5 Soruda Banyo Bataryası Temizliği Nasıl Yapılır?

Banyo Bataryası Nasıl Temizlenir?

Banyo bataryası temizliği, hemen her evde sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Evlerde en sık kullandığımız alanlardan biri banyolardır. Banyolar sürekli nemli ve ıslak ortamlar olduğu için bataryaların içerisinde ve üzerinde zamanla kireçlenme ve paslanma görünür. Bu durum görsel açıdan sizi rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda bataryanızın ömrünü de kısaltır.

Her gün defalarca kez açıp kapattığımız musluklardan akan su, içerisinde kireç barındırmaktadır. Özellikle bazı şehirlerde sudaki kireç oranı da oldukça yüksektir. Bu, zamanla bataryaların kireçlenmesine ve tıkanmasına sebep olur.  Bu sebeple belirli aralıklarla banyo bataryası temizliği yapmak, tıkanmalar olmadan duruma müdahale etmek açısından önemlidir.  Lavabo tıkanıklığı nasıl açılır?

1 – Banyo Bataryası Kireç Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

banyo-bataryasi-temizligi
Banyo Bataryası Temizliği

Ev temizliğinde en çok araştırılan konulardan bir tanesi de banyo bataryası temizliği. Şebeke sularının içerisindeki kirecin bataryalarda birikmesiyle kireçlenmeler meydana gelir. Uzun bir süre müdahale edilmediği takdirde tıkanmalara sebep olur. Bu kireçlerden kurtulmak sanıldığı gibi imkânsız değildir.

Peki, musluklar nasıl temizlenir? Musluk temizliği için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Banyo musluğu temizliği için gerekli malzemeler nelerdir?

A – Doğal Yöntemler Kullanarak Batarya İçi Kireç Temizliği Mümkün mü?

Banyo bataryası temizliği denilince akla hemen çamaşır suları, tuzruhu, ağır kimyasal içerikli deterjanlar gelse de; bu yöntemler hem bataryalarınız için hem de sizin için sakıncalı olabilir. Çamaşır suyu, tuz ruhu gibi ağır kimyasallar bataryalarınıza zarar verebileceği gibi; bu kimyasallarla temas halinde cildiniz zarar görebilir. Kimyasalı uyguladığınız ortamda bulunarak havayı solumanız da oldukça tehlikelidir.

Banyo bataryası temizliği için her ne kadar kimyasal içerikli ürünler mevcut olsa da, evinizde bulunan malzemelerle de batarya temizliği yapmanız mümkündür. Üstelik bu malzemeler doğal olduğu için, temizlik esnasında sağlığınızı riske atmış olmazsınız.

Doğal Çözüm Yolları İle Banyo Bataryası Temizliği Nasıl Yapılır?

Banyolar, tüm evlerde ortak kullanım alanı olarak en çok kirlenen yerlerdir. Bu nedenle temizliğe de en çok ihtiyaç duyulan alanlardır. Hijyenin sağlanması ve kireçlenme, paslanma gibi durumların yaşanmaması için banyo bataryası temizliği ihmal edilmemelidir.  Birçoğu için kâbus olan banyo bataryası temizliği aslında evlerde bulunan doğal malzemeler ile oldukça kolaydır.

  • Limon: Hemen her evde bulunan limon içeriğindeki asidik yapısı ile kireç temizliğinde oldukça etkilidir. Bu özelliği sayesinde limon, banyo bataryası temizliği içinde de tercih edilir. Kullanmış olduğunuz bir limonun içiyle kireçlenmiş olan musluğunuzu ovalayarak temizleyebilirsiniz. Bunu yaparken hem ekonomik hem de sağlıklı bir yol izlemiş olursunuz.
  • Beyaz Sirke: Beyaz sirke özellikle temizlik açısından en çok tercih edilen ürünlerden birisidir. Gerek yer silerken gerekse metal bir eşya parlatırken sıklıkla beyaz sirkeye başvurulur. Tıpkı limon gibi sirkenin de asidik yapısı, kireç çözmede oldukça etkili bir yöntem olmasını sağlıyor. Banyo bataryası temizliği için; sirkeyi bir bezin üzerinde dökerek veya sirkeli suyla bataryalarınızı ovalayabilirsiniz.
  • Karbonat: Karbonat, banyo bataryası temizliği için en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi. Bir fırçanın üzerine dökeceğiniz bir miktar karbonat ile bataryalarınızı ovalayabilirsiniz. Karbonatı sirkeyle karıştırıp etkisini artırmanız da mümkün.

B- Banyo Bataryası Tıkanıklığı Nasıl Açılır? Banyo Bataryası Temizliği

banyo-bataryasi-temizligi

Sirke kullanmak, banyo bataryası temizliği için en çok önerilen doğal yöntemlerden birisi. Asidik yapısı sayesinde sirke, kirecin parçalanarak çözülmesine yardımcı olur. Yalnızca musluk yüzeyindeki değil, musluk içerisindeki kireci de çözme noktasında oldukça etkilidir. Bunun için tek ihtiyacınız olan bir adet balon ve biraz sirke.

Musluk İçindeki Kireç Nasıl Temizlenir?

Musluğun içerisinde biriken kireci temizlemek için, içerisine sirke doldurduğunuz balonu musluğun ağzına geçirin. Gece boyunca beklettiğiniz balonu sabah musluğun ağzından çıkarın. Musluğun içerinden yumuşamış haldeki kireci fırça yardımı ile temizleyin. Musluğu açarak kireç kalıntılarının akmasını sağlayın.

2 – Paslanan Musluk Nasıl Temizlenir?

Metalin nemle teması sonucu ortaya çıkan pas, kirli bir görünüm olarak kendini gösterir. Uzun süre müdahale edilmediği takdirde metalin kullanılamaz hale gelmesine sebep olur. Banyolarda kullanılan malzemelerin başında metalin geldiği göz önünde bulundurulunca, batarya temizliği konusunda sıkça karşılaşılan problemden birisi de pas.

Pas sorununu çözmek için özel olarak formüle edilmiş spreyler vardır. Bu spreyleri gerek marketlerde gerekse yapı marketlerde bulmak mümkündür. Bu spreyleri edinerek pas sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Ancak evdeki malzemeleri kullanmak, doğal yollarla çözüm bulmak istiyorsanız çözüm gayet basit. Yalnızca birkaç doğal yolu kullanarak pas sorununu çözebilirsiniz.

Evdeki Malzemeleri Kullanarak, Oksitlenmiş Batarya Nasıl Temizlenir?

Nem ve oksijen ile temas eden demirin ağır bir şekilde yanması durumuna oksitlenme denir. Mutfakta ve banyolarda en çok kullanılan eşyalar metalden oluşmaktadır. Yemek pişirilen tencerelerden tavalara; yemek yenilen çatal, bıçak, kaşığa metal her alanda yer alıyor. Haliyle metal eşyalarda rastlanabilen paslanma sorunuyla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz.

Pas lekeleri her ne kadar zor bir leke gibi görünse de onlardan kurtulmak sandığınız kadar zor değil. Oksitlenmiş banyo bataryası temizliği için limon ve sirke ikilisinden faydalanabilirsiniz. Sirke ve limonu karıştırarak temiz bir bez yardımıyla banyo bataryasını ovalayın. Ardından bol su ile yıkayın. Pas lekelerinden eser kalmadığını göreceksiniz.

3 – Kamera Kullanarak Banyo Bataryası Filtre Temizleme Yapan Yerler Nereler?

banyo-bataryasi-temizligi

Gerek kimyasal deterjanlar kullanarak gerekse doğal yöntemlerle kireçlenme ve paslanmaya çözüm bulabilirsiniz. Yalnız bu yöntemler ilerlemiş tıkanıklıklarda işe yaramayabilir. Elinizden gelen her yöntemi deneyip çözüm bulamadıysanız; bir uzmandan yardım almanın vakti gelmiş demektir.

Artık kırıp dökmeden kameralı robot teknolojisi ile tıkalı batarya ve boruları açmak mümkün. Amaç son çıkan kameralı teknolojiyi kullanarak, lavabolarınıza herhangi bir hasar vermeden tıkalı bölümleri açmak. Protesisat, Rota Tesisat, Global Tesisat, Tufan Tesisat gibi firmalar ihtiyaç duyduğunuz takdirde sizlere bu hizmeti sağlıyor.

4 – Batarya Parlatma Cilası Nerede Satılır?

Evlerinizde bulunan malzemelerle batarya banyo bataryası temizliği yapmak kadar parlatma işlemi yapmak da mümkün. Sirke ve limon kullanarak bataryalarınızın hem temizliğini yapmış hem de parlatmış olacaksınız. Evde kolaylıkla uygulanabilen bu yöntemleri alanı geniş ortamlarda kullanmak sizi zorlayabilir. Ayrıca büyük oteller, restoranlar ve firmalarda durum aynıdır.  Böyle durumlarda batarya parlatma cilası işinizi görecektir.

Nalburlarda veya Koçtaş, Tekzen, Evidea gibi yapımarketlerde batarya parlatma cilası bulabilirsiniz. Yakınlarınızda bu tarz mağazalar yoksa mağazaların web sitelerinden de bu ürünlere ulaşmanız mümkün. Trendyol, hepsiburada, gittigidiyor gibi alışveriş sitelerinden de kolaylıkla sipariş verebilirsiniz.

5 – Banyo Bataryası Temizliği ve Bakımı İçin Alınabilecek Önlemler Neler?

banyo-bataryasi-temizligi

Tüm gün aktif olarak kullanılan banyolarda temizliğe dikkat etmek hijyen açısından önemlidir. Ayrıca belirli aralıklarla klozet temizliği ve banyo bataryası temizliği yapmak, bataryalarınızın kireç tutmasını ve paslanmasını engelleyecektir. Bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.  İşte banyo bataryası temizliği konusunda dikkat etmeniz gereken o hususlar:

  • Bir bezi alkol veya gazla ıslatın. Islattığınız bez ile armatürün yüzeyini silin ve kurulayın. 6 ayda bir bu işlemi uygulayın. Bu hem armatürlerinizin temiz kalmasını sağlayacak hem de ömrünün kısalmasının önüne geçecektir.
  • Batarya temizliğinde kullandığınız bezlerin bataryalarınızı çizmeyecek yapıda olduğundan emin olun. Bataryalarınızı çizebilecek süngerler veya telleri kullanmaktan kaçının.
  • Banyo bataryası temizliği temizleyiciyi doğrudan bataryaya değil, beze sıkarak kullanın.
  • Yalnızca Banyo bataryası temizliği için değil, evin her noktasındaki temizlik için doğal yöntemleri kullanmayı deneyin. Güçlü kimyasal içeren maddeler kullanmaktan kaçının. Bu bataryalarınıza zarar vermekle kalmaz, sizin sağlığınıza da zarar verir.
  • Limon, banyo bataryası temizliği için en çok tercih edilen yöntemlerden. Limon içerikli asit oranı düşük temizlik malzemeleri tercih edin.

 

Yoruma kapalı.