Fungusit İlaç Ne İşe Yarar?

Fungusit ilaç mantarı önlemeye yönelik kullanılan bir ilaç türüdür. Bitkiler üzerinde olan mantar sporlarını ve enfeksiyonları öldürmek ve büyümesini engellemek için uygulanmaktadır. Latince bir isme sahiptir. Mantar öldüren anlamını taşımaktadır. Doğal ve sentetik formdadır. Genel olarak mahsullerde ve süs bitkilerinde oluşan parazit mantarları kontrol etmek için kullanılır.

Aslında fungusit ilaç günümüzde bilinmekle kalmayıp pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Özellikle tarım alanıyla ilgilenen, toprak ve bitkiyle iç içe olan kişiler bitkilerde oluşan olumsuz değişimleri fark etmektedir. Bu gibi durumlar bitkinin büyümesini engellemekle kalmayıp, ilgilenilmediği takdirde mantarın dağıldığı görülmektedir.

Fungusit İlaç Nedir? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Bitkiler üzerinde oluşan mantarlar mahsulün verimini ciddi şekilde etkilemekte ve azaltmaktadır. Bu kaybı engellemek için tarım ürünleri üzerinde bir takım tedbirler alınmalıdır. Bunlardan en önemlisi mantarlara doğrudan müdahale etmektir. Bu işi fungusit ilaç ile yapmak mümkündür. Sadece tarım ürünleri değil hayvanlarda mantara bağlı enfeksiyon görüldüğünde de tedavi amaçlı kullanılır.

fungusit-ilac
Fungusit İlaç

Doğru miktar ve doğru şekilde verilen fungusit genel olarak şu faydaları sağlamaktadır;

  • Mantarın neden olabileceği verim kaybını engeller
  • Kaliteli bir hasat için gerekli bir ilaçtır.
  • Mantarlar hastalığa neden olabilmektedir. Bu nedenle Enfeksiyon üzerinde etkilidir.
  • İlaç endüstrisinde de faydalanılan bir ilaç türüdür.
  • Mantar tamamen yayılmadan koruma sağlamaktadır.
  • Oluşabilecek salgınları engellemektedir.

1 – Fungusitler Nasıl Sınıflandırılır?

Ankara Üniversitesi fungisitleri üç kategoride incelemiştir. Bunlar; koruyucu, sistemik ve yarı koruyucu fungusitlerdir. Koruyucu Fungusit ilaç türü mantar oluşmadan uygulanmaktadır. Bu teknik bitkiye önceden korumayı sağlamaktadır. Yapılan işlemin amacı üründe oluşabilecek herhangi bir salgının önüne geçmektir. Ekinlerin üzerine püskürtme işlemiyle ilaç verilmekte ve mantarların çoğalması engellenmektedir.

Koruyucu fungusitlere örnek olarak bordo bulamacı gibi bakırlı, organik, inorganik, kükürtlü ve azotlu bileşikler sayılabilir. Korucuyu amaçlı verilen fungusit ilaç enfeksiyon öncesi uygulanmalı, gerekli görüldüğünde tekrarlanmalıdır. Sistemik fungusit ekinler tarafından taşınmaktadır. Çoğunun kimyasal yapıları farklıdır. Bu tür fungusitler; lokal, translaminar, ksilem hareketli, iki yönlü olarak hareket yeteneğine göre dörde ayrılmaktadır.

fungusit-ilac

Yarı sistemik fungusitler mezo sistemik olarak da tanınmaktadır. Önceden yerleşmiş etmeni bile öldürecek derecede güçlü bir fungusit ilaç türüdür. Tamamen tedavi edici özelliğe sahiptir. Külleme, yaprak lekeleri, halkalı leke, bakteriyel yanıklıklar, köşeli yaprak lekesi gibi birçok sorunlarda kullanılmaktadır.

2 – Fungusit İlaç Seçerken Öncelik Ne Olmalıdır?

Bitkiden veya mahsulden verim almak için fungusit ilaç uygulaması yapmak önemlidir. İdeal bir fungusitte düşük fitotoksisiteye ve uzun raf ömrüne sahip olmalıdır. Canlılar için daha az toksik içermelidir. Geniş bir yelpaze içerisinde uygulanmalıdır. Diğer zirai ilaçlarla uyumlu ve kolay taşınabilir olmalıdır.

3 – Fungisit Mantar İlacı Nasıl Kullanılır?

Toz ve sıvı şekilde bulunan fungusit ilaç türleri genellikle sıvılaştırılarak kullanılmaktadır. Bir püskürtücü vasıtasıyla işlemler yapılmaktadır. İlaçlama yapma yöntemi hastalığın şiddetine, ekinin cinsine, iklim koşullarına, toprağa uygun olacak şekilde yapılmaktadır. Uygulanma şekilleri şöyledir;

  • Dikim veya ekim sırasında ilaç sonradan verilebilmektedir. İstenirse püskürtme sulama yoluyla da vermek mümkündür.
  • Büyümekte olan ekinlere veya toprak yüzeyine uygulanabilir.
  • Gövde içine gövde enjeksiyonu yöntemiyle uygulanabilir.
  • Hasat sonrasında daldırma veya sprey olarak uygulanabilir.

fungusit-ilac

İlaç verme işlemi rüzgarsız, serin ve yağışsız havalarda ekinleri kaplayacak şekilde yapılmalıdır. Yapılacak alana ve duruma göre kullanılacak ilaç dozu ve tekniği değişmektedir. Ekine ve araziye göre ilacı uygulamak üzere; el, mekanik, motorlu ve bahçe pülverizatörü tercih edilmektedir.

Satışı Yapılan Fungusit İlaç İsimleri ve Fungusit İlaç Fiyatları Nelerdir?

Tarım alanında kullanılan ilaçlar içeriği dikkate alınarak uygulanmaktadır. Özellikle ilaç içerisinde metalik bakıra eşdeğer bakır sülfat bulunan fulgusit ilaç türleri özellikleri ve kullanım seçenekleriyle tercih edilmektedir. Bitki besleme, bitki koruma amacıyla kullanılan birçok fungusit bulunmaktadır.

Süs bitkilerinde, tarım mahsüllerinde kullanılan fungusit türleri fiyat ve performans açısından farklılık göstermektedir. Salon bitkileri için kullanılmak üzere mantar, pas ve küf önleyici ilaçları cüzi rakamlarda bulmanız mümkündür. İlaç içeriği ve etkinliği göz önüne alınarak 45-240 TL aralığında değişen fiyatlar görülmektedir. Bu fiyatlar internet üzerinden ortalama düşünülerek belirtilmiştir, değişiklik olabilir.

En İyi Fungusit İlacı Seçenekleri Nelerdir? Organik Fungusit İlaçlar Listesi!

Külleme ve pas hastalığı gibi pek çok bitki rahatsızlıklarında etkili fungusit ilaç türleri bulunmaktadır. Kullanılacak meyve ağaç çeşidine göre de uygulanan ilaçlar bulunmaktadır. Kara leke, mildiyö, yaprak delen, çiçek monilyası, kahverengi leke hastalığı, halkalı leke gibi durumlarda oldukça etkilidir. Tarım Bakanlığı onaylı olarak satış gerçekleştiren ürünler şunlardır;

fungusit-ilac

 

  • Hektaş Fungusit
  • Albacore Fungusit
  • Above 35 DF ( %35 metalik bakıra eşdeğer bakır hidroksit)
  • Aconto Plus
  • Acbat MZ
  • Acclaim
  • Acrobat Plus
  • Acropol Plus CC
  • ACS Azoxris 250 SC
  • ACS Bakır Hidroksit
  • Actormen MZ

Fungusit Krem Şeklinde Satılıyor mu?

Fungusitler toz ve sıvı halde satılmaktadır. İşlem püskürtme gibi şekillerde yapıldığından toz fungusit ilaç su ile karıştırılarak uygulanmaktadır. İşlem sonrası sise benzer bir görüntü oluşmaktadır. İlacın seyreltme işlemi dikkatle yapılmalıdır. Kullanılacak ağaç veya mahsüle göre uygun doz ve uygun ürün seçilmelidir.

YouTube video

Yoruma kapalı.