1 Ayda Fleksitaryen Diyet ile Zayıflamaya Ne Dersiniz?
Flaksitaryen Diyet Nasıl Yapılır?
Vejertaryen ve vegan beslenmenin zor geldiği kişiler için fleksitaryen diyet oldukça uygun bir seçenek olmaktadır. Esnek, kilo vermeye yardımcı fleksitaryen diyet nedir, nasıl yapılır? Sağlıklı beslenmeye dönük olarak oluşturulmuş ve denek insanlar üzerinde araştırmalara konu olan bu beslenme türünün sayısız faydası bulunmaktadır. Kişiler tarafından dikkat çekme sebebi ise daha çok uygulanmasının esnek, rahat ve kolay olmasından kaynaklanır. Bu sayede bir yaşam tarzı benimsemek, vejertaryen veya vegan olamayanlara ölçülü olarak hayvansal ürünler tüketmeyi uygun gören beslenme stili ortaya koymak mümkündür.
Beslenme hastalıklardan korunma, kaliteli yaşam ve çoğu zamanda kilo vermek için dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Üstelik sadece yaşlı ya da kilo derdi olanların dikkat edeceği anlamına gelmez. Küçük yaştan itibaren doğru beslenme stilleri oluşturmak ileri yaş için de destekleyici olmaktadır. Bu yüzden farklı diyet araştırmaları başta kadınlar olmak üzere erkekler tarafından da yapılır. Fleksitaryen diyeti de bu konuda yapılan araştırmaların başında bulunuyor. Daha sağlıklı bir yaşam için daha düşük hayvansal gıda içeren fleksitaryen diyetin bitki bazlı bir diyet olduğu görülmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var
Fleksitaryen Diyeti Nedir?
Fleksitaryen diyet, hayvansal gıdaların tüketilmesini sınırlandıran ancak bunu çok sert bir şekilde yapmayan bir beslenmedir. Kelime anlamı olarak da vejetaryen diyeti çağrıştıran bu beslenme içerisinde büyük benzerlikler bulunur. Kişilerin diğer diyetler gibi kalori hesabı yapması gerekirken şok diyetler kadar ağır olmaması kilo vermeyi kolaylaştırır, farklı sağlık problemlerinden korur. Fleksitaryen diyet vejetaryenliği uygulayamayan, zor gelenler için tavuk veya nohut tüketimini esnek olarak mümkün kılmaktadır.
Et tüketimi tamamen yasak değildir. Ancak tüketim miktarı ayarlanmalı ve buna göre ilerlenmelidir. Fleksitaryen diyeti uygulayan kişilerin belirli katmanları da bulunur. Başlangıç aşamasında olanlar, diyete uyum sağlayanlar ve uzman olarak aylardır uygulamış olan kişilerin haftalık tüketmesi gereken besin değerleri değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden ilerlemenizi kontrol ederek beslenme listenizi oluşturabilirsiniz.
Fleksitaryen Diyet Faydaları Nelerdir?
Beslenme listelerinin kişilere sağladığı çeşitli fayda olabilmektedir. Fleksitaryen diyet konusunda uzmanlar tarafından çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bir grup insan üzerinde yapılan araştırmalara göre bu beslenme listesine ayak uyduran ve yaşamında devamlılık sağlayan bireylerin kazanacağı farklı faydalar söz konusudur. Kalori takibi ve kilo kaybı bunların ilkini oluşturuyor.
Grup üzerinde aynı kiloya sahip kişilerin beslenme programları oluşturulmuştur. Aynı kalori miktarına göre beslenme sağlansa da fleksitaryen diyeti uygulayan kişilerin daha çok tok kaldıkları ve sağlıklı besinler aldığı için kilo verdiği görülmektedir. Vücutta yağlanma oranları da azaldığından dolayı herhangi bir kilo alımı söz konusu olmamaktadır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra kilo vermek için de rahatlıkla denenebilir.
Fleksitaryen diyet uygulayan kişilerin aynı zamanda sağlık problemlerinden korunduğu da ortaya çıkmıştır. Uygulayan kişilerin insülin dirençleri düşmüş ve şeker hastası olma olasılıkları oldukça azalmıştır. Şeker dengeleri oluştuğundan tip2 diyabet hastaları tarafından uygulanabilir. Son olarak bitki ağırlıklı beslenildiğinden kalp hastalığını da önlediği ortaya koyulmuştur.
Flexitarian Diyeti Neler Yenebilir? Fleksitaryen Diyeti Yasaklı Besinler Listesi
Herhangi bir beslenme ve diyet listesinden en iyi sonuçları alabilmenin temel adımı birebir uygulama yapmaktır. Diyette yasaklı olan ya da önerilen besinlere dikkat etmek bu yönden önemlidir. Uzmanların oluşturduğu şekilde yemek, alacağınız sonuçların iyi yönde olmasını sağlar. Bu yüzden flexitarian diyet içerisinde daha çok protein ve besin ağırlıklı beslenmelisiniz.
Hayvansal gıdaların tüketilmesi diyet içerisinde pek uygun bulunmadığından bitkisel gıdalara yönelim gerçekleştirilir. Yeşil yapraklı sebzeler yenmesi önerilen başlıca besinler arasındadır. Bunun yanı sıra yağlarda ve içeceklerde de sağlıklı, doğal üretimlere yönelmek gerekir. Böylece alınan kalori sağlıklı olacağından yağlanma oluşturmaz ve uzun süreli tokluk da yaratır. Fleksitaryen diyet faydalarının başında da bu bulunmaktadır.
Fleksitaryen diyeti araştırıldığında yasaklı bazı maddelerin bulunduğu bilinir. Yasaklı besinler arasında:
- Asitli içecekler,
- Hazır gıdalar ve aburcuburlar,
- Katı/ margarin yani paket yağlar,
- Rafine gıdalar,
- İşlenmiş ürünler,
- Hamur işleri bulunur.
Yasak kavramını bu diyet içerisinde çoğu zaman göremezsiniz. Et tüketimi önerilmez ancak tamamen de yasaklanmamaktadır. Diyeti uygulamaya başladıktan itibaren dilediğiniz gün aralıklarında haftada toplam üç gün olmak üzere 150 gram geçmeyecek şekilde et yiyebilirsiniz. İsterseniz kırmızı et, isterseniz balık ya da beyaz et tüketebilirsiniz.
Pesketaryen Beslenme Nedir? Pesketaryen Beslenme ve Fleksitaryen Diyeti Farkı Nedir?
Pesketaryen beslenme, vejeteryan beslenmeyi sürdürmek isteyen ancak et tüketimini de sıfırlamak istemeyenler için oluşturulmuş bir beslenmedir. Vejeteryan ve vegan diyet listeleri gibi et tüketimi kesinlikle diyet içerisinde yasaktır. Flaksiteryan diyet ile temel farkı da burada ayrılmaktadır. Kıyaslandığında peskateryan beslenme daha katı olmaktadır.
Peskateryen diyeti kelime anlamıyla balıktan yola çıkarak ortaya koyulmuştur. Et tüketiminin sadece balık ile birlikte sürdürülmesi bulunur. Haftada 2-3 gün balık tüketimi yasak olarak görülmemekle birlikte diğer tüm hayvan etleri yasaklanmıştır. Genelde sebze ve meyve ağırlıklı tüketimler olmaktadır. Aynı zamanda ciddi bir kalori kontrolü ve kuralları vardır.
Sağlıklı Beslenmek ve Kilo Vermek İsteyenlere Diyet Önerileri
Sağlıklı beslenmenin farklı yöntemleri ve beslenme türleri bulunmaktadır. Günümüzde internet üzerinde birçok diyet listesi örnek olarak sunulmaktadır. Kişiler başta kilo vermek için bu diyetleri uygular. Ancak uzman gözetiminde kişisel diyet listeleri oluşturmak bu konunun püf noktası olacağından uzmanla çalışarak diyet uygulamanız daha doğru olacaktır. Sizlere bilgi sahibi olmanız adına birkaç diyetten ve beslenme şeklinden bahsedeceğiz.
1- Stockholm Diyeti Nasıl Yapılır? Stockholm Diyeti Örnek Menü
Stockholm diyeti, beslenme uzmanlarının ve bilim insanlarının artan nüfus miktarını ileride nasıl doyurulacağına yönelik yapılan araştırmalarla ortaya koyulan bir beslenme türüdür. Flaksitaryen diyet ile benzerlikleri olan bu beslenme türünü diğerlerinden ayıran unsur ise yiyebilecek besinlerin Türkiye’de bol miktarda bulunmasıdır. Beslenmede başta değiştirmeniz gereken ilk adım ise et tüketimini azaltmanızdır.
Et tüketimi konusunda keskin çizgileri olan bu diyette bir kural vardır: Eğer et tüketeceksiniz haftada 1 hamburger eti ya da ayda 1 biftek boyutunda et tüketmelisiniz. Fazlası beslenme içinde asla kabul edilmemektedir. Aynı zamanda sadece kırmızı et değil balık ve tavuk eti tüketmek de serbesttir. Bunun yanı sıra günlük menünüzde; kuruyemiş, meyve, karbonhidrat, sebze ve süte yer verebilirsiniz. Hayvan gıdaları tamamen yasaklanmamıştır.
2- Flaksitaryen Diyet| İsveç Diyeti Nedir? İsveç Diyeti Listesi 6 Günlük
İsveç diyeti diğer ismi ile ‘ölüm diyeti’ olarak bilinmektedir. Ölüm diyeti adından dolayı kişilerin ön yargı ile yaklaştığı bir diyet olabilmektedir. Ancak flaksitaryen diyet gibi uyum sağladıkça alıştığınızı ve kısa sürede kilo vermenin yanı sıra sağlıklı hissettiğinizi gözlemleyeceksiniz. Diyeti uygulamadan önce yapılan en büyük uyarı ise diyet en az 6 en fazla 13 gün uygulanmalıdır. 13. gün sonunda en az 15 günlük ara vermelisiniz.
Flaksitaryen diyeti kadar hatta daha fazla kilo vermenize yardımcı olacak bir diyettir. Eğer istediğiniz ve hayaliniz kısa sürede sağlıklı bir kilo vermek ise İsveç diyeti uygulamanız daha uygun olacaktır. Ancak uzun süreli ve sağlıklı beslenme hayaliniz varsa flaksitaryen beslenme sizlere önerimizdir. İsveç diyeti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve örnek diyet listesi okumak ister misiniz? İsveç Diyeti Nasıl Yapılır ve İsveç Diyeti ile Zayıflama| 13 Günde 15 Kilo Verdiren Diyet Listesi yazımıza bakabilirsiniz.
Yoruma kapalı.