Etkileyici Konuşma İle Çevrenizi Büyüleyebilirsiniz (11 Muhteşem Teknik)

11 Teknikle Etkileyici Konuşma Nasıl Yapılır?

Etkileyici konuşma; kişilerin kendini en iyi ifade edebildiği yöntemler arasındadır.  Bu konuşma türünün hayata geçirilmesi ve sonrasında olumlu sonuçların alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Yazımızda etkili konuşma nasıl yapılır, teknikleri nelerdir gibi konulara değineceğiz.

Etkileyici Konuşma Nasıl Yapılır?

Etkileyici konuşma kişinin özel hayatında ve iş hayatında aradığı huzura ve başarıya ulaşmasına yardımcı olacaktır. En önemli noktalardan biri de etkili konuşma ile ifade etmek istenen duyguların tamamının başarılı bir şekilde aktarılabilmesidir.

1- Türkçeyi Doğru Kullanmak

Etkileyici konuşma teknikleri arasında, Türkçeyi doğru kullanmak büyük önem arz ediyor. Ses tonunuz, tonlama ve hitap şekliniz ne olursa olsun kelimeleri düzgün telaffuz edemiyorsanız, bu durumda etkileyici bir konuşma çıkarmanız mümkün olamayacaktır. Bu nedenle etkili konuşma sırasında seçeceğiniz kelimeleri doğru telaffuz ettiğinizden emin olmalı, yabancı karakter içeren kelimelerin okunuşlarını önceden araştırmalısınız.

2- Dil Ya Da Dudak Tembelliğinin Giderilmesi

Konuşma yapacak kişide dil ya da dudak tembelliği bulunuyorsa etkileyici konuşma yapılabilmesi de mümkün olamayacaktır. Bu durumda dil ya da dudak tembelliğinin giderilebilmesi için kişinin bol bol konuşma egzersizi yapması gerekecektir. En bilinen egzersiz konuşma yapacak kişinin ağzına kalem alarak tekerlemeleri okuması olacaktır.

3- Tonlamalara ve Vurgulara Önem Verilmeli

Etkileyici konuşma sanatı için tonlamalara ve vurgulara önem verilmesi gerekecektir. Tonlama ve vurgu biçimleri, duyguların açığa çıkartılabilmesini sağlayabilecektir. Heyecan, stres ve üzüntü içeren konuşma türlerinde, karşınızdaki kişinin konuşmalarınızdan bu duyguyu alabilmesi etkili bir konuşma çıkarabilmenize yardımcı olacaktır.

4- Ses Tonu İyi Ayarlanmalı

Etkileyici konuşma yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ses tonunuz olmalı. Ses tonunun çok alçak olması konuşmalarınızın büyük bir kısmının anlaşılamamasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra yüksek bir ses tonu ile konuşma yapılması kişilerin rahatsızlık duymasına ve dikkatinin dağılmasına yol açabilir. Bu nedenle ne yüksek ne de alçak bir ses tonu tercih edilmelidir. Ayrıca konuşurken doğru noktalarda nefes almaya, hızlı konuşmak yerine yavaş ve tane tane konuşmaya da dikkat edilmelidir.

Etkileyici Konuşma Nasıl Yapılır?
Etkileyici Konuşma Nasıl Yapılır?

5- Beden Dili Doğru Kullanılmalı

Etkili bir iletişiminin olmazsa olmazı beden dilidir. Beden dilinin en önemli ürünü olan jest ve mimikler karşınızdakini etkiniz altına alabilmenizi sağlama konusunda oldukça başarılıdır. Yerinde kullanılan jest ve mimikler enerjinin doğru yayılmasına, dolayısı ile duygu ve düşüncelerinizi etkin bir şekilde ifade edebilmenize yardımcı olacaktır.

6- Hitap Edilen Kitleyi Önemsenmeli

Etkileyici konuşma yapabilmek için kesinlikle hitap edilen kitlenin göz önünde bulundurulması gerekecektir. Tahsilli kişilere hitap edildiğinde matematiksel ve sözel verilerden yararlanmanız iyi bir fikir olabilir. Ancak eğitim seviyesi düşük bir kitleye yapılan konuşma sırasında onların anlamlandırabileceği verilere yer vermeniz, ana mesajı daha kolay algılayabilmelerini sağlayacaktır.

7- Konuşurken Verilen Mesajın Dışına Çıkılmamalı

Yapacağınız konuşmada mutlaka ana bir fikir olmalı ve bu konuşmanızı dinleyen kişiler tarafından algılanabilmelidir. Bir amaca yönelmeden yapılan etkili konuşmadan sonuç alınabilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle vermek istenilen mesajın dışında farklı konu ve düşüncelere yer verilmemelidir. Farklı konulara ağırlık verilmesi dinleyicilerin dikkatinin dağılmasına ve konuşmaya olan ilgisinin azalmasına sebep olabilir.

8- Göz Temasına Önem Verilmeli

Etkileyici konuşma için göz temasının kurulması şarttır. Eğer dinleyiciyi etkilemek ve söylediklerinizin samimiyetine inandırmak istiyorsanız mutlaka, göz teması kurmalısınız. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden birisi aşırı göz teması kurarak dinleyiciyi rahatsız etmekten kaçınmak olacaktır.

9- Konuya Dikkat Çekmeli

Konuşma esnasında konuya dikkat çekilmesi, konunun akılda kalıcılığını artıracaktır. Konu ile ilgili anektotlardan bahsedilmesi, ilgi çekici verilerin toplanması ve mizahi bir bakış açısı ile konunun ele alınması dinleyicinin konuşmadan etkilenmesini sağlayabilecektir.

10- Hazırlık Yapılmalı

Etkili bir konuşma yapabilmek için öncesinde mutlaka hazırlık yapılmalıdır. Konuşma hakkında bir plan yapılması, konuşulacak konunun içeriği hakkında bir metin oluşturulması daha güçlü iletişim kurmanızı sağlar. Gerekli metni oluşturduktan sonra bir ayna karşısında pratik yapabilirsiniz. Aynanın karşısına geçmeniz mimiklerinizi gözlemleyebilme fırsatı sunabilecektir. Aynı zamanda yaptığınız konuşmayı ses kaydedici ile kaydederseniz vurgu, tonlama ve telaffuz kontrolü yapabilirsiniz.

11- Geri Bildirim Yapılmalı

Etkileyici konuşma sanatının en önemli unsurları arasında geri bildirim konusu da yer almaktadır. Konuşma sırasında dinleyicilere sorular yöneltilmesi ya da konuşma bitimi sonrasında konuşma içeriği hakkında düşüncelerinin sorulması gerekecektir. Böylece dinleyici ile etkileşime girilebilecek, dolayısı ile daha etkin bir konuşma yapabilmenizi sağlayacaktır.

Yoruma kapalı.