Beyaz Zeytin Nerede Yetişir?

Beyaz Zeytin Sağlıklı mı?

Beyaz zeytin Yunanistan ve İtalya’ya özgü bir türdür. Yeşil zeytin ile benzer değerlere sahip olan bu tür, ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü tüm bölgelerde yetiştirilebilmektedir.

Zeytin yetiştirmeyi seven kişiler birbirinden farklı türleri olan zeytinleri araştırmaktadır. Bu noktada sık sık sorulan sorulardan bir tanesi beyaz zeytin var mı sorusudur. Ülkemizde çok bilinmese de bu zeytinin üretimi, ılıman ikliminin görüldüğü bölgelerde yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir.

Beyaz Zeytin Nasıl Yapılır?

beyaz-zeytin
Beyaz Zeytin

Gıda güvenliği açısından, sağlıklı bir şekilde beslenmek için zeytinin uygun koşullarda saklanması ve salamura yapılması büyük önem taşımaktadır. Doğal yollarla evde çizilip salamura yapılması, tüketim açısından en uygun olanıdır.

Kimyasal ilaçlar kullanılarak renklendirilen ve uzun raf ömrü sağlayan zeytinlerin, sağlık açısından herhangi bir yararı bulunmamaktadır.

Beyaz Zeytin ile Üretilmiş Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Diğer zeytinyağı türlerinde olduğu gibi beyaz zeytin ile üretilen zeytinyağı da hem cilt hem de sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Özellikle cilde sağladığı yararlar oldukça fazladır. Açıklanacak olursa;

  • Cildi nemlendirerek daha yumuşak ve canlı görünmesini sağlar.
  • Yüzde oluşan akne ve sivilcelerin giderilmesinde etkilidir.
  • Gözeneklerde oluşan tıkanmaları önler.
  • Ciltte oluşan lekelenme ve yanık gibi durumların tedavisinde kullanılır.
  • Cilt kanserini önlemede de etkilidir.

Tüm bunların yanında beyaz zeytin ile yapılmış sabunun cilde faydaları olduğu da bilinmektedir. Düzenli kullanımda ve çok kısa bir süre içerisinde gözle görülür bir sonuç elde edilebilir.

Beyaz Zeytin Fidanı Fiyatları Nasıldır?

beyaz-zeytin

 

Ülkemizde oldukça nadir bulunan fidanlar arasında beyaz zeytin fidanı yer almaktadır. Beyaz zeytin fidanı fiyatları bu nedenle net bir şekilde belirtilmemektedir. Genellikle fidesini bulup satın alarak üreten kişiler, daha sonra sosyal ortamlardan satışını sağlamaktadır.

Beyaz zeytin ağacı yetiştirilmesi için, mevsimin elverişli olması ve düzenli bakılması gerekmektedir. Çünkü fidenin gelişip büyüyebilmesi için, ılıman iklime sahip olan bir bölgeye dikilmesi gerekir.

En İyi Zeytin Hangi Zeytin Cinsidir?

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan ve birçok şifası bulunan zeytinin bilinen birden fazla türü bulunmaktadır. Peki, bu kadar tür arasında en iyi zeytin cinsi hangisi bahsedilecek olursa;

Marmara Bölgesi genelinde meşhur olan Gemlik zeytini, en iyi zeytin cinsidir. Ülkemizde birçok bölgede yetişir. Kahvaltıda hangi zeytin güzel olur diye merak eden kişiler, dolgun yapılı, ince kabuklu olan Gemlik zeytinini tercih edebilirler.

Kaç Renk Zeytin Vardır? Özellikleri Nelerdir?

Zeytin sofraları gelmeden önce birçok renge bürünmektedir. Ülkemizde daha çok yeşil ve siyah zeytin tüketimi yoğundur. Ancak beyaz ve kırmızı zeytinde, son zamanlarda kahvaltıların zenginleşmesini sağlamaktadır. Renkleri ile birbirinden ayıran bu zeytinlerin özellikleri nelerdir? Açıklayalım!

   1 – Beyaz Zeytin Özellikleri

Yeşil zeytin ile aynı besin değerlerine sahip olan bir türdür. Zeytine yeşil rengi veren klorofili sergilememesi nedeniyle, beyaz rengi almıştır. Ülkemizde çok sık kullanılmasa da Avrupa’da özel günlerde ve dini törenler kapsamında sık tüketilir.

   2 – Yeşil Zeytin Özellikleri

Yüksek düzeyde antioksidan sağlaması, zengin E vitamini içermesi bakımından ülkemizde en çok tercih edilen zeytin türlerinden bir tanesidir. Günde birkaç tane yeşil zeytin tüketildiğinde, bir insanın günlük olarak ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller alınmış olur.

   3 – Siyah Zeytin Özellikleri

Ülkemizde en çok yetişen zeytin türüdür. Ağaçları ince dallı ve yaprakları sivridir. Ağaçta ilk olarak yeşil renkte olsa da zamanla siyah renge dönüşmektedir. Zeytin ağaçları genellikle darbelere karşı dayanıklıdırlar.

   4 – Kırmızı Zeytin Özellikleri

Balıkesir’in Edremit ilçesinde sofralara sunulan kırmızı zeytin, hem rengi hem de tadıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Tamamen doğal yollarla elde edilmektedir. Tadı turşuyu andırır.

YouTube video

Yoruma kapalı.