6 Adımda Kemik Suyu Yapmanın Püf Noktaları

Kemik suyu nasıl yapılır?

Kişiler için kemik suyu faydaları saymakla bitmeyecek düzeydedir. Yapımı her ne kadar zormuş gibi gözükse de bireylere sağlayacağı faydaları bildikten sonra gerçekleştirmek için adımlar atılacaktır. İstenen düzeyde bir kemik suyunun elde edilebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Adımları izledikten sonra sabırla beklemenin sonucunu alacağınıza emin olabilirsiniz.

Özellikle kadınlar tarafından gerçekleştirilen bu işlem herhangi bir mutfak tecrübesi olmayan kişiler tarafından da ortaya koyulabilmektedir. Daha önce kemik suyunu elde etmek için çaba harcamamış olsanız da yapması oldukça kolaydır. Kullanılacak malzemeleri doğru seçmek ve adımları doğru bir şekilde takip etmek yeterli olacaktır. Elde edeceğiniz suları ise çok uzun süre saklayarak istediğiniz alanda kullanabilirsiniz.

6 Adımda Kemik Suyu Yapmanın Püf Noktaları

Elde edilen ürün ile kemik suyu çorbası yapmak ya da yemeklere aroma olarak eklemek için kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra ayıracağınız kemik sularını cezve içerisinde ısıtarak direkt olarak sıvı tüketimi de gerçekleştirilebilmektedir. Kullanım alanı tamamen kişinin tercihine bırakılmaktadır. Her koşulda bireyin vücuduna sayısız faydası olduğu bilinmektedir.

İlikli kemikleri kasap ve marketlerden temin etmek mümkündür. İlikli yapısından kurtarabilmek için ise kişiler tarafından ‘ Kemik iliği nasıl çıkarılır ?’ yönünde sorular gelmektedir. Kemiği iliğinden ayırmak ve sonrasında gereken işlemleri sağlamak oldukça kolaydır. Malzemeleri temin ettikten sonra rahatlıkla aylarca tüketebileceğiniz kemik sularına erişmeniz mümkündür.

Kemik suyu nasıl yapılır sorusunu şimdi adımlar halinde inceleyelim.

kemik-suyu-yapmanin-puf-noktalari-2
Kemik Suyu Yapımının Püf Noktaları

1 – Kemikleri Temizleme Aşaması

Bu sağlık deposu suyun yapma aşamalarının ilki kemiğin kan ve diğer bakterilerden arındırılması ile başlamaktadır. Kişiler tarafından temiz bir su içerisine atılacak bir miktar tuz ile bekletme işlemi sağlanmalıdır. Zaman açısından yaklaşık olarak 2-10 saat arasında bekletme yaparsanız kemikleriniz kaynatılmaya hazır bir hale gelecektir.

2 – Kemik İliği Çıkarma Aşaması

İlikli bir kemikten suyunu elde etmek hiç de zor değildir. Uzmanlar tarafından önerilen yöntemlerden birisi kemiklerin bir bir buçuk saat aralığında fırınlanmasıdır. Fırına eklenirken herhangi bir baharat ya da malzemenin eklenmesine gerek yoktur. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra kemiklerin iliklerden ayrılması oldukça kolay olacaktır.

kemik-suyu-yapmanin-puf-noktalari-4

3 – Eklenecek Malzemeleri Hazırlama Aşaması

Kemik suyunu yapanların ve kemik suyu içenlerin yorumları arasında tattıkları farklı aromalarla ilgili dönütlere rastlamak mümkündür. Özellikle çocuklar için kemik suyunuzun daha güzel bir tat alması ve daha fazla besin değeri elde edebilmek için değişik sebzeler ve aromalar eklenebilir. Kemik suyuna en çok yakışan ve tercih edilen malzemeler arasında:

  • Soğan,
  • Havuç,
  • Kereviz sapı,
  • Patates bulunur.

Büyük şekillerde doğranmış malzemeleri ekleyebilirsiniz.

4 – Baharat Seçimi

Eklenecek sebzeler dışında baharatlarda eklenebilmektedir. Katacakları aroma ile farklı bir tat almayı sağlayacaktır. Kişiler baharatların aromasını elde etmek için direkt eklemek yerine bir tülbent ya da eşarptan faydalanabilir. Tülbent içerisine koyulacak baharatlar iyice karıştırılmalı ve ağzı bağlanmalıdır. Sıkı bağladığınıza emin olun.

Bu şifa deposu için koyduğunuz tencerenin dışına gelecek şekilde ip uzunluğu tercih edin. İpin dışarıda kalması baharatı istediğiniz zaman almanızı sağlayacaktır. Tülbent ince yapıda bulunduğundan içerisinde yer alan baharatların suya geçmesine olanak verecektir. Kullanılabilecek baharatlar arasında: Kekik, defne yaprağı, maydanoz, karabiber bulunur.

5 – Su Miktarı

Kemik ve malzemelerin üstüne eklenecek olan su miktarı oldukça önemlidir. Öncelikle suyun sıcak değil soğuk olması gerekir. Kısık ateşte kaynayacak olan su sayesinde kemiğin yapısından vitamin ve mineraller suya karışacaktır. Bunun yanı sıra kemik miktarına göre su eklenmelidir. Kemiğin üstüne çok az çıkacak kadar su eklenmesi en doğru adımı oluşturacaktır.

6 – Köpüklü Yapıyı Temizlemek

kemik-suyu-yapmanin-puf-noktalari-6

Kemik suyu kaynamaya başladığı andan itibaren tencerenizin üst tarafında beyaz köpükler göreceksiniz. Bu köpükleri bir kaşık yardımıyla sürekli almanız gerekir. Temizleme işlemini sağladıkça baharat ve tatların birbirine karışması daha kolaylaşacaktır. Aynı zamanda süzme sırasında bu köpüklerle ekstra uğraşmanız gerekmeyecektir.

Kemik Suyu Ne Kadar Kaynatılır?

kemik-suyu-yapmanin-puf-noktalari-6

Yapılacak üründe kemik suyu faydaları alabilmek için doğru bir yapı elde etmek gerekir. Jöle kıvamında kemik suyunun yapılması adına su ekleme ve kaynatma aşaması oldukça önemlidir. Bu işin bir sabır işi olduğunu öncelikle unutmamalısınız. İliğinden ayırdığınız kemikleri sebze ve baharatlarıyla buluşturduktan sonra artık kaynatma işlemine geçebilirsiniz.

Kaynatma sırasında saat bazında değişiklikler olsa da ortalama olarak 10 saat kaynatma işlemi önerilmektedir. Kaynatma sırasında soğuk su kullanmak kadar kısık ateşte bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Her aşamada aynı ateş seviyesine maruz kalmalıdır. Saat konusu sizi korkutsa da ortalama olarak 2-3 yemek pişirmeye denk gelecek bir gaz harcaması söz konusudur.

Gerçek Kemik Suyu Nasıl Yapılır ? Süzme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

kemik-suyu-yapmanin-puf-noktalari

Kemikten kolejen yapımı ya da bir diğer deyişle kemik suyu yapımı bahsettiğimiz birkaç hususa dikkat ederek ortaya koyulabilmektedir. Kaynatma işlemi sonrası kişiler tarafından son olarak süzme işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Süre dolduktan sonra ocağın altını kapatın ve bir süre oda sıcaklığında bekletin.

Bekledikçe üzerinde oluşan yağ tabakalarını bir kaşık yardımıyla alın. Sonrasında saf suyu elde edebilmek için bir süzgeçten faydalanın. Suyuna hiçbir malzeme gitmeyecek şekilde süzme işlemini gerçekleştirin. Bu işlem sonrasında sularınızı saklamayı düşündüğünüz torbalara ya da cam kavanozlara yerleştirin.

Kuzu Kemik Suyu Yapımı Farklılık Gösterir mi ?

kemik-suyu-yapmanin-puf-noktalari

Kuzu kemiğinin suyunun yapımı diğer kemiklerden farklılık göstermemektedir. Sadece yapımı sırasında oluşacak kokuda bir farklılık hissedebilirsiniz. Süre konusunda da diğer kemiklere nazaran 1-2 saat ekleyerek sonucu elde edebilirsiniz. Diğer aşamalarında herhangi bir farklılık bulunmadan aynı şekilde suyunu elde edebilirsiniz.

Kemik Suyu Neden Jelleşmedi ?

Kemik suyunun yapısı nasıl olmalıdır sorusuna uzmanlar tarafından verilen cevaplar arasında son aşamasında bir jelleşme oluşacağı yönünde olmaktadır. Suyu çok sıvı olmamaktadır. Bu jelleşmeyi elde edebilmek için püf nokta ise kemik üzerine eklenecek su miktarıdır. Çok fazla ürün elde etmek için kemik miktarının üstünde su eklemeyin. Kemiğe göre fazla gelecek olan su jelleşmeye engel olacaktır.

Sıkı bir kalça için yapılması gerekenler arasında yer alan sağlıklı beslenme rutininiz için kemik suyu ile yemek yapmayı ihmal etmeyin. Pişman olmayacaksınız.

Bonus : Cağ Kebabı Nasıl Yapılır? Enfes Cağ Kebabı Tarifi

Yoruma kapalı.