VİTAMİNLERİN NEYE İYİ GELDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ ?

Hangi Vitamin Neye Faydalı ?

Vitaminlerin Vucudumuza Etkileri Nelerdir ?

Vitaminler vücut yapısı için oldukça önemli olan besinlerdir.Hangi vitamin neye iyi gelir, vitamin eksikliği vücudumuzda nasıl gözlemlenir diyorsanız vitaminlerin faydalarına birlikte bakalım.

A Vitamini

Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılı olan A vitamini, az alındığında gelişme çağı için oldukça riskli. Boy uzamasını duraklatan vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olduğu için hastalıkların yolu açılıyor. Bunun yanı sıra gece körlüğü, gözlerde kuruma, deride pullanma ve deride kuruma gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
A vitamini karaciğer, yumurta, balık yağı, tere yağı, ıspanak, mercimek, pırasa, maydanoz gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

B1 Vitamini

Beyin fonksiyonunun düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olan B1 vitamini sindirim için de oldukça önemli bir vitamin. Vitaminin eksik olmasıyla birlikte bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır: Beriberi hastalığı, kalp yetmezliği, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, iştahsızlık ve sürekli kusma.
B1 vitamini fındık, ay çekirdeği, ceviz, sarımsak, kestane, buğday, şam fıstığı gibi besinlerde bulunmaktadır.

B2 vitamini mantar, yeşil yapraklı bitkiler, domates, ekmek mayası, muz gibi besinlerde bulunmaktadır.

B2 Vitamini

Göz sağlığı için oldukça önemli olan B2 vitamini, cilt, saç ve tırnak bakımı için de oldukça önemlidir. Vitamin eksikliğinden dolayı görme kaybı, deri hastalıkları, dudağın çatlaması gibi sorunlar ortaya çıkabilmekte.
B2 vitamini mantar, yeşil yapraklı bitkiler, domates, ekmek mayası, muz gibi besinlerde bulunmaktadır.

B3 Vitamin

Kolesterol için bu vitamin oldukça önemlidir. Vücutta eksik olan B3 vitamini pellagra hastalığını ortaya çıkarmaktadır.
B3 vitamini hindi eti, tavuk eti, balık eti, kuzu eti gibi besinlerde bulunuyor.

B5 Vitamini

Beyin sistemi için oldukça önemli olan bir vitamindir B5 vitamini. Eksikliği halinde konsantrasyon bozukluğu, halsizlik, depresyon, halsizlik, mide de bulantı, ayakta yanma ve sık sık tekrarlanan kramplar ortaya çıkmaktadır.
B5 vitamini kuru baklagiller, kuru yemiş, kırmızı et ve beyaz ette bulunmaktadır.

B6 vitamini ciğer, susam, sarımsak, fındık, pirinç ve buğday gibi besinlerde bulunmaktadır.

B6 Vitamini

Hormon üretiminde gerekli olan en önemli vitaminlerden biri de B6 vitaminidir. Beyin fonksiyonları için fazlaca önemli olan bu vitamin eksik olduğu zaman dilde şişme, göz, burun ve ağız çevresinde yağlanma meydana gelir.
B6 vitamini ciğer, susam, sarımsak, fındık, pirinç ve buğday gibi besinlerde bulunmaktadır.

B12 Vitamini

Kanın oksijen taşıması için fazlaca mühim olan bu vitamin eksik olduğu zaman birçok sorun meydana gelmektedir. Dilde şişme, iltihaplanma, ishal, kabızlık, unutkanlık, saç dökülmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.
B12 vitamini karides, süt, yoğurt, kırmızı et, sakatat gibi besinlerde bulunmaktadır.

C vitamini bildiği üzre en fazla portakal, mandalina gibi turuncu besinlerin içerisinde bulunur.

C Vitamini

Bağışıklılık sistemini güçlendirmesiyle bilinen C vitamini kolajen üretir. Kemik, eklem gibi yapıları güçlendirir.
C vitamini bildiği üzre en fazla portakal, mandalina gibi turuncu besinlerin içerisinde bulunur.

D Vitamini

Kemik gelişimi için oldukça önemli olan D vitamini eksik olduğunda kemik hastalıkları ve depresyon gibi sorunları meydana getirir.
D vitamini kalsiyum içeren besinler içerisinde yer alır. Süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinler kalsiyum bakımından zengin besinlerdir.

K Vitamini

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan bu vitamin çok önemlidir. Kan pıhtılaşmadığı zaman ölümün gerçekleşeceği bilinmelidir. Eksik olduğu zaman diş eti kanamaları gibi sorunlar meydana gelmektedir.

E vitamini bakımından zengin olan ıspanak, ay çekirdeği, pancar, bal kabağı, kırmızı biber gibi besinleri tüketebilirsiniz

E Vitamini

Antitoksin etkisiyle bilinen E vitamini yaraların iyileşmesine yardımcı oluyor. Eksik olduğu takdirde ödem, damar sertliği, damar tıkanması gibi sorunlar meydana gelmektedir. Bütün bu sorunları ortadan kaldırmak için E vitamini bakımından zengin olan ıspanak, ay çekirdeği, pancar, bal kabağı, kırmızı biber gibi besinleri tüketebilirsiniz. Fazla tüketmemek gerektiğini de belirtmek isteriz. Belli miktarda tüketmek diğer vitaminlerin alanını kapatmayacak ve her vitaminin vücuda alımını kolaylaştıracaktır.

Yoruma kapalı.