Depresyon Belirtileri Nelerdir ? Depresyonda Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Depresyon her kişinin hayatının belirli dönemlerinde karşılaşabileceği psikolojik bir rahatsızlık olduğundan dolayı, depresyon belirtileri konusunun bilinmesi oldukça elzemdir.
Depresyonun çeşitli nedenleri olabileceği gibi hiçbir neden olmaksızın da ortaya çıkabilmektedir. Hayattan zevk almanızı engelleyen, sizi üzüntülü bir ruh haline sokan depresyondan kurtulmanın çeşitli yolları vardır. Eğer depresyon yaşayan bir kişi depresyondan bir şekilde kurtulamazsa bunun sonuçları ağır olabilir.
Depresyondan kurtulamayan kişi kronik psikolojik rahatsızlıklara sürüklenebilir. Depresyonun belirtileri üzücü bir olayın veya yas tutmanın belirtileri ile aynı değildir. Depresyonda genel bir üzüntü durumu vardır. Depresyondaki mutsuzluk ve üzüntü bir olay üzerine gerçekleşmez. Depresyonunun derecesine ve ağırlığına bağlı depresyon yaşayan kişi, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olabilir.
Depresyon ilerlerse kişi intihar etme eğiliminde bulunabilir. Bu nedenle depresyon belirtileri ortaya çıktığı zaman, ivedilikle tedavi edilmesi gereken tıbbi bir hastalıktır. Ayrıca depresyon belirtileri en az 1-2 hafta devam eder. 1-2 hafta boyunca sizde depresyon belirtileri yaşarsanız derhal bir uzmandan yardım alın.
Bu Yazımızda Neler Var
Depresyon Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Yaşanılan çeşitli yaşantılar sonucu kimi insanları kısa veya uzun süreli depresyona girebiliyor. Elbette insan, duyguları olan bir varlık olduğu için bu durum gayet normaldir. Tabi bununla beraber bu depresyon durumunun, sağlık açısından risk yaratmadığı sürece normal olarak nitelendirildiğini söylemeden geçemeyiz.
Depresyonun sağlık açısından risk yarattığı durumlardan bir tanesi de beslenme alanındadır. Bu dönemlerde kimi insanlar çok aşırı bir yeme durumu içerisine girerken, kimi insanlar ise bunun tam tersi adeta yeme ve içmeden kesilmektedir. Bilinmelidir ki her iki durumda insan sağlığı için olumsuz neticeler doğurabilecek durumlardır.
Dolayısıyla depresyon belirtileriniz var ve az yeme ya da çok yeme gibi durumlar yaşıyorsanız, bir uzmana gözüküp, kendinize uygun bir beslenme programı hazırlamalısınız. Eğer böyle bir imanınız yok ise, vücudunuzun işleyişinin doğru bir şekilde olması için yeteri miktarda beslenme yoluna gitmelisiniz.
Depresyon Belirtileri Nelerdir ?
Erken fark edilmediğinde, ileride oldukça önemli sıkıntıların oluşmasına neden olacak depresyonun belirtilerinin neler olduğu bilinmesi, ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle depresyon belirtileri konusunda en yaygın görülen belirtileri sizin için bir araya getirdik.
Bu belirtiler maddeler halinde şu şekildedir;
- Sürekli olarak üzgün ve mutsuz bir ruh halinde olmak.
- Odaklanma sorunları yaşamak.
- Kararlar verirken zorluklar yaşamak.
- Kendini değersiz ve yalnız hissetmek.
- Bitmeyen ve nedeni olmayan yorgunluk.
- Çok fazla veya çok az uyumak.
- Çok iştahlı veya çok iştahsız olmak.
- Normal hayatta zevk alınan uğraşlardan, işlerden artık zevk alamamak.
- Günlük hareketlerde ve düşüncelerde yavaşlık.
- İntihar etme isteği.
- Kişinin kendisinden nefret etme duygusu ve kendisini suçlu hissetmesi.
- Duygu durumlarında ani değişiklikler. (Ağlama krizleri veya gülme krizleri.)
- Geleceğe dair ümitsizlik duygusu yaşamak.
Depresyon İçin Risk Faktörleri Nelerdir ?
Depresyonu etkileyen birden fazla kümülatif etken olabilir. Fakat bazı durumlarda depresyonun hiçbir neden olmadan da ortaya çıktığı görülmüştür. Depresyon aslında beyinin belirli alanlarında ortaya çıkan çeşitli kimyasal bozulmalardır.
- Sevilen bir kişinin ölümü veya sevilen bir kişi ile yaşanan ayrılık.
- Erken yaşlarda anne- baba kaybı.
- Erken yaşlarda anne ile baba arasında ayrılık yaşanması.
- Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı.
- Ekonomik sıkıntılar yaşamak.
- İş hayatının çok yoğun ve stresli olması.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir ?
Depresyon aslında çok genel bir addır. Depresyonun görülen belirtilere, yaşanan travmalara bağlı çeşitleri ve alt dalları vardır. Burada en çok ön plana çıkan üç depresyon çeşidini ele aldık.
1 – Majör Depresyon Nedir – Depresyon Belirtileri Nelerdir ?
Depresyon çeşitleri arasında en riskli ve en ağır depresyon çeşidi majör depresif bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Majör depresyonun kendi başına geçmesi mümkün değildir. Majör depresyonda, depresyon belirtilerinin çoğu ağır bir şekilde görülür. Majör depresyonun etkileri uzun yıllar sürebilir. Bu yüzden majör depresyon belirtileri gösterdiğiniz zaman bir uzmandan yardım almalısınız.
2 – Süregelen Depresif Bozukluk (Distimi) Nedir ?
Distimi, yani süregelen depresif bozukluk, depresyon belirtilerinin hafif bir şekilde uzun zamanlar sürmesine denir. Depresyonun Distimi olarak adlandırılması için en az 2 yıl devam etmesi gerekmektedir. Distimide depresyon belirtileri çok yoğun ve ağır gerçekleşmez. Genellikle bahsedilen depresyon belirtileri hafif bir şekilde seyretmektedir. Ayrıca Distimide kısa süreli iyilik zamanları olabilir. Kişi 2 gün, 2 hafta aralığında depresyon belirtileri görmeyebilir.
3 – Doğum Sonrası Depresyonu (Postpartum) Nedir ?
Doğum sonrası depresyonu halk arasında lohusa depresyonu olarak bilinen ve doğumdan sonraki ilk 3 ayda görülen bir depresyon çeşididir. Doğum sonrası görülen depresyonun başlıca nedenleri hamilelik döneminde aşırı yükselen östrojen ve progesteron hormonlarının doğum sonrası ani bir şekilde düşmesidir. Bu durum tüp bebek doğumu yapan kadınlar içinde geçerlidir.
Doğum sonrası belirtileri arasında doğum yapan kişinin uyku bozuklukları yaşaması, kendini değersiz görmesi, aşırı bakımsızlık, yeme bozuklukları ve Çocuk için aşırı endişeli bir ruh hali gözükebilir. Doğum sonrası depresyonu da tedavi edilmezse çeşitli sıkıntılar meydana getirebilir. Bu yüzden bu belirtileri gösteriyorsanız bir uzmandan yardım almanız tavsiye edilir.
Aklınızda konu ile ilgili sorular var ve bunlara cevap arıyorsanız hamilelik depresyonu nasıl geçer, başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir ?
Depresyon ile ilgili son yıllarda yapılan araştırmalara göre, depresyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğu kanıtlanmıştır. Fakat depresyonun kendiliğinden geçmesi oldukça zordur. Bu nedenle depresyon tedavisinde en etkili yöntem bir uzmana danışmaktır. Uzman kişi/psikiyatri sizin depresyonunuzun çeşidini ve ağırlık derecesini belirleyecektir. Sizin depresyonunuzun durumuna göre sizi ilaç tedavisi, psikoterapi gibi yöntemlerle tedavi edecektir.
Depresyondan Uzak Durmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Depresyon her ne kadar hemen her insanda görülecek bir durum olsa da, depresyon durumunu yaşamamak için yapılması gereken bazı şeyler de bulunmaktadır. Bunlar yapıldığı takdirde depresyon belirtileri yaşamanız nerdeyse minimum seviyeye inecektir. Depresyondan kurtulmanın yolları için yapılması gerekenler başlıklar halinde kısaca şöyledir;
1 – Stresten Uzak Durun
Stresin insan hayatına oldukça olumsuz etkileri vardır. Stresin en olumsuz yanlarından biri de depresyonu tetiklemesidir. Kendinizi stresten uzak tutmak istiyorsanız günlük hayatın yoğunluğundan kendi hobilerinize, sevdiğiniz işlere zaman ayırın. Stresten uzak durmak için hayatınızda size negatif ve olumsuz gelen etkenlerden kurtulun.
2 – Spor Yapın
Spor yapmanın hayatınıza oldukça olumlu etkileri vardır. Sağlıklı bir yaşam, güzel bir vücut, sağlıklı beslenme gibi olumlu yanlarının yanı sıra spor yapmak önemli düzeyde stresinizi azaltır ve sizi mutlu eder. Yapılan araştırmalara göre spor yapmak insan beynindeki mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlıyor. Ayrıca spor yapmak kişinin uykusunu düzenliyor ve fazla enerjisini atmasını sağlıyor. İşte bu olumlu etkileri sayesinde spor yapmak sizi depresyondan uzak tutacaktır.
3 – Düzenli Uyku Uyuyun
Uyku, insanların yaşam standartlarını doğrudan etkileyen etkenlerden biridir. Depresyonun en önemli nedenlerinden kurtulmak için yapılması gereken şeylerden biri de düzenli bir şekilde uyku uyumaktır. Düzensiz uyku kişiyi agresif, dikkatsiz, stresli ve başarısız yapabilir. Bu yüzden güzel bir uyku düzenine sahip olmak hem depresyona yakalanmamak hem de sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.
4 – Kendinize Değer Verin
Günlük hayatımızın yoğunluğundan, maddi sıkıntılardan, ailevi problemlerden bazı zamanlar kendimizi unuttuğumuz olur. İşte bu gibi zamanlar depresyona yakalanmak için daha fazla yatkın olduğumuz zamanlardandır. Bu yüzden ne kadar yoğun olursanız olun kendinize önem vermeyi, sevdiğiniz şeyleri yapmayı, kendinize zaman ayırmayı, hobilerinizle uğraşmayı asla ihmal etmeyin.
Aksi takdirde depresyona kendinizle ilgilenmemeniz depresyona neden olabilir. Depresyonun en önemli belirtilerinden biri de zaten kişinin kendisini değersiz ve suçlu hissetmesidir. Kendinize yeteri kadar değer verirseniz, depresyondan uzak durursunuz.
Yoruma kapalı.