Kedi Bakımı Zor mu? 6 Adımda Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi Bakımı Masrafları 2022 Ne Kadar?

Kedi bakımı evde zor mu? Kedi bakım için dikkat edilmesi gerekenler sandığınızdan çok daha fazla olabilir. Bu noktada daha önce tecrübeniz olup olmadığına göre kedi bakım değişiklik gösterecektir. Eğer evde kedi bakımı konusunda kararlıysanız mutlaka bilgi almanız gerekir. Aksi takdirde bakımları sırasında yaşanan aksaklıklar sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir.

Kedi bakım malzemeleri temin etmek ve buna bağlı olarak önemlerini kavramak, kedi sahiplenmeden önce yapılması gerekenler arasında yer alır. Ne kadar çok bilginiz artarsa buna bağlı olarak kedilerinize sunacağınız bakım da o denli artış gösterir. Bu durum başta kedi ömrünü uzatmakla birlikte sağlıklı kedi bakım imkânı da sunacaktır.

Herkesin kedi bakım konusunda davranışı farklı olacaktır. Ancak uzmanlar tarafından hazırlanmış kedi bakım kitapları ya da söyleyişilerde ortak bilgilere denk gelirsiniz. Bunlar aslında bakım sırasında dikkat edilmesi gereken temel unsurları yansıtır. Bununla birlikte kedinizin özel durumuna göre bakımı da değişiklik gösterebilir. Örneğin yavru kedi bakımı, engelli kedi bakım gibi özel davranışlar gerektirebilir.

İşte kedi bakımı hakkında her şey!

1- Kedi Bakımı Zor mu? Evde Kedi Bakımı Zorlukları Neler?

kedi-bakimi

İlk aşamada kedi bakım zor mu sorusuna yanıt vermek gerekir. Bu noktada durumu ciddiye almanız oldukça önemlidir. Genelde ilk defa kedi sahiplenecek olan kişiler tarafından bu durum oldukça basit karşılanır. Halbuki bir kedi bakmak bir insan bakmakla eş değer bir durumdur. Hele bir de yavru kedi sahiplenme yaptıysanız dikkat edecekleriniz daha çok artacaktır.

Hayvan bakımı bir bebek bakımı kadar ilgi istemektedir. Düzenli olarak bazı kuralları yerine getirmeniz ve gözlem halinde olmanız önemlidir. Örneğin kediniz yemek yemiyorsa buna bağlı olarak hareket etmelisiniz. İnatlaşma ya da uğraş gösterme konusunda yetersiz kalacaksanız sizin için kedi bakımları zor gelecektir.

Her zaman evde olmasanız da çoğunlukla evde olmanız gerekir. Zira kediler özellikle oyuncu bir kediyse ve yakınlığı kurduysanız sizden ayrılmak konusunda zorluk yaşar. Başta yavru kediler olmak üzere engelli ve hasta kedilerin psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenir. Tüm bu bahsedilen ve bakım konusunda bahsedileceklere bağlı kalarak sahiplenme konusuna karar vermelisiniz.

Kedi bakımı zorlukları neler? Aslında birçok zorluk sayılabilmekle birlikte gerçek bir hayvanseverin bu zorlukları görmezden gelmesi de mümkün. Bu noktada kendinizi sorgulayarak hareket etmek her zaman daha doğrudur. Zorluğu da kolaylığı da belirleyecek olan kedi değil sizler olacaksınız.

2- Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Daha önce kedi bakma deneyimi olmayan binlerce hatta milyonlarca kişi tarafından araştırılan ilk konu ‘kedi bakımı nasıl yapılır?’ şeklinde gerçekleşir. Kedi bakımları konusunda birbirinden farklı yorumlarda bulunmak ve bilgi vermek mümkündür. Çünkü burada kedinin yaşı, fiziksel ve psikolojik sağlığı, ilgi ve ihtiyaçları belirleyicidir.

A- Evde Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde yavru kedi bakarken dikkat edilmesi gerekenler arasında ilki yavru kedileriniz için çevre kontrolü sağlamaktır. Yavru kediler küçük boyutları sebebiyle çeşitli alanlara girebilir ve kaçabilir. Kaçış noktalarını kapatarak onu güvenli bir alanda tutmayı denemelisiniz.

Bununla birlikte yavru kediler daha dünyaya adapte olamadan sizinle buluştuysa güven kazanana kadar bir miktar zorluk çekebilir. Güvenini kazanma sürecinde birtakım zorluklar yaşamanız mümkün. Çünkü bu kediler kaçma ve korkudan bir yerlere saklanma eğiliminde olur. Üzerine gitmeyin ve temel ihtiyaçlarını karşılayın.

B- 2 Aylık Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? 2 Aylık Yavru Kedi Bakımı

2 aylık kedi bakımı sırasında ilk olarak kedinin dışarıdan genel sağlık durumuna bakmalısınız. Bu konu hakkında bilginiz yoksa ve daha ayrıntılı inceleme yaptırmak isterseniz veterinere başvurmalısınız. Veteriner tarafından kimlik çıkarılması ve genel muayene işlemi gerçekleştirilecektir.

Kediler genelde iki aylıktan itibaren mama ile beslenmeye başlamaktadır. Diş gelişimi bu aylarda daha güçlü ve aktif olduğundan yavaş yavaş katı gıdaya geçiş sağlamalısınız. Eğer mamayı red ediyorsa bu noktada kedi sütü temin ederek biberon ile içirmeye devam etmelisiniz. Son olarak yavru kediler asla yıkanmamalı ve sıcak tutulmalıdır.

kedi-bakimi

C- 3 Aylık Kedi Eğitimi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

İki aylık kedilere nazaran 3 aylık kedi eğitimi ve bakımları çok daha kolay olmaktadır. Kedi artık kendini bir miktarda olsa toparlamış ve göz önüne çıkmıştır. Bu kedilerde ilk dikkat edilmesi gereken nokta tuvalet eğitimidir. Tuvalet bakımları adına sürekli tuvaletlerini temizlemeye özen göstermelisiniz. Sabırla tuvalet eğitimini sürdürmelisiniz.

Kedilerin sindirim sistemi henüz gelişmediğinden 3 aylık kedi bakımı sırasında sindirimi zor; yumurta, sosis, sucuk gibi besinler asla verilmemelidir. Kedilere özel yaş mamalar da sık sık verilmemeli nadir bir şekilde verilmesi önerilir. Çünkü sindirim sorunu yaşamaları bu besinler sonrası muhtemeldir.

D- Annesiz Yavru Kedi Bakımı Mümkün mü? Annesinden Ayrılan Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

En zor durumlardan birisi annesiz yavru kedi bakımı olarak karşımıza çıkıyor. Yavru kedinin bulunduğu gün ya da ay oranı bakımda değişiklik yaratacaktır. Henüz aylık olmamış yavru kedilerde acilen anne sütünü karşılayacak bir kedi sütü temin edilmesi gerekir. Çevrenizde anne kedi bulabilir ya da veterinere sorabilirsiniz.

Çiğ, marketlerde satılan laktozlu sütler kedilere verilmemelidir. Biberon ile beslenme sağlanmalıdır. Bunun dışında anne kedi, yavru kedilerine ilk zamanlarda tuvalet eğitimi verir. Kediniz eğer çok küçükse tuvaletini yaparken zorlanabilir. Bu aşamada ıslak bir pamuk yardımıyla ona yardımcı olabilirsiniz.

E-Yeni Doğmuş Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni dünyaya gelmiş olan kedinin annesi eğer yaşıyorsa size düşen çok  bakım görevi yoktur. Annesi tarafından tuvaleti yaptırılacak, karnı doyurulacak ve temizlenecektir. Bu noktada sizin yapmanız gereken yavrudan ziyade anneye bakmak olmalıdır. Annen her ne kadar güçlü ve sağlıklı olursa yavruları da o denli sağlıklı olacaktır.

kedi-bakimi

F- Hamile Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamile kedi bakımı normal zamanda baktığınız kedilere nazaran çok daha farklı olacaktır. Çünkü bu kediler hamile olmaları itibari ile çok farklı kedi psikolojisine bürünebilirler. Normal şartlarda huysuz olan bir kediniz bile oldukça uysal ve ilgiye aç bir hale dönüşür. Kedilerinize rutin bakımlarınızın yanı sıra ekstra ilgi göstermeniz en temel noktadır.

Ufak bir not da hamile kedi beslenmesi için düşülmelidir. Hamile olmasından ötürü normal beslenmesine nazaran çok daha fazla yeme ihtiyacı doğacaktır. Mümkün mertebe mamasını ve suyunu ulaşabileceği noktalardan eksik etmeden bulundurmalısınız.

G- Ameliyat Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Ameliyat sonrası süreç insanlarda ne kadar zorsa hayvanlar için de bir o kadar zor olmaktadır. Kedinizin yaşadığı ameliyat durumuna göre durum farklılık gösterse de şüphesiz bu dönemler en çok ilgi gösterilmesi gereken zamanlardır. Ameliyat sonrası narkoz atlatana kadar yanından ayrılmamalısınız.

Narkoz etkisi çabuk geçmeyebilir bununla birlikte geçtikten sonra da acısını hissedecektir. Tuvalet ve mama yerini geçici olarak da olsa değiştirerek daha ulaşılabilir alanlara koyabilirsiniz. Rahat etmesini sağlamak adına kedi yatağı kullanmak da bir tercihtir. Evde bulunacağınız bir süreç olursa kediniz için de daha rahat olacaktır.

H- Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Yapılır? Kısırlaştırılmış Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırılmış kedi bakımı diğer durumlara göre biraz farklılık göstermektedir. Dişiler kısırlaştırıldıktan sonra en büyük değişim beslenmesi üzerine olacaktır. Beslenmeleri eskisi gibi olsa da kısırlaştırma sindirim ve boşaltım sistemlerine etki eder. Görece kısırlaştırma öncesine göre daha yavaş çalıştığından kilo almaya meyilli olurlar.

Obez olmasının önüne geçmek için kısırlaştırılmış kedi mamaları kullanmalısınız. Böylece hem kedinizi ve organlarını yormaz hem de obez tehlikesini ortadan kaldırmış olursunuz.

kedi-bakimi

I- Ayağı Kırık Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Ayağını kırmış kediniz için bakım konusunda büyük bir değişikliğe gitmenize gerek yoktur. Sadece kediniz farkında olmadan ayaklanmak isteyecek bu da acı çekmesine neden olacaktır. İhtiyacınız karşılamak amacıyla ayağa kalkacağından mama ve tuvaletini daha yakına getirebilirsiniz.

Arka patilerinde kırılma meydana geldiyse tuvalet kumunu eşeleme sırasında bacağını ekstra zorlayabilir. Bu dönemde bu duruma dikkat ederek işini kolaylaştırabilirsiniz. Bunun dışında hasta kedi pedleri kullanabilirsiniz.

İ- Felçli Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Felçli kedi bakım konusunda eğer tecrübeli değilseniz ilk etapta sahiplenmek konusunda tekrar tekrar düşünmeniz gerekiyor. Çünkü bu kedilerin zorluğu sandığınızdan çok daha fazla olabilir. Elbette kedi ve hayvan sevgisi, merhamet sahibi insanlar bu durumu görmezden gelerek bakmak isteyecektir.

İşte bahsedilen bu hayvan dostlarının dikkat etmesi gereken noktalara mevcuttur. Felçli kedinin durumuna bağlı olarak ekstra bilgi edinmelisiniz. Veteriner desteği olmadan bu işi yürütemezsiniz. Yürüyemeyen bir kediyse masrafı buna göre artabilir. Beslemesini bizzat elinizle bile yapmak zorunda kalabilirsiniz.

J- Kör Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Görmeyen kedilerin gözlerinin aksine hissetme ve diğer duyu organları çok daha iyi çalışır. Sesinize yönelerek sizi bulmakta zorlanmayabilir. Fakat bu kedilerin koku duyuları gelişmiş de olsa beslenme konusunda pratik alanları seçmelisiniz. Ulaşımının kolay olacağı alanlara mamasını bırakabilirsiniz.

Tuvalet konusunda da yine açık bir alanda bulunması önemlidir. Kediniz görmediği için kumları çok fazla dışarı atabilir ya da tuvaletini dış alana yapabilir. Bu durumlara alışmanız gerekecektir. Fakat yine de bakımlarını üstlendikten sonra size çok iyi bir dost olacaktır.

kedi-bakimi
Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

K- Doğum Yapan Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğum yapmış kedi bakım aşamaları çoğunlukla anne kedi ve yavru kedilere yönelik gerçekleşecektir. Eğer kedinizin kızgınlığı yoksa ve kişiliği genel olarak uysalsa yavru kedilere yaklaşmanızda sorun yaratmayacaktır. Yine de ilk dönemlerde yavrulara yaklaşma konusunda temkinli olmalısınız.

Uyuyacakları yatakları için özel hazırlık yapmalısınız. Anne ve yavru kedilerin rahat sığabileceği yavruları sıcak tutan, yumuşak bir alan olmalıdır. Bununla birlikte anne kedinin beslenmesini aksatmamalı hatta takip etmelisiniz. Yavruları besleme ve bakımı sırasında çok yorulacağından ilgiye ihtiyacı oluşacaktır.

L- Hasta Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedinizin hastalığına bağlı olarak bakımı değişiklik gösterecektir. Öncelikle bir veterinere götürmeli ve durumun tespitini sağlamalısınız. Bunun dışında eğer basit bir hastalık ise toparlanması adına vitamin değerleri yüksek bir besleme programı oluşturabilirsiniz. Veteriner kontrolünde ekstra vitamin takviyesi de yapabilirsiniz.

3- Genel Kedi Bakımı Nasıl Olur?

Uzun ya da kısa vadede yetişkin ve yavru kediniz için belirli bakımları sürekli olarak yapmanız gerekir. Bu bakımlar kedi ırkları için rutin bakım olarak adlandırılır. Kedinize özel hale getirilebildiği gibi kedi sahiplenen herkes tarafından uygulanmalıdır. Sizler tarafından da uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

kedi-bakimi

A- Kedi Diş Bakımı

İlk aşamada dikkat etmeniz gereken durumlardan birisi kedi diş bakımı olacaktır. Kedi sahipleri tarafından pek çok zaman içinde kedilerin en çok aksatılan durumlarından birisi dişleri olmaktadır. Halbuki bakılmayan dişler ileride ciddi problemlere sebebiyet verebilir.

Kedinizin dişlerini haftada en az 2-3 defa fırçalamanız gerekir. Bunun için başta kedinizin direneceğini ve hatta diş fırçasını yeme gibi çabalarına şahit olabilirsiniz. Durumu oyun haline getirmekle birlikte ödül mamasından yararlanarak alışkanlık haline getirmesini sağlayabilirsiniz.

B- Kedi Tüy Bakımı

Kedi tüy bakımı özellikle uzun tüylü yavru kedinizin sağlığı için gereklidir. Uzun tüye sahip kediler kendilerini yalarken farkında olmadan birçok tüy yutmaktadır. Yutulan tüyler ise ilerleyen zamanlarda topaklanmaya sebep olmaktadır. Durumun önüne geçebilmek adına haftada 1 kedileriniz tüyünü taramalısınız.

Eğer tüy uzunlukları çok fazlaysa bu durumu haftada 2-3 yapmanız gerekebilir. Üstelik bu taramalar sayesinde kedinizin tüylerinde dökülmenin azaldığını da göreceksiniz.

C- Kedi Ağız Bakımı

Ağız bakımı adına ekstra bir malzeme kullanmanıza gerek yoktur. Genel itibari ile diş fırçalama işlemiyle ağzın bakımını büyük bir çoğunlukla karşılarsınız. Fakat bunun dışında ağızda oluşması muhtemel yara ve bezeler için gözle kontrol sağlayabilirsiniz.

kedi-bakimi

D- Beslenme

Kedilerde beslenme ve kedi maması seçimi oldukça önemlidir. Kedilerinizin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak beslenme düzeni değişiklik gösterebilir. Öneri olarak kedi mamasını kaplarına çok koymamak önerilir. Bittikçe kedinizin istemesi sayesinde kontrolü daha iyi sağlarsanız. Çok besleme obeziteye neden olabilir.

Bunun yanı sıra kedi maması yüksek vitamin ve mineral içeren mamalardan oluşmalıdır. Yenilen bu mamalar kedinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Hastalığı varsa ya da kısırlaştırıldıysa durumuna özel mamalar tercih etmeniz de çok daha iyi olacaktır.

Son olarak yaş mama çok sık verilmemelidir. Kedinizin bir de aşısı yoksa iç parazit oluşumuna neden olur. Kuru mama yemesinin de önüne geçerek mama seçme davranışı göstermesini sağlar. Yaş mama haftada 1 ya da iki haftada 1 olarak erilmesi daha uygun olacaktır.

E- Genel Temizlik Rutini

Diğer hayvanlara nazaran kedilerin yıkanma zorunluluğu yoktur. Çünkü kediler özel salgıları ve dilleri sayesinde kendini temizleyen hayvanlardır. Bu yüzden başta yavru kedi olmak üzere tüm kedileri yıkamamalısınız. Aksi durumda yavru kediler ısısını kaybeder ve hayati tehlike ile karşılaşabilirler. Sadece aşırı kirlenmeye bağlı olarak senede 2-3 kere yıkanması iyi olacaktır.

F- Çevre Bakımı ve Düzenlenmesi

Kediniz ilk defa evinize gelecekse evde bir düzenleme yapmanız gerekir. Bu düzenleme işlemini dönem dönem yenilemeniz de muhtemeldir. Kedinizin balkonlara çıkmaması hayati tehlikenin önüne geçmek için oldukça önemlidir. Balkona yazın çıkmasını istiyorsanız kedilerin atlamasını önleyecek iplerden bir dış koruma sağlayabilirsiniz.

Ev içinde yutması muhtemel ya da zarar görmesine neden olacak parçaları ortadan kaldırmalısınız. Başta düşüp kırılması olası olan özel eşyalarınızı da koruma altına almanız da fayda var. Kapıların açık kalmasını sağlamanız da gerekir. Çünkü kediler kapalı kapılardan hiç hoşlanmaz!

kedi-bakimi

G- Kedi Tırnak Bakımı ve Kesimi

Kedi tırnak bakımı sık sık gerçekleştirilmesi gereken olayların başında yer alır. Tırnakları çabuk kırılma ve uzama eğilimi gösterir. Uzadıkları takdirde kendileri için de sizin için de sorun oluşacaktır. Çünkü derinizde çok güzel izler bırakabilirler. Evde tırnaklarını derin olmadığı müddetçe kesebilirsiniz. Ancak veteriner yardımı almanız da gerekebilir. Bu aşamada 2-3 haftada bir tırnaklarını kestirmelisiniz.

H- Kedi Kulak Bakımı

Evde kedi bakımı sırasında gözden kaçan noktalardan birisi de kulaklardır. Kedilerin kulakları dışarıya doğrudan açık bir şekilde bulunmaktadır. Sıvı dahil olmak üzere herhangi bir maddenin kulağına gitmemesi gerekir. Kulakları için özel losyonlar satılır. Fakat kişisel olarak temin etmeden önce uzman veterinere danışmak gerekir.

I- Kedi Bakımı Aşıları

Kedi bakımı masrafları arasında en çok maliyet çıkaran durumların başında aşılar bulunmaktadır. Kedilere aşı yapılması zorunludur. Çünkü onları dış faktörlerden sizi de kedinin olası olumsuz durumlarından koruyacaktır. En sık yapılan aşı ve uygulamaların başında dış parazit, iç parazit ilaçları bulunmaktadır.

Kışın iki ayda bir yazın ise bir ayda bir olarak uygulama yapılır. Bahsedilen bu aşılar dışında önemli başka aşıları da mevcuttur. Aynı bir bebek gibi karnesinden takip edilerek gerekli görülen durumlarda aşıları tamamlanır. Çoğu zaman dış parazit ilacı ensesine damla olarak uygulanır. İç parazit ise ya iğne ya da hap şeklinde hayata geçirilir.

4- Kedi Bakımı için Gerekli Malzemeler Neler? Kedi Bakım Seti İçerisinde Neler Yer Alıyor?

kedi-bakimi
Yavru Kedi Bakımı

Kedi bakım malzemeleri çeşitli formatlarda, boyutlarda ve markalar kapsamında satışa sunulmaktadır. Her bireyin kedi bakım seti anlayışı farklı olmakla birlikte oluşturulur.

Genelde kedi bakımı için gerekli malzemeler arasında:

  • Kedi mama kabı,
  • Su içmek için kap,
  • Kedi yatağı,
  • Tüyleri için tarak,
  • Vitamin değerleri yüksek mama,
  • Yuttuğu tüylerin topaklanmasını önlemek için malt macunu,
  • Dişleri için özel kedi diş fırçası,
  • Yıkamak için özel kedi şampuanı bulunmaktadır.

5- Kimler Evde Kedi Bakımı Üstlenmeli Kimler Kedi Bakmamalı?

Her ne kadar kişiler üzerinde bu derece net bir ayrıma gidilmese de temelde belirli başlı özelliklere sahip bireylerin kedi sahiplenmesi çok fazla önerilmez. Bu hem kedi sahibi hem de kedi için oldukça büyük zorluklar doğuracaktır.

Kedi sahiplenmesi genelde zor olacak olan bireyler:

  • Yoğun iş temposuna sahip olanlar,
  • Hayatında çok fazla aksiyon alanlar,
  • Şehir dışı seyahat düzenleyenler,
  • Sorumluluk alma konusunda kendini eksik bulanlar,
  • Kedi sahiplenme işini sadece geçici bir heves ile yaşayanlar,
  • Kediye ya da tüylerine alerjisi olanlar olmaktadır.

Bahsedilen bu gruptaki bireyler hem kedi bakım konusunda zorluk yaşayacak hem de gerektiği durumlarda kedi ile ilgilenemeyecektir.

6- Kedi Bakımı Kaç Para? Kedi Bakımı Masrafları 2022 Bilgisi

kedi-bakimi

Kedi bakımı masrafları kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bunun temel sebebi kedi bakımı için gerekli malzemelerin alınıp alınmamasıyla ilgilidir.

Örneğin; listede yer alan malzemelerin yanı sıra sırf kediniz için göz ve kulak losyonu alabilirsiniz. Zorunlu olmamakla birlikte tasma ve aksesuarlar da almak tercihiniz olabilir.

Bu noktada maliyetiniz de artış gösterecektir. Bununla birlikte düzenli veterinere getirip götürme işlemlerinde de ortalama 200-300 TL harcamanız oluşur.

Her zaman olmamakla birlikte bir defaya mahsus olarak kısırlaştırma ameliyatı günümüzde minimum 700 TL ile başlayarak 1000 TL’yi bulabilmektedir.

Ancak eğer kedi sahiplenme konuşunda istekli ve gerçekten kendinize güveniyorsanız; kedi maması ,kumu  ve veteriner masrafları haricindeki masraflarınız sürekli olarak tekrar etmeyecektir.

Bu yüzden bütçenize ve evinize de uygunsa bir kediyi rahatlıkla sahiplenebilirsiniz. Aylık kedi bakım maliyeti ortalama olarak 500-600 TL bandında olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kısırlaştırılmış Kedi Maması Nedir? 

YouTube video

Yoruma kapalı.