Yaz İshali Tatilinizi Kabusa Çevirmesin

Yaz İshali

Özellikle çocuklu tatilcilerin karşı karşıya kaldığı ishal, genç yaşlı her yaş kesiminde sıklıkla görülen, kişinin fiziksel rahatsızlık hissetmesine neden olan bir tür bağırsak iltihaplanmasıdır. Bazı ishaller çok kısa sürede ve hafif düzeyle seyrederken; bazılarında ise ölümcül sonuçlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu noktada ishalin boyutuna göre, sıvı tüketimi arttırılmalıdır.

İshal Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu tanıma göre ishal, bir gün içerisinde 3 kereden fazla yapılan sıvı dışkılamadır. İshal, kesinlikle bulaşıcı bir hastalıktır. Vücuttan yoğun bir şekilde sıvı kaybına neden olması nedeniyle, ishalin fark edildiği an hekime başvurulmalıdır.

Yaz aylarında çokça yaşanan ishal 0 – 5 yaş çocukları oldukça etkilemektedir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda 7 kereden fazla sıvı dışkılamaya; anne sütü almayan çocuklarda ise 3 kereden fazla sıvı dışkılamaya ishal denilmektedir. Sık tuvalate giden herkes ishal değildir. Dışkının sıvı olması, ishalin en önemli gerekçesidir.

Yaz aylarında ishal vakalarının artış göstermesi
Yaz aylarında ishal vakalarının artış göstermesinin temelinde ise ishale neden olan mikropların sıcak hava koşullarında çok daha kolay bir şekilde çoğalmalarıdır.

İshale Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?

İshal, enfeksiyon yani mikrobik bir özelliğe sahiptir. İshal olunması için kişinin dışarıdan mikrop alması gerekmektedir. Yaz aylarında ishal vakalarının artış göstermesinin temelinde ise ishale neden olan mikropların sıcak hava koşullarında çok daha kolay bir şekilde çoğalmalarıdır. İshale neden olan risk faktörleri genel olarak şu şekildedir:

Süt ürünleri kaynaklı ishaller, kişinin çok fazla süt ürünü tüketmesi ya da bozulmaya yakın süt ürününün tüketilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Parazit kaynaklı ishal risk faktörü, meyve, sebze ya da herhangi bir gıda üzerinde vücuda alınan bakteri kaynaklı gelişmektedir.

Müshil kullanımı da ishal nedenleri arasındadır. Bazı hastalıkların gözlemlenmesinde bağırsakların boşaltılması için müshil ilaçları kullanılması gerekmektedir. Müshil kullanımı, bilinçli olarak ishal olmayı kabul etmektir.

İlaca bağlı yan etkiler, en önemli ishal nedenleri arasındadır. İçilen ilaçlardan birinin yan etkisi olarak gelişen ishalde, ilacı yazan doktor ile görüşmek gerekmektedir.

Rotavirüs, Norwalk ve Astro virüs gibi virüsler, ishale neden olan bilinen virüsler arasındadır.

İshal belirtileri
İshal, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumsuz yönde etkilenmesine neden olan, hafif gibi görünse de ağır bir hastalıktır.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumsuz yönde etkilenmesine neden olan, hafif gibi görünse de ağır bir hastalıktır. İshal ile sıvı kaybı arttığı için su tüketimine azami önem gösterilmelidir. Peki, ishal nasıl anlaşılır? İshal belirtileri nelerdir?

Cıvık Dışkı

En önemli ishal belirtisi cıvık dışkıdır. Dışkının normalden sulu olması, ishali gösteren en önemli işaretlerdendir.

Sık Tuvalete Çıkma İsteği

İshal geçiren bir kişi sık sık tuvalate gitmek ister. Bu his, kişinin karın bölgesinde gaz sancısına neden olabilir. Acilen hissedilen tuvalete çıkma isteği çok sık gerçekleştiğinde, ağır bir ishal geçirildiğinin işaretidir. Bu durumda ishalle baş etme yöntemleri uygulanmalı, hala geçmiyorsa bir hekime başvurulmalıdır.

Büyük Tuvaleti Tutamama

İshal bir kişi, büyük tuvaletini tutamayabilir. Bu durum çok küçük yaştaki çocuklarda görülebilirken; yaşlı kişilerde de görülebilmektedir. Bu noktada tuvalet hissinin gelmeye başladığı ilk anda hemen tuvalete gidilmelidir.

Susuzluk

İshal olan kişi, sürekli olarak sıvı kaybettiği için susuzluk hissine kapılabilir. Çocuklarda ise susuzluk hissini çok fazla anlayamayan çocuk, sıvı tüketmeye devam ettiği sürece suya ihtiyaç duyar. Bu noktada ailelerin özellikle yaz aylarında çocuklarının ishal döneminde bol bol sıvı tüketmelerini sağlamalıdır.

Kusma – Bulantı

İshal, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilmektedir. İshale neden olan virüsün çeşidine göre kusma isteği artabilirken; çok hafif bir bulantı hissi ile de geçebilir.

Halsizlik

Sürekli su kaybı yaşayan ve sürekli çalışan bağırsak sistemi, kişinin halsizlik hissetmesine neden olabilir, çünkü her iki sistem de yorulur. Bu nedenle ishal sürecinde dinlenmek önemli bir yere sahiptir.

Gaz Sancısı

İshal, çok sık tuvalete çıkma isteği duyulması nedeniyle, karın bölgesinde gaz sancısı yaşanmasına neden olabilir.

İshal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İshal, hafif boyutta geçirildiği sürece bazı gıda takviyeleri ile kolayca atlatılabilecek bir hastalıktır. Fakat çok sık örneğin günde 10 – 15 kez büyük tuvalete çıkılıyor ve çok fazla halsizlik hissediliyorsa, doktora başvurmak gerekmektedir.

İshal Tedavisi
Ağızdan beslenmenin durma noktasına geldiği, halsizliğin çok yoğun hissedildiği ve 24 saatten fazla süren halsizliklerde mutlaka bir doktora muayene olunmalıdır.

İshale İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

Patates

İshale iyi gelen gıdaların başında patates gelmektedir. Sindiriminin kolay olması ve nişasta bazlı olması nedeniyle patates, vücudun potasyum kaybını en aza indirir. Özellikle haşlanmış patates tüketiminin ishale iyi gelen bir özellik taşıdığı bilinmektedir.

Muz

İshale iyi gelen, hatta normal günlerde çok fazla tüketildiğinde kabızlığa neden olan bir gıda olan muz tüketimi, ishalin en büyük düşmanıdır. Patates gibi muz da vücuttan atılan potasyum miktarını azaltarak, kişinin çok daha kolay bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Şeker – Tuz – Karbonat Karışımı

1 litre su içerisine 1 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı kadar karbonat eklenerek karıştırılır. Vücutta sıvı tutumunu sağlayacak olan bu karışım gün içerisinde bol bol içilmelidir.

Kuru Kahve – Limon

1 tatlı kaşığı kuru kahve üzerine limon damlatılarak içilmesi de ishalle savaş sırasında fayda sağlar. Günde iki kere uygulanacak bu gıda karışımının üzerine bol bol su içilmelidir ki çok daha hızlı bir şekilde fayda etsin.

Pirinç

Vücutta su tutulmasını sağlayan pirinç, çok iyi bir ishal gidericidir.

Makarna

Makarna, hamursu ve nişasta içeren yapısı ile vücudun su kaybını en aza indiren gıda grubundandır. Bu noktada hazır makarnalar yerine evde kesilmiş erişte tüketimi çok daha fazla önerilmektedir.

Tedavi

Ağızdan beslenmenin durma noktasına geldiği, halsizliğin çok yoğun hissedildiği ve 24 saatten fazla süren halsizliklerde mutlaka bir doktora muayene olunmalıdır.

İshalin öneminin vurgulandığı, sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerinin açıklandığı yazımızı paylaşarak, çevrenizin de bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.

Yaşadığınız ishal vakasını ya da tedavi sürecinde fayda sağladığını gördüğünüz farklı bir gıdayı yorum bölümünden paylaşarak, okuyucuların daha çok bilgiye sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Yoruma kapalı.