Böbrek Hastalıkları ile Mücadele için Nasıl Beslenmeli ?  

Vücut için çok önemli olan beslenme, böbrek hastalıkları ile mücadele için de oldukça önemlidir. 

Böbrekboşaltım sisteminde yer alan en önemli organlardan biridir. Vücutta biriken atıkların temizlenmesinde rol oynamaktadır. Böbrek bu atıkları süzme işlemi ile vücuttan atmaktadır. Bu işlemi gerçekleştiremeyecek duruma gelmesine de böbrek hastalıkları olarak değerlendirilir. 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (6)

Böbrek hastalığının olduğunu belirmek için  kan ve idrar testi alınmaktadır. Kan testinin sonucun da üre ve karatenin yüksektir. Artık bu aşamada beslenme böbrek hastaları için çok önemlidir. Peki böbrek hastalıkları ile mücadele için nasıl beslenmeliyiz 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (10)
Böbrek Hastalıkları ile Mücadele İçin Nasıl Beslenmeli ?

Böbrek hastalığı olan kişiler beslenmesine çok dikkat etmelidir. Böbrek hastalıklarının tedavisinde ilaç ve diyaliz dışında doğru ve sağlıklı beslenme, egzersiz ve diyet programları, böbrek hastalığı tedavisi için oldukça önemlidir. Böbrek hastalığı olan kişiler ikinci olarak protein ile beslenme konusunda çok dikkat etmeliler. Protein genel olarak vücudun büyümesi ve gelişmesi için ana yapı taşıdır.  

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (8)

Vücudun ihtiyacı olan proteini t ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Bunun yanında yumurta, et, kuru baklagillerde de bulunmaktadır. Böbrek hastalıkları olan kişiler proteini tüketirken uzmanlar tarafından yardım almalıdır. Böbrek hastaları için tuz da oldukça önemlidir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Bunun nedeni ise tuzu böbrek hastaları vücuttan atamaz ve tuz vücutta birikmiş olur.  

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (11)

Böbrek hastalığı olan kişilerin fosfor ve kalsiyum dengesinde bozulmaktadır. Bu nedenle böbrek hastalığı olan kişiler fosfor ve kalsiyum tüketimini dengeli bir şekilde yapmalıdır. Böbrek hastalıkları ile mücadele de olmazsa olmazlardan biri de bol su tüketimidirBöbreklerin çalışmasını hızlandırmak için su oldukça büyük bir rol oynamaktadır.  

Böbrek Yetmezliğinde Diyet Listesi Nasıldır ? 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (5)

Böbrek yetmezliği iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar akut böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliğidir. Kısaca akut böbrek yetmezliği aniden olan, kronik ise yıllar boyunca süren bir böbrek hastalığıdır. Beslenme tedavisinde sadece su, elektrolit ve asit-baz dengesine önem verilmemelidir. 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (9)
Böbrek Hastalıkları ile Mücadele İçin Nasıl Beslenmeli ?

Bu değerlerin yanında protein, karbonhidrat ve yağ oranlarında da mümkün olduğunca dikkat edilmesi gereklidirVücudumuzun günlük enerji ihtiyacı yağlar tarafından yaklaşık olarak %30 ’u; karbonhidratlar tarafından ise %60-65’ini karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra  vücudun folik asit, C ve B6 vitamini ihtiyacı da artar. Potasyum, sodyum ve fosfor mineralleri sınırlanabilir.  

Böbrek Hastaları için Yemek Tarifleri  

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (7)
Böbrek Hastalıkları ile Mücadele İçin Nasıl Beslenmeli ?

Böbrek hastalıkları ile mücadele de beslenme oldukça önemlidir. Peki bu hastalar ne yemeli, böbrek hastaları  için yemek tarifleri nelerdir ? Böbrek hastalığı olan kişiler için yapabilecekleri yemekler şu şekildedir;  

  • Yenibaharlı taze fasulye 
  • Yaprak sarması 
  • Yalancı patates püresi 
  • Temel ekmek hamuru 
  • Taze fasulye  

Yenibaharlı Taze Fasulye Tarifi – Böbrek Hastalıkları ile Mücadele 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli

Böbrek hastalığı olan kişiler için pek çok yemek tarifi önerilebilir. Ancak burada yemek tarifi vermekten çok, yemeklerin ne şekilde yapılacağı önemlidir. Yemeklerde tuz, şeker ve diğer baharatların oranı ayarlanıp, buna göre yemekler yapılırsa, herhangi bir yemek tarifi aramaya gerek kalmayacaktır. 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (2)

Yine de örnek olması açısından yenibaharlı fasulye yapımı için ufak bir tarif verelim. Tarif için gerekli malzemeler şunlardır; 

  • yemek kaşığı zeytin yağı 
  • 1 buçuk çay kaşığı yenibahar 
  • Limon dilimleri 
  • 1 buçuk bardak soğan (doğranmış)  
  • 300/400 gram taze fasulye 
kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (3)
Böbrek Hastalıkları ile Mücadele İçin Nasıl Beslenmeli ?

Bu malzemelerle yenibaharlı fasulye yapımı 

  • Soğanlar yumuşayıp şeffaflaşma kadar yağda kavurun.  
  • Yenibaharı ekleyin ve harmanlayın. 
  • Dondurulmuş fasulyeler çözülünce parçalara ayırdığınız taze fasulyeleri ekleyin. 
  • Fasulyeler yumuşayana kadar orta ateşte, ağzı kapalı pişirin. (Kurumalarını engellemek için, gerekirse su ekleyin.)  
  • Limon dilimleriyle servis edin. Afiyet olsun. 

Böbrek Hastaları Bulgur Yiyebilir mi – Böbrek Hastalıkları ile Mücadele 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (14)

Yemeklerde çok fazla kullanılan bulgur, bol miktarda fosfor, demir, B vitaminleri ve potasyum içermektedir. Kuru bakliyat olan bu besin piştiğinde besin değeri iyice artmaktadır. Bulgur, yüksek lif miktarı bulundurduğu için kan şekerini etkilemektedir. Ayrıca kalp damar hastalıklarını da korumaktadır.  

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (13)

Pek çok faydasının yanında ne yazık ki böbrek hastaları için uygun bir besin değildir. Yani böbrek hastası iseniz, bulgur gibi vücuda fazla faydası olan bir besinden uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü yüksek potasyum miktarının olması, böbrek hastalıkları ile mücadele de olumsuz etki yaratmaktadır. 

Böbrek Hastaları Sarımsak Yiyebilir mi ? 

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (15)
Böbrek Hastalıkları ile Mücadele İçin Nasıl Beslenmeli ?

Sarımsak, böbreklerde kan basıncının dengesini düzenleyen hormonları içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle kalp ve damat hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahiptir ve dolaylı olarak böbreklere de faydalıdır. Oldukça kuvvetli bir antibiyotik özelliği taşıyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsak, bu özellikleri ile böbrek hastalıkları ile mücadelede rahatlıkla tüketilebilir. Tabi aşırıya kaçmamak da oldukça önemlidir.

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (16)

Çünkü tüketiminde aşırıya kaçma, kendisini mide ve baş ağrıları, halsizlik ve ciltte kaşıntı gibi sorunlar şeklinde gösterir. Hepsinden daha önemlisi, kan inceltici ilaç kullanan insanların, sarımsağın kan inceltici özelliğinden dolayı kesinlikle doktoruna danışmadan tüketmemesi gerekir.

kolay-diyet-listesi_bobrek-hastaliklari-ile-mucadele-icin-nasil-beslenmeli (2)


İlginizi Çekebilir: Böbrek hastalıkları içerisinde böbrek taşı önemli bir yer tutar. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için 6 maddede böbrek taşı hakkında bilmeniz gereken her şey başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca suyun böbreklere faydalı olduğunu herkes bilir. Peki kiloya göre su tüketimi nasıl olmalıdır ? öğrenmek için linkteki yazımızı okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.


 

Yoruma kapalı.