Beslenme ve Yaşam Tarzının Etkileri
Bu Yazımızda Neler Var
Beslenme ve Yaşam Tarzı
Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamak için neler yapılması gerektiğini unutabiliyoruz. Gelişen dünyada çalışma sürelerinin uzaması nedeniyle insanların kendilerine ayırdıkları vakit azalırken yemek hazırlamak için vakit bulamayan insanlar nasıl beslendiklerinin farkına varamaz hale gelebiliyor. Üstelik çoğu insan dengeli ve düzenli beslenme hakkında yanlış şeyler biliyor. Sağlıklı olduğu bilinen yiyeceklerin nasıl tüketilmesi gerektiği bilinmediği sürece zararlı hale gelebilir. Diğer bir taraftan esnek çalışma saatleri yaşam tarzını da olumsuz etkiliyor.
1. Doğru beslenmek için tüketilmesi gereken makro ve mikro besin miktarı
İş hayatında verilen yemek aralarında çoğu zaman doyunca yeterli beslenildiği sanılır. Yediklerimiz sağlıklı bilinen yiyecekler ise doğru şekilde beslendiğimizden hiç şüphemiz kalmaz. Ancak yeterli beslenme sadece sağlıklı besinlerle değil makro ve mikro besinleri doğru miktarlarda tüketmekle mümkün olur.
2. Makro besinlerin özellikleri
Makro besinler her yiyecekte oranları değişmekle birlikte temelde karbonhidrat, protein ve yağdın oluşmaktadır. Karbonhidrat ve proteinde her bir gram için 4 kalori enerji verirken yağlar 9 kalori enerji vermektedir. Karbonhidratlı besinleri tüketmek kısa süreli mutluluk sağlasa da çabuk acıkmaya sebep olmaktadır. Proteinler ve yağlar ise vücudun temel yapı taşlarını oluştururken alınan bir kısımı ise enerji sağlar. Bu protein ve yağlardan fazla beslendiğimiz anlamına da gelmemektedir çünkü her besinin fazlası yağ olarak depolanır.
3. Makro besinlerin tüketilmesi gereken miktarlar.
Makro besin öğelerini günlük kalori ihtiyacına ve yaşam tarzımıza göre belirlemeliyiz. Bir örnek vermek gerekirse kaslarını çok kullanan ve ağır işlerde beden gücüyle çalışan insanların biraz daha fazla protein ağırlıklı besinlere yönelmeleri onların kas onarımları için fayda sağlayacaktır. Diğer bir yandan bütün gün masa başında oturmak zorunda kan bir çalışanın ise kalori miktarına dikkat ederek dengeli bir şekilde besin öğelerini ayarlaması gerekir.
4. Mikro besin özellikleri
Mikro besinler ise her türlü besinde çeşitli miktarlarda bulunan vitamin ve minarenlerdir. İnsan vücudunun her çeşit vitamine ve minareli ihtiyacı olduğu için besin çeşitliliği önemlidir. Ancak paketlenmiş ürünlerin çoğunda raf ömrünü uzatan onlarca kimyasallar mevcut ve bu ürünlerin besin değerleri oldukça düşüktür. Doğal besinlerde ise oldukça yeterli miktardadır.
5. Sağlık için yaşam tarzı gereklilikleri
Sağlıklı yaşamak için dikkat edilmesi gerek diğer şey yaşam tarzıdır. Yoğun tempoda uzun yıllar çalışmak ancak disiplinli olarak mümkündür. Düzenli olarak yaşamak ve besinleri doğru seçmek çalışanları iş hayatında bir adım öne taşıyacaktır. Aksi durumda sağlıksız beslenmek yaşam tazı haline geldiğinde çeşitli hastalıklar meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bu hastalıkların başında diyabet ve obezite gelmektedir. Başka bir açıdan bakıldığında her ne kadar adına hastalık denmese de çoğumuzun önemsenmediği etkiler ise gün içerisinde yorgunluk ve halsizliktir. Anlaşılacağı üzere daha fazla çalışmak için düzenli ve sağlıklı beslenmeyerek çalışmalarımızın verimsiz olmasına zemin hazırlar.
6. Bedensel aktivitelerin önemi
İş hayatı dışında farklı bedensel aktivitelerde mutlaka yapılmalıdır. Çünkü spor düzenli ve sağlıklı yaşam tarzının olmazsa olmazıdır. Her insan mutlaka düzenli egzersiz yapmalı ve vücudundaki her kas gurubunu düzenli olarak çalıştırmalıdır. Bu aşamada yapılan en büyük yanlışlardan birisi ise sağlıksız olup aynı zamanda yaşam kalitesini düşüren ağır sporlar yapmaktır. Spor yapmak tek başına yeterli değildir asıl önemli olan kan dolaşımını düzenli seviyede tutup insülini dengelemek için gün içerisinde mümkün olduğu kadar hareketli olmaktır.
7. Sağlığın verimli bir iş hayatı için önemi
En büyük sermayemiz olan vücudumuzu ne kadar sağlıklı tutarsak iş hayatında aldığımız verim bir o kadar artacaktır. Sağlığın bir zincir olduğunu ve bu zincirin halkalarından birinin bile zayıf olmasının onu kötü etkileyeceği asla unutulmamalıdır. İnsan sağlığının kıymetini bilerek ona vakit ayırmalı ve ona akıllıca yatırımlar yapmalıdır. Hangi açıdan bakarsanız bakın en kıymetli yatırım insanın sağlığına yaptığı yatırımdır.
Yoruma kapalı.