Vegan Beslenme Nedir?
Vegan Beslenmede Zararlı Olan Şeyler Nelerdir?
Yaz aylarının yaklaştığı, mart 2020 nin ortasına geldiğimizde son günlerde, son dakika diyet yapanların en çok tercih ettiği şok diyetler arasında protein ürünlerinin yoğunlukta olduğu menüler yer almaktadır. Bu noktada şansız olduğu düşünülen bir grup vardır: Veganlar.
Bu zamana kadar vegan beslenme hakkında çok fazla doğru bilinen yanlış bulunmaktadır. Bu yanlışları bir kenara atıp vegan beslenme nedir gelin birlikte öğrenelim. Özünde bir yaşam felsefesi olan veganlık, vejetaryen kelimesinden türemiştir.
Bu felsefede en önemli konu hayvanlara yapılan eziyeti engellemektir. Hayvanların çiftliklerde nasıl kötü muamele gördüğünü yansıtan belgeseller ve araştırmalar çoğaldıkça, vegan olan insan sayısı da giderek artmaktadır.
Veganlık, et balık kümes hayvan eti gibi et ürünlerinin tümünden uzak durarak, bitkisel yiyeceklerle beslenmeyi ilke edinen bir beslenme biçimidir. Veganlar, sadece yiyecek ve içeceklerde değil hayatlarının her anında hayvansal ürünlerden uzak durmayı tercih ederler. Bu da kıyafet, kişisel bakım ürünleri ve makyaj malzemesi seçerken bile dikkatli olmayı gerektirir.
Vegan Beslenme ve Vejetaryen Beslenme Arasındaki Fark Nedir?
Vejetaryen beslenme sadece et ve et ürünlerinin tüketilmediği bir beslenme şeklidir. Veganlığa göre çok daha fazla insan tarafından bilinir. Veganlıkta ise sadece et değil tüm hayvansal ürünlerin tüketilmediği bir beslenme şekli uygulanmaktadır. Veganlık yalnızca bir vegan diyeti uygulama sürecini kapsamaz; aynı zamanda bir yaşam tarzı halini alır.
Vegan Beslenme Nasıl Olmalı?
Araştırmalara göre vegan beslenme oldukça sağlıklı bir hayatı da beraberinde getiriyor. Sadece normal beslenmeye göre daha fazla dikkat edilmesi gereken konular var. Protein, B12 vitamini ve kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin alınmasına son derece özen gösterilmeli.
Bunlara dikkat edilmediği takdirde yetersiz beslenmeyle alakalı sağlık sorunları yaşanabilir. Uzmanlara göre dikkatli uygulanırsa vegan beslenme oldukça sağlıklı olabilir. Hayvansal gıdalardan uzak duruluyor denilince çoğu kişinin gözü korkabiliyor. Ne yiyor bu veganlar diyenler için, vegan yeme alışkanlığında neler yeniyor sizler için derledik.
Gelin, birlikte vegan yemeklerini ve beslenme biçimini inceleyelim.
- Bu beslenme alışkanlığında sebze ve meyvelerin tümü serbestçe tüketilebilir.
- Tahıllar ve tahıllardan üretilmiş bulgur, yulaf, makarna, pirinç gibi gıdalarda tüketilebiliyor.
- Kuru baklagiller içerdiği yüksek protein oranı ile vegan beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken gıdalardan.
- Kuruyemiş olarak adlandırdığımız fındık, fıstık, badem, kaju gibi gıdaların tümü serbest. Ayrıca keten tohumu da tüketmek günlük enerji üretimini destekliyor.
- Vegan beslenmede yağ kullanırken de yine soya ürünleri, ayçiçek, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar tercih edilmektedir.
- Süt ürünlerinde ise soya sütü tercih edilerek gerekli olan D vitamini ve kalsiyum alınabilir.
Vegan Beslenme Yasakları
- Et çeşitlerinin tümü, kuzu, dana, koyun ve tüm deniz canlıları,
- Kümes hayvanları aracılığı ile elde edilen yumurta,
- Süt ve süt ürünleri,
- Arı kullanılarak elde edildiği için bal,
- Hayvansal yağların tümü, tereyağ ve kuyruk yağı vegan beslenme yasakları arasında yer alır.
Not: Sitemizde yer alan diyet menüleri ve haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz başka yerde yayınlanamaz
Yoruma kapalı.