Başkasına İyi Gelen Bir İlaç Size İyi Gelmeyebilir
Bilinçsiz İlaç Kullanımı
Bu Yazımızda Neler Var
Bilinçsiz İlaç Kullanımı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu ile Yürüyüş Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Toplumda Bilinçsiz İlaç Kullanımı‘ konulu eğitim semineri düzenlendi.
Uzman Eczacılar Uyarıyor
Uzman Eczacı Ahu Gülçiçek, “Başkasına iyi gelen bir ilaç size iyi gelmeyebilir. Reçete edilmeyen ilaç tüketilmemelidir. İlaçlarınızı yalnızca eczanelerden temin edin ve kullanma talimatlarına uygun olarak alın” uyarısında bulundu.
TAVSİYE İLE DEĞİL, HEKİMLERİNİZİN ÖNERİSİ İLE İLAÇ KULLANIN
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminer, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Şerife Türkoğlu’nun açılış konuşması ile devam etti.
Akılcı İlaç Kullanımı
Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgi veren Türkoğlu, bilinçsiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden birisi olduğunu hatırlatarak, “İlaçlar klinik bir rehbere danışılarak doğru bir şekilde kullanılmalı. Antibiyotiklerin gereksiz kullanılması sağlımızı doğrudan etkilemektedir. Antibiyotik yalnızca kendisi için belirlenen bakterilerle savaşır, diğer hastalıklara çözüm üretmez. Antibiyotik dozunun iyi ayarlanmaması, ilerleyen dönemde antibiyotik direncine yol açar. Tavsiye ile değil, hekimlerinizin önerisi ile ilaç kullanın.” şeklinde konuştu.
BAŞKASINA İYİ GELEN BİR İLAÇ SİZE İYİ GELMEYEBİLİR
Karaman İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Uzman Eczacı Ahu Gülçiçek ise akılcı olmayan ilaç kullanımı ile sıkça karşılaştıklarını belirterek yanlış ilaç kullanımına ilişkin örnekler verdi. Antibiyotikler, soğuk algınlığı ve griple ilgili değerlendirmelerde bulunan Gülçiçek, “Soğuk algınlığına bağlı bir rahatsızlıkla karşılaştığınızda hastalığın ilerlememesi için bol sıvı tüketmeli, C vitamini almalı ve dinlenmelisiniz. Şayet hastalık 10 günden fazla sürerse hekime danışmalısınız. Son zamanlarda antibiyotik direncinin arttığını görmekteyiz. Bunun başlıca sebebi olarak bilinçsiz ilaç tüketimi dikkat çekmektedir. Başkasına iyi gelen bir ilaç size iyi gelmeyebilir. Reçete edilmeyen ilaç tüketilmemelidir. İlaçlarınızı yalnızca eczanelerden temin edin ve kullanma talimatlarına uygun olarak alın. Tedavinizi yarıda kesmeyin ve ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanın.” dedi.
(BSHA)