GAPS Diyeti Nedir ? Nasıl Uygulanır ?

Gaps Diyeti Ne İşe Yarar ?

Gut ve Psikoloji Sendromu

“Gut ve Psikoloji Sendromu” na kısaltılmış olan GAPS, irritabl barsak sendromundan, çok daha ciddi enflamatuar barsak hastalığına ve diğer sindirim sistemlerine kadar değişen, akıllara durgunluk veren bir dizi rahatsızlıktan sorumlu olduğu tıbbi olmayan bir tanıdır. İdrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal, anemi, gıda alerjileri, astım ve hatta akne hastalıkları. Başlıca öncül sindirim kanalındaki toksinlerin bağırsak geçirgenliğinin artması nedeniyle sızmasıdır (“ sızdıran bağırsak“), Çoğu geleneksel doktor tarafından tanınmayan bir durum. Sızdıran bağırsakların bazı bakterilerin ve toksinlerinin, tamamen sindirilmeyen proteinlerin ve yağların ve sindirim atıklarının kan dolaşımına girmesine izin veren bağırsak astarının zarar görmesinden kaynaklandığı söylenir.

GAPS Diyet Nedir?

GAPS diyeti diye bilinen Gut ve Psikoloji Sendromu Diyeti, bağırsak hastalığı, sızdıran bağırsak sendromu, otizm, DEHB, depresyon, anksiyete ve otoimmün hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılan terapötik bir diyettir. Diyet, 1920’lerde, sindirim sindirim sıkıntılarını gidermek  için Dr. Sidney Valentine Haas tarafından oluşturulan SCD diyetinden  ilham almıştır.
Tahıllar, nişastalı sebzeler ve karbonhidratların tümü diyet dışıdır ve yerine yoğun gıda içeren yiyecekler kullanılır. sindirimi kolaylaştırır. GAPS diyeti yemek planı altı aşamada sunulmuş olup, GAPS diyetinin 1.aşaması en kısıtlayıcı ve zorlu olanıdır. olanıdır. Diyet ilerledikçe GAPS diyet yemek listesine tekrar daha fazla yiyecek eklenir.

Gaps diyeti
GAPS diyeti altı aşamaya ayrılmıştır – ve bu sadece ” giriş diyeti ” içindir. Her aşamada, zaman içinde yavaş yavaş yükselen belirli bir yiyecek setine izin verilir.

GAPS DİYETİ VE 6 AŞAMASI

GAPS diyeti altı aşamaya ayrılmıştır – ve bu sadece ” giriş diyeti ” içindir. Her aşamada, zaman içinde yavaş yavaş yükselen belirli bir yiyecek setine izin verilir. Her aşamanın uzunluğu, özellikle dışkı değişiklikleri ve ishal söz konusu olduğunda buna nasıl tepki vereceğinize bağlı olacaktır . Herhangi bir sindirim belirtisi tamamen ortadan kalktıktan sonra bir sonraki aşamaya geçersiniz.

GAPS Diyet Aşamaları

1. Aşama:

Probiyotikler ve zencefil çayı ile birlikte, ev yapımı et veya balık suyuyla, yalnız veya çorba ile başlayın.

2. Aşama:

Çiğ organik yumurta sarısının yanı sıra et ve sebzelerle yapılan güveçleri de ekleyin.

3. Aşama:

Çiğ avokado, özel malzemelerden yapılmış krepler, ghee veya ördek yağı ile karıştırılmış yumurtalar ve fermente sebzeler ekleyin.

Aşama 4:

Soğuk preslenmiş zeytinyağı, taze sıkılmış sebze suları, öğütülmüş badem ekleyin ve yavaş yavaş et ekleyin.

Aşama 5:

Çiğ sebzeler ve taze sıkılmış meyve suyu ekleyin.

Aşama 6:

Diyete yalnızca çiğ meyve ve diğer tatlıları ekleyin.

Giriş aşamasını tamamladıktan sonra, en az 18 ila 24 ay boyunca tavsiye edilen tam GAPS diyetinde onaylanan yiyecekleri yemeye devam edersiniz.

Yoruma kapalı.