal,hurma vb. doğal tatlandırıcılar da şekeri kullanmamaya yardımcı olacaktır.

Sırasıyla izlenmesi gereken aşamalar:

1-Bu konudaki uzmanlara danışılır.

2-Uygun beslenme ve spor programı doktor kontrolünde belirlenir.

3-Uygun besin miktarı doktor kontrolünde belirlenir.(Günde 3 hurma, 5 çay kaşığı bal vb.)

4-Sabırlı bir şekilde program uygulanır.

Bu hastalığa yakalanma riskini göz önünde bulundurarak sağlıklıyken bile uygun beslenme ve spor programı uygulanır.Hasta bireyler de kendilerine uygun programa devam eder. Bir problem olması durumunda doktora başvurulur.

 

 

 

Yoruma kapalı.